Akademetre araştırma şirketinin, önümüzdeki iki yıl içinde ofis satın almaya hazırlanan iş sahiplerini kapsayan araştırmasının sonuçlarına göre mevcut ofisinden memnun olmayan iş sahiplerinin oranı yüzde 61
24 Haziran 2014/Emlakwebtv
Akademetre, önümüzdeki iki yıl içinde ofis satın alma kararı taşıyan işyeri sahipleri ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirerek ofis dünyasında yaşanan gelişmeleri gözler önüne serdi.
Mevcut ofisinden memnun olmayan iş sahipleri yüzde 61 düzeyinde. Firmaların yüzde 25,3'ü mevcut ofislerinin küçük olması, eski bir yapıda bulunması, çevresinin gürültülü olması ve asansörlerinin yetersiz olması gibi fiziksel yapı sorunlarından şikayetçi olurken, yüzde 16,3'ü otopark olmaması, yüzde 7,7'si ulaşımın zor olması, yüzde 7'si lokasyonun doğru olmaması, yüzde 4,3'ü ısıtma sistemlerinin yetersiz olması, yüzde 4'ü kira miktarı, yüzde 3'ü yetersiz güvenlikten dolayı memnuniyetsiz. Ofislerinden hiçbir şikayeti olmayanların oranı ise yüzde 39.
Araştırmaya göre üç milyon metrekareyi aşan ofis pazarında değişim devam ediyor. Türkiye’de gayrimenkul sektörünün gelişmesiyle, ofis kullanımı için özel ticari projeler üretilmeye başlandı. Ofislerin konuttan bozma binalarda varlık göstermeye çalışmasıyla hem çalışanların, hem iş sahiplerinin memnuniyetsizlikleri çeşitli platformlarda ortaya konulmaktaydı. Artık toplantı salonu, fuaye alanları, fitness salonu, dinlenme alanları, mescit, açık ve kapalı otoparklar, güvenlik, vale, lobi ve resepsiyon hizmetlerinin hemen hemen hepsi A sınıfı ofis projelerine girerken, çalışanları düşünen projelerin de talep görmeye başladığı görülüyor. Gününün büyük bir çoğunluğunu ofislerde geçiren çalışanların, ofisten çıkmalarına pek gerek kalmadan verimli bir şekilde çalışmaları ve yaşamlarına yönelik ihtiyaçlarını karşılamaları mümkün.
Yüzde 76,3'ü kiracı
Akademetre'nin işyeri sahipleri üzerinde yaptığı araştırmaya göre ofislerin yüzde 76,3'ü kiracı, yüzde 23,7'si mülk sahibi. Başka bir ofise sahip olanların oranı ise sadece yüzde 2,8.
Mevcut altyapılar yetersiz
Araştırmaya göre halihazırda kullanılan ofislerin altyapılarının oldukça yetersiz olduğu ortaya çıkıyor. Buna göre firmaların yüzde 70'inden fazlasında toplantı salonu, sigara içme alanı, ofise özel depo bulunmuyor. Otoparka sahip olmayan ofis oranı ise yüzde 35,7.
Mevcut ofislerin yetersizliği, yeni ofis satın almak isteyen işyeri sahibini ofis yatırımı bakımından "modern çalışma ortamına" geçme fikrine motive ediyor. Yeni bir ofis satın alarak ofisini değiştirmek isteyen işyeri sahipleri; kiradan çıkmak, yatırım yapmak, güvenliği ve otoparkı olan bir ofiste çalışmak, metrekare büyütmek, kolay ulaşım sağlamak, merkezde yer almak, yaşadığı yere yakın olmak, depreme dayanıklı bir binaya geçmek, büyüyerek yeni bir şube açmak, kamu kurum ve kuruluşlarına yakın olmak ve mevcut lokasyonu beğenmemek gibi nedenlerden dolayı yeni ofisler arıyor.
Yüzde 53 peşin ödemeyi tercih ediyor
Akademetre'nin yaptığı ofis pazarı araştırmasına göre ofis yatırımlarının yarısından fazlası (yüzde 53), ofis satın alırken sadece peşin para kullanacak. Yüzde 28,3 peşin para artı banka kredisi, yüzde 17,3'ü yalnızca banka kredisi kullanmayı planlıyor. Leasing yoluyla ofis satın almak isteyenler ise yüzde 1,3.
Bununla birlikte, satın alınması düşünülen ofis için çoğunluk bireysel hane birikimini kullanacak (yüzde 77). Yüzde 46,3'ü banka kredisi, yüzde 22'si yakın çevreden borç almak, yüzde 19,9'u satıcı firmanın taksit imkanı, yüzde 10,8'i ise gayrimenkul veya arsa satışı yoluyla kaynak yaratacak.
Ofis konseptinde home ofis ve rezidans yükselişte
Akademetre'nin gerçekleştirdiği ofis pazarı araştırmasına göre, ofis konseptinde home ofis ve rezidansın yükselişte olduğu görülüyor. Araştırmayı yorumlayanlar, özellikle home ofis konseptindeki yükselişi, küçük girişimcilerin artmasına ve KOBİ'lerin güçlenmesine bağlıyor. Home ofis ve rezidans konseptli ofis projesi tercih edebileceğini belirtenlerin oranı yüzde 40'a yakın.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde