Binlerce yılda oluşmuş ve tüm dünyayı hayran bırakan İstanbul'un silüetini son yıllarda nasıl hızla bozduk ve ne yapmalıyız? Mimarlar Odası Başkanı Sami Yılmaztürk anlattı...
Bir şehri şehir yapan hiç kuşkusuz tarihidir, kültürüdür, mimarisi ve coğrafyasıdır. Bir şehrin kimliğini oluşturan, insanları kendisine hayran bırakan unsurlara sonuna kadar sahip çıkmak gerekiyor. Hele ki bu şehirin geçmişi şu anki bulgulara göre 8 bin 500 yıllık tarihe dayanıyorsa, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmışsa ve ortasından deniz geçiyorsa... Ne yazık ki İstanbul'un silüetini, İstanbul'u İstanbul yapan değerleri hak ettiği ölçüde koruyamadık ve İstanbul'un silüeti bozuldu. Peki nasıl zarar verdik bu değerlere ve bundan sonrası için neler yapmalıyız? Mimarlar Odası Başkanı Sami Yılmaztürk, 1980 öncesinde bu dokuyu korumak için dokuz kattan fazla yapılaşmayı yasaklayan bir uygulama olduğunu, elbette bunu desteklemediklerini belirterek tahribatın son 10 yılda hızlandığını söyledi. Yılmaztürk, "Cumhuriyetin kurulduğu tarihten itibaren korunan bu doku, 8 bin 500 yılda oluşan bir dokudur. Her gün daha yüksek rant getirecek bir yere bina yapmak kabul edilemez bir durum. Maalesef bu binalara izin veren de İstanbul'un silüetini korumakla yükümlü olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi oluyor. İstanbul'da Süleymaniye, Sultan Ahmet, Fatih ve Ayasofya Camii, Topkapı Sarayı ve bunların kubbeleri ile minareleri bir tarih ve kültür oluşturuyor. Bunları ezecek yapıların yapılmaması gerekiyor. Tarihi Yarımada ve İstanbul Boğazı tektir. Gereken hassasiyetin gösterilmemesinin sebebi rant paylaşımıdır" diye konuştu.
İstanbul'un silüetini korumak tarihe saygıdır
Bir şehrin silüeti sadece görüntüden ibaret düşünülmemeli. Silüet aslında tarihin ne kadar iyi korunduğunu mimariye ve o şehrin geçmişine ne kadar saygı duyulduğunun göstergesidir. Yılmaztürk bunu "Tarihi ve kültürel değerlerimize saygının en büyük göstergesidir" diye açıklıyor. Binlerce yılda oluşmuş değerlere saygının gereği olduğunu ve bunu ezmeyecek yapıların olması gerektiğini belirten Yılmaztürk, "Tabi ki yüksek yapıların yapılması gerekiyorsa yapılacaktır ama şehir merkezlerine, tarihi yapıları gölgeleyecek şekilde yapılmamalıdır. Bugünden itibaren kent merkezinde yüksek yapılaşmanın olmasını engellemek gerekiyor" diyor. Bunlarla beraber İstanbul planlarının sık sık değiştiğine, parsel bazlı bile plan değişikliğine sürekli izin verildiğine dikkat çekiyor.
Olması gereken neydi?
Öncelikle İstanbul gibi bir tarihe, doğaya, topoğrafyaya ve kültürel zenginliğe sahip olan başka bir şehir olmadığını söyleyelim. Buna rağmen Avrupa şehirleri nasıl korunuyor? Avrupa'daki şehirlerde modern ile tarihi yapıların olduğu bölgeler kalın çizgilerle birbirinden ayrılıyor. Tarihi yapılarla modern yapılar kesinlikle iç içe yapılmıyor. Yapılmak mecburiyetindeyse tarihi yapıya uyumlu ve ezmeyecek şekilde yapılıyor. Örneğin Roma'da eski kentle yeni kent birbirinden tamamen ayrılmış durumda ve bu konuda model olacak bir şehir. Yılmaztürk Avrupa kentlerinin korunmasını, "Eski yapılarla yeni yapılar birbirinden kesin kurallarla ayrılmıştır. Bu kurallar kişiye ve döneme göre değişmez. Parayla ve siyasi baskılarla değiştirilemez" diye anlattı.
Firma Bilgisi: Mimarlar Odası
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde