Metropol yaşamının ağırlık kazanmasıyla birlikte sayıları gittikçe azalan İstanbul’un köşklerini mercek altına aldık.
Eski İstanbul’da köşk veya konakta oturmak, toplum içindeki statüyü simgeliyordu. O dönemlerde yüksek gelir seviyesine sahip insanların tercihi hep bu konak ve köşkler olmuştu. Özellikle Osmanlı zamanında bu yapıların ayrı bir önemi vardı. Peki sayıları gittikçe azalan ve unutulmaya yüz tutmuş İstanbul’un köşklerini merak edeniniz var mı? Sizler için köşklerin büyülü dünyasında ufak bir yolculuğa çıkalım istedik.
AHMED RATiB PAŞA KÖŞKÜ
Hicaz Valisi Ahmed Ratib Paşa tarafından Acıbadem’de yaptırılan bu ahşap köşkün önemli bir özelliği var. O da, bütün ahşap kısımlarının Viyana’da hazırlanması. Ahmed Ratib Paşa’nın estetik zevki oldukça gelişkindi. Nitekim köşkün mobilyalarını bile Viyana ve Paris’ten getirtmişti. Ancak bu zevkli adam köşkünün sefasını hiç süremedi. Çünkü köşkün dekorasyonunun bittiği sıralarda Paşa görevinden alınarak, köşküne el konuldu.
CEMiL MOLLA KÖŞKÜ
Anadolu Kazaskeri Cemil Molla tarafından Kuzguncuk’ta yaptırılan bu köşkün tasarımı ise İtalyan mimar Sinyor Alberti’nin imzasını taşıyor. Köşkün günümüzdeki sahipleri Mesa Holding. Oldukça kaliteli malzemelerden inşa edilen köşkün apı ve pencere doğramaları cevizden, kapı tokmakları fildişinden.
DANiOLi KÖŞKÜ
Rum Peynir tüccarı Menelaos Danioli’nin Büyükada’da yaptırdığı köşk, aynı zamanda tüccarın Fransız rokforu üretimini yaptığı yerdi. 1940 yılında satılan köşk, geniş bahçesi ve misafirhanesi bulunuyor. Uzun yıllar kendi haline bırakılan köşk, tadilattan sonra eski ihtişamına kavuşmuştu.
BARIŞ MANÇO KÖŞKÜ
1895’te Mr. Dowson isimli bir İngiliz tarafından Moda’da yaptırılan bu köşk ise, yan yana iki yapıdan meydana geliyordu. 1965’te James Whittall’un mülkiyetine geçen köşk, 20 yıl sonra Barış Manço tarafından satın alınmıştı.
AŞiYAN KÖŞKÜ
Bu köşkün planı Tevfik Fikret tarafından çizildi. Rumeli Hisarı’ndaki Aşiyan Yolu’nun sonunda yer alan köşkün ismi ise Kuş Yuvası’ydı. 1906 yılında inşa edilen köşk, Tevfik Fikret’in ölümünden sonra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1940’ta, şairin eşi Nazime Hanım’dan satın alındı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde