1999 yılında yaşanan deprem sonrasında "toplanma alanı" olarak belirlenen arazilerin üçte ikisi yapılaşmaya açıldı.
Cumartesi günü, merkez üssü Yalova açıkları olarak saptanan 4.4'lük deprem, İstanbul ve Yalova'da büyük oranda hissedildi. Marmara'da zaman zaman yaşanan küçük çaplı sarsıntıların aksine halkı paniğe sevk eden deprem sonrasında "İstanbul, büyük depreme hazır mı?" sorusu yeniden gündeme geldi. Kentsel dönüşüm hamlesinde hala istenen düzeye ulaşılamadığı görülürken, çok daha vahim bir istatistik, TMMOB tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. 1999 yılında, dönemin Başbakan'ı Bülent Ecevit tarafından kamuya ait arsaların dökümü ile oluşturulan "deprem sonrası toplanma alanlarının" üçte ikilik kısmının yitirildiğini vurgulayan yetkililer, bu alanlar üzerinde gerçekleşen inşaat çalışmalarının olası bir deprem sonrasında İstanbullular için büyük handikap yaratacağını vurguladı.
Toplanma alanlarının 3'te 2'si gitti
Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada İstanbul'da 1999 yılından itibaren belirlenen toplanma ve çadır kurma alanlarının üçte ikilik kısmının kaybedildiğini söyleyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, bu alanlarda alışverşi merkezleri ve gökdelenlerin yükseldiğini söyledi. Gökçe, deprem gerçeği ile tanışan İstanbul'da "toplanma alanları" yerine rezidansların arttığını vurgulayarak: "Van depreminde insanların ihç olmazsa çadır kurabileceği yerleri vardı. İstanbullular bu olanağa sahip değil..." dedi.
Toplanma alanları plan değişiklikleriyle satıldı
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Kahraman da, toplanma alanlarındaki yitimin yüzde 90'lara yaklaştığını belirtti. Plan değişikliği ile imara açılan toplanma alanlarının yalnızca depremde değil, diğer afetlerde de vatandaşın yaşayabileceği alanlar olarak hizmet edeceğini söyleyen Kahraman:
"İstanbul'un kaçış noktaları tıkandı. Betonlaşma afetlerin önünü açıyor. Yağmuru alacak toprak kalmadı. Yağmur yağınca İStanbul'u su basıyor..." ifadelerini kullandı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde