ULI ve PwC tarafından hazırlanan Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2018 raporunda İstanbul'un trend dışı kaldığı görüldü. Gayrimenkul yatırımı açısından Avrupa'nın en iyi 5 şehrinden 3'ü Almanya'da yer alırken İstanbul listenin son sırasında yer aldı.
ULI ve PwC’nin gayrimenkul yatırımcıları için hazırladığı "Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2018" raporu Türkiye gayrimenkul sektörü açısından çarpıcı veriler sundu. İstanbul'da düzenlenen bir toplantı ile kamuoyu ile paylaşılan veriler, Türkiye gayrimenkul sektörünün, Avrupa kıtasını yönlendiren vizyon, trend ve kararların uzağında kaldığını gösterdi. Raporda İstanbul, 15 milyon kişilik potansiyeli, genç nfusu, yenilenmesi gereken konut sayısı ve kaliteli konut ihtiyacı gibi faktörlerle yabancı ve yerli yatırımcılar için yüksek bir potansiyel olarak tanımlansa da, bölgesel güven problemi nedeniyle yaygın stratejilerin uzağında konumlandı.
Yatırımcı, geliştirici, acente, kredi kuruluşları ve danışmanlar tarafından oluşan 800’ü aşkın sektör temsilcisinin görüşlerinden hareketle oluşturulan listede Avrupa'nın yatırım için en iyi şehirleri Berlin, Kopenhag, Frankfurt, Münih ve Madrid olarak gösterildi. Bu kentler, mevcut yatırımlar ve gelişim beklentileri açısından en iyi 5 şehir olarak tanımlandı. Avrupa gayrimenkul sektörüne yön veren profesyonellerin 2018 yılına ilişkin tahminlerinin ise iyimser bir yönde olduğuna dikkat çeken araştırmada, katılımcıların yüzde 50'lik kısmının önümüzdeki yıl içinde kar ve çalışan sayısını artıracağı yönünde kestirimlerinin bulunduğuna vurgu yapıldı. Katılımcıların yüzde 42'lik kesimi ise ticari güvenin artacağı yönündee görüş bildirdi. Bu yönde görüş bildirenlerin oranı geçen yıla kıyasla yüzde 10 oranında artış kaydetti.
2018 yılına dair beklentileri yorumlayan PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, gayrimenkul sektörünün tüm dünyada olduğu gibi Avrupa'da da günün ihtiyaçlarına paralel olarak sürekli bir değişim yaşadığını belirtti. Bayraktaroğlu, Avrupalı konut geliştirici ve yatırımcıların sektörün özellikleri itibarıyla daha güvenli limanlarda kalmı isteği taşıdığını vurgulayarak: "Özellikle bölgemizde yaşanan politik ve askeri hareketlilik sebebiyle ülkemize yatırım yapma isteğinde aşınma yaratmış durumda. Aslında bu, hiç de şaşırtacak bir sonuç değil. Londra gibi gayrimenkulde çok önemli yer tutan bir kentin Brexit açıklamaları sebebiyle son iki yıldır listenin son sıralarında yer alması politik belirsizliklerin oyuncuları ne kadar etkilediğinin çok açık bir göstergesi. Raporda da açıkça belirtildiği gibi uluslararası gayrimenkul oyuncuları ‘mevcut gelişmeler sebebiyle’ dönemsel olarak ilgi göstermese de pazarın yerli oyuncuları nüfus artış hızı, konuta ve daha kaliteli gayrimenkule duyulan ihtiyaç nedeniyle ülkemiz gayrimenkul piyasasından hala umutlular ve ciddi fırsat görüyorlar.” ifadelerini kullandı.
ULI Türkiye Başkanı Zafer Baysal da Türkiye'ye ve özellikle de İstanbul'a zaten sınırlı olan uluslararası yatırımcı ilgisinin giderek azaldığı bir sürecin peş peşe yaşandığını, bunun ardında da bölgede ve komşularla yaşanan negatif jeopolitik gelişmelerin büyük bir rolü olduğunu söyledi. PwC ve ULI tarafından her yıl üyeler arasında yapılan anket sonucunda yayınlanan raporun İstanbul ile ilgili sonuçlarının, geçen yılki düşüşün devam ettiğini gösterdiği üzerinde duran Baysal:
"Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2018 raporunun İstanbul ile ilgili sonuçları da maalesef geçen yıl yaşadığımız düşüş trendinin bu yıl da devam ettiğini gösteriyor. Elbette dünyanın en harikulade ve görülmeye değer şehirlerinin başında yer alan İstanbul'umuzun sadece turizmde değil gayrimenkulde de uluslararası yatırımcılar nezdinde hak ettiği yere geri gelebilmesi ve 2012 yılındaki birincilik pozisyonunu tekrar elde edip bunu kalıcı kılabilmesi ve koruyabilmesi için bölgemizde yaşanan negatif jeopolitik gelişmeler konusunda bir etkimiz olamasa da tüm gayrimenkul geliştiricilerine düşen ciddi fedakarlıklar ve sorumluluklar olduğu gibi, kamuya ve yerel yönetimlere de düşen ev ödevleri ve yapısal düzenlemeler olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde