İstanbul'u İstanbul yapan çoğu yapının Balyan Ailesi'ne ait olduğu yıllardır konuşuluyor. Yard. Doç. Dr. Selman CAN ise bunu arşiv araştırmaları ile çürütüyor. İşte İstanbul'u süsleyen eserlerin gerçek mimarları...
18. yüzyıl ortalarında İstanbul'a yerleşen Kirkor ve Senekerim Balyan kardeşlerin kökeninin Kayseri'den geldiği söyleniyor. İstanbul'un eserlerinde mimar olarak adı geçen Balyanlar, bilinenin aksine aslında onların yaptıklarına dair yazılar olan o muhteşem yapıların mimarı değillerdi. Ancak bazı yapıların müteahhiti olduklarına dair belgeler bulunuyor. Yard. Doç. Dr. Selman Can'ın araştırmalarında ise bu çarpıcı gerçeği kanıtları ile birlikte görebiliyorsunuz.
Yard. Doç. Dr. Selman CAN'ın yaptığı araştırmaya göre, Heybeliada Bahriye Mektebi Kirkor balyan'ın değil, Mühendishane'de 30 yıl boyunca hocalık yapmış ve 1827-1829 yılları arasında başmimarlık makamında yer almış Kırımlı Mahmud Ağa'nındır. Sultan II. Mahmud Türbesi, mühendis Abdülhalim Efendi'nin eseridir. Taşkışla ve Harbiye Mektebi ise İngiliz Mimar William James Smith'indir. Baltalimanı Sahil Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı Tiyatrosu İtalyan Mimar Fossati'nin, Aksaray Valide Camii İtalyan Montani'nin, Harbiye Nezareti ise Mühendishane'den yetişen Ali Paşa'nın yapılarıdır.
İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası'nın bulunduğu yerde inşa edilen ilk Seraskerlik Binası, Yangın Kulesi, Eski Çırağan Sarayı, Rami Kışlası, Ortaköy Camii, Hırka-i Şerif Camii ve Dolmabahçe Sarayı ise Seyyid Abdülhalim Efendi'nin mimari yapılarıdır.
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'da yaptırdığı ilk saray olarak bilinen eski saray, Sultan II. Mahmut dönemine kadar varlığını korudu. 1826 yılında II. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocağı kaldırıldığında, bu alan başkumandanlık merkezi ve kışlasına dönüştürüldü ve burada bir yangın kulesi inşa ettirildi. Arşiv kayıtlarına göre ise Bayezit Yangın Kulesi, Başmimar Seyyid Abdülhalim Efendi tarafından yapıldı. Kule kayıtlara ise Senekerim Balyan'ın eseri olarak geçmiş. Yard. Doç. Dr. Selman Can kulenin Senekerim Balyan'ın eseri olduğuna dair tek bir belge ve kayıt olmadğını söylüyor.
Kirkor Balyan'ın eseri olduğu söylenen Eski Çırağan Sarayı ise arşiv kayıtlarına göre Abdülhalim Efendi tarafından yapılmış.
Kirkor Balyan eseri olduğu söylenen Rami Kışlası da arşiv kayıtlarına göre Abdülhalim Efendi tarafından yapılmış.
1939 yılında Sultan II. Mahmut vefat ettiğinde mühendis Abdülhalim Efendi tarafından yapılmış.
Dolmabahçe Sarayı'nın inşası 1842 yılında başlıyor ve 1856 yılında yamamlanıyor. Ön tasarımı ve planları 1841'li yıllarda yapılmaya başlanıyor. İnşaa başladığında Eski Beşiktaş Sarayı'nın bazı kısımları yıkılarak inşa ediliyor. Yani, birimleri kullanılmaya devam ediyor, tek tek yıkılarak yenileri inşa ediliyor. Mimar ise Garabet ve Nigoğos Balyan olarak gösteriliyor. Saray yapıldığında Nigoğos Balyan daha 14 yaşında. Yani Dolmabahçe Sarayı Abdülhalim Efendi tarafından yapılıyor. Arşiv kayıtlarında sarayın tasarımı için hizmet bedeli olarak Maçka'da bir arsanın Abdülhalim Efendi'ye verildiğine dair belgeler bulunuyor. Abdülhalim Efendi, Dolmabahçe Sarayı'nın ilk tasarımını yapan mimar. 14 yıl süren inşaa sırasında farklı mimarların da eklemeleri oluyor.
Dolmabahçe Tiyatrosu Fossati tarafından yapılmıştır. Fossati'nin İstanbul'dan ayrılırken hazırladığı listede yaptığı binaların isimleri yer alıyor. Dolmabahçe Tiyatrosu, yol yapılırken yıkılıyor.
Arşiv belgelerine göre Sultan Abdülmecid burada bir camii istiyor. Önce tek mimareli bir camii olarak maketi yapılıyor. Abdülmecid ise karşıda çift minareli Beylerbeyi Camii ile uyum sağlamayacağını söylüyor ve camii tekrar iki minareli olarak yapılıyor. Ortaköy Camii'yi yine Abdülhalim Efendi yapıyor.
Hırka-i Şerif Camii'nin mimarı Abdülhalim Efendi.
Fossati'nin hazırladığı listede Baltalimanı Sahil Sarayı'nın kendi eseri olduğu yazıyor.
Harbiye Mektebi ve Taşkışla, James William Smith'in eseridir.
Nikolaki isimli bir kalfa buranın planlarını çiziyor ve Sultan Abdülhamit'e kabul ettiriyor. Sarkis Balyan'ın eseri olduğu söylenen yapı yapıldığında Sarkis Balyan'ın İstanbul'da olmadığı arşiv kayıtlarında yer alıyor.
Beylerbeyi Sarayı ve Göksu Kasrı'nın tamiratını Sarkis Balyan'ın müteaahit olarak yaptığı kayıtlarda yer alıyor. Ayrıca Malta Karakolu Koğuşları'nın inşaasında da müteahhit olarak adı geçiyor.
Balyanlar Osmanlı'da 1 milyon altın sermayeli ilk modern inşaat şirketi kuruyorlar. Kurduktan sonra ise inşaat malzemeleri üreten bir fabrika yapmak istediklerini, ürettikten sonra ise rahatlıkla dağıtabilmek için bir yer istediklerini söylüyorlar. İstedikleri yerin ise Kuruçeşme açıklarında yer alan ada olduğunu belirtiyorlar. Sultan Abdülmecid Vakfına ait olan Ada, tahsis amaçlı ve fabrika yapılmak üzere Balyanlara veriliyor. Sarkis Balyan ise buraya bir köşk yaptırıyor. Ada ise Balyan Adası olarak adlandırılıyor. Balyanlar da burayı mülkiyetlerine geçiriyor. Daha sonra devlet mallarına el koyuyor ve burayı kömür deposu olarak kullanmaya çalışıyor. Ada mahkeme yoluyla tekrar Balyanların mülkiyetlerine geçiyor. Cumhuriyet döneminde adanın varisleri ise Galatasaray Futbol Kulübüne burayı satıyorlar.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde