İstanbul Havalimanı'na komşu Göktürk, Mimar Sinan ve Mithatpaşa gibi mahallelere taşınma talepleri geçen yıla kıyasla yüzde 100'e yakın artarken, Şirinevler ve Yeşilköy bölgelerinden ayrılma eğilimleri de güçlendi.
İstanbul'un en büyük havalimanı bölgeye yönelik nüfus popülasyonunda da artışa yol açtı.Armut.com ve RahatTasin.com tarafından yapılan analize göre İstanbul'da Yeni Havalimanı'na komşu bölgelere taşınma eğiliminde ciddi artışlar yaşandı. Rapora göre Göktürk, Mithatpaşa ve Mimar Sinan mahallelerine taşınma eğilimi geçen yıla kıyasla yüzde 100'e yakın oranda arttı. Diğer taraftan ayrılma taleplerinin yükseldiği diğer ilçeler de Şirinevler, Yeşilköy ve Siyavuşpaşa oldu.
Yapılan analize göre Arnavutköy'u Bollucu ve Boğazköy İstiklal Mahalleleri, Sarıyer'in ise Zekeriyaköy mahallesi taşınma eğilimlerinin başını çekti. Ayrıca Başakşehir'de de Kayabaşı mahallesinin en çok taşınılan mahalleler arasında yer aldığı açıklandı. Araştırmada Atatürk Havalimanı çalışanlarının yoğun olarak yaşadığı Bakırköy, Bahçelievler ve Bağcılar gibi ilçeler bazında da Yeşilköy, Siyavuşpaşa ve Şirinevler gibi mahallelerden ayrılma eğiliminin güçlendiği ortaya koyuldu.
İstanbul'da kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanmasının etkisiyle taşınma hareketlerinde önemli bir yavaşlama kaydedildi. REIDIN tarafından hazırlanan Enakliyat Taşınma Endeksi'ne göre 2018 yılının 4'üncü çeyrek döneminde İstanbul'da taşınma faaliyetleri bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 34.89 oranında düştü. Bu oran geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11.79'luk bir gerilemeye işaret etti.
2018 yılında çeyrek dönemler bazında en ciddi hareketliliğin 3'üncü Çeyrek Dönem itibarıyla yaşandığı görüldü. Dördüncü Çeyrek itibarıyla da en çok taşınan ilçeler sıralamasının ilk sırasında yüzde 7.22 ile Ümraniye gelirken, en az taşınan mahalle ise yüzde 1.59 ile Küçükçekmece Atakent Mahallesi oldu. Başka semtlere taşınmada diğer yüksek oranlara yüzde 6.85 ile Maltepe, yüzde 5.81 ile Esenyurt ve yüzde 5.08 ile Küçükçekmece'de ulaşıldı.
- Kadıköy: Taşınanların yüzde 9.25'i Kadıköy'ü tercih etti
- Maltepe: Taşınanların yüzde 5.35'i Maltepe'yi tercih etti.
- Ümraniye: Taşınanların yüzde 5.19'u Ümraniye'yi tercih etti.
- Beylikdüzü: Taşınanların yüzde 4.55'i Beylükdüzü'nü tercih etti.
- Bulgurlu: En çok tercih edilen mahalle Üsküdar Bulgurlu oldu. Yüzde 1.38
TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından desteklenen REIDIN ve İSTEEND (İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği)’in hazırladığı ortak raporda İstanbul’un 39 ilçesindeki taşınma hareketliliği incelendi. İstanbul taşınma raporu 2016’nın ilk çeyreği baz referans alınarak düzenlendi. Yapılan bu incelemeye göre, İstanbul’daki taşınma hareketliliğinin yüzde 15’i Kadıköy’de yaşandı. Kadıköy’den yapılan taşınma işleminin yüzde 43’ü yine Kadıköy sınırlarında gerçekleşti. 39 ilçe arasında yüzde 11’lik oranla en çok göç alan semt ise Maltepe oldu. İSTEEND Başkanı Davut Ukan, İstanbullu’ların göç etmek için tercih ettikleri semtlerin başında, Anadolu yakasında Maltepe, Sancaktepe ve Ataşehir olduğunu Avrupa yakasında da Gaziosmanpaşa’nın kuzeyi Sultangazi, Halkalı ve Yenibosna’nın olduğunu belirtti. Ukan, “ Kısaca özetlemek gerekirse insanlar eski semtlerden ayrılıp yeni planlanan, yeni gelişen semtlere gidiyorlar. Eski semtler ise daha çok günlük iş sahası olarak tercih ediliyor” dedi. Avrupa yakasında Beşiktaş, Şirinevler ve Bahçelievler yoğun olarak göç veren semtler arasında.
İstanbul’daki taşınmaların yüzde 30’u kentsel dönüşümden
Kentsel dönüşüm projelerinin İstanbul’da yoğunlaşmasıyla taşınmaların da arttığını söyleyen Ukan, “Yaptığımız çalışmaya göre toplam taşınmaların yüzde 30’u kentsel dönüşümden kaynaklanıyor. Kentsel dönüşümün getirdiği hareketlilik bizim de işlerimizi çoğalttı” diyen Ukan, Fikirteoe örneğine dikkat çekti. Fikirtepe’nin yüzde 70’inin kentsel dönüşüm sebepli taşındığını belirtti.
Rapora göre evler küçülüyor
REIDIN ve İSTEEND tarafından hazırlanan 2016 1. çeyrek taşınma harekeliliği verilerine göre, İstanbul’da taşınmak için tercih edilen evler, kişilerin eski evlerinden küçük oluyor. 4+1 veya 3+1 evlerden taşınanlar daha küçük metrekarelerdeki evlere taşınıyorlar. Aile yapısının da gitgide küçülmesiyle 1+1 ve home ofis evler daha çok talep ediliyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde