İstanbul yaşam maliyeti en yüksek 142. dünya kenti oldu

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer tarafından 209 dünya kenti üzerinde yürütülen "Yaşam Maliyeti Araştırması"nda İstanbul, 142. sırada yer aldı.

İstanbul, geçen sene olduğu gibi bu yıl da, dünyanın yaşam maliyeti en yüksek 209 kenti arasına girdi. İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer tarafından 5 ayrı kıtada sürdürülen araştırmalar sonrasında belirlenen 2017 Yılı Yaşam Maliyeti Araştırması'na göre İstanbul, bu kategoride 142. sırada yer aldı. İstanbul geçen yıl 101 sırada idi. 

Dünyanın yaşam maliyeti en yüksek ve en düşük kentleri
Mercer tarafından hazırlanan raporda, listeye dahil olan kentlerdeki konut, ulaşım, yiyecek, gyiim, ev eşyası ve eğlence gibi 100 farklı kategori baz alındı. Buna göre 2017 yılının en pahalı kenti Luanda olurken,  bu kenti Hong Kong, Tokyo, Zürih, Singapur ve Seul takip etti. Dünyanın en ucuz kenti ise Tunus olarak belirlendi.

Dünyanın en pahalı 10 kentinden 5 tanesi Asya'da
Hazırlanan listenin en dikkat çekici boyutu ise dünyanın en pahalı 10 kentinin yarısının Asya kıtasında yer alması oldu. Bölgenin en pahalı kenti 2. sıradaki Hong Kong olurken, Tokyo listenin 3, Singapur 5, Seul 6 ve Şangay' da 8. sırada yer aldı. Bu artışta para birimlerinin ABD doları karşısında sabitlenmesi ve bunun neticesinde de konaklama maliyetlerinin artmasının önemli bir etkisi oldu.

ABD ve Avrupa'nın en pahalı şehirleri
Mercer Raporu'na göre New York ABD'nin en pahalı kenti olmayı sürdürürken listede 9. sırada yer aldı. Bir diğer ABD kenti San Fransisco'da 22'inci sırada yer aldı. Avrupa'nın en pahalı kenti unvanı ise Zürih'te kalmaya devam etti. Listenin 4. sırasındaki Zürih'i 7. sırada bulunan Cenevre ve 10. sırada yer alan Bern takip etti. 

Ortadoğu'nun en pahalısı Tel Aviv
Yapılan ölçümler, Ortadoğu'nun en pahalı kentinin Tel Aviv olduğunu gösterdi Genel listede 17. sırada bulunan Tel Aviv'i 20. sıradaki Dubai, 23. sıradaki Abu Dhabi ve 52. sırada yer alan Riyad takip etti. Ortadoğu'nun en ucuz şehri Kahire oldu. Kahire genel listede 183. sırada yer aldı. 

İstanbul en pahalı kentler listesinde geriledi
Geçen yılki listede 101. sırada yer alan İStanbul'un ise 142. sıraya gerilediği gözüktü. Mercer Yetenek ve Bilgi Çözümleri Türkiye Lideri Goncagül Uğurlu, İStanbul'un listede sert düşüş yaşayan kentlerden biri olduğunu ve 41 basamak birden düştüğünü hatırlatarak, 2016 yılından bu yana yaşanan döviz kurlarındaki farklılıkların bu harekette önemli bir rolü olduğunu söyledi. Uğurlu

"2017 Mart ayı itibariyle, bir önceki yılın aynı dönemine göre TL’nin dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kaybettiğini görüyoruz. Yabancı sermaye akışındaki hareketliliğin azalması, piyasalarda referendum sürecinde yaşanan durgunluk ve belirsizlik ortamı sonucu TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi İstanbul’un sıralamadaki yeni yerinde etkili olan unsurlardı." ifadelerini kullandı. 


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR