Propin tarafından hazırlanan 2018 yılı 4. Çeyrek Dönem İstanbul Ofis Pazarı'na Genel Bakış Raporu, yıl genelinde talepteki düşüş ve arzdaki artışın yarattığı dengesiz tabloya vurgu yaptı
İstanbul Ofis Pazarı'nı ele alan en etkili araştırmalardan Propin, 2018 yılının son araştırmasını kamuoyu ile paylaştı. Raporda yılın bütününe yayılan asal etki olarak arz-talep dengesizliğine vurgu yapılırken boşluk oranlarındaki belirgin düzeye de dikkat çekildi.
Propin raporunda Merkezi İş Alanı olarak kabul edilen bölgelerdeki A sınıfı ofis binalarındaki boşluk yüzde 30.3, B sınıfı ofis binalarındaki boşluk ise yüzde 17.6 olarak duyuruldu. Bu bölgede kira ortalaması A sınıfı ofis binalarında 20.9 ABD doları-metrekare/Ay olurken B sınıfı ofis binalarında 9.4 ABD doları ortalaması gösterildi. Merkezi İş Alanı Dışı'nda yer alan Avrupa kıtası ofislerinde ise boşluk oranlıra yüzde 20.2 ve kira ortalaması ise 13.2 ABD doları olarak açıklandı. Bu oran Asya'da boşluk oranları bazında yüzde 21.8, kira ortalaması bazında ise 14.3 ABD doları/metrekare olarak açıklandı.
Diğer taraftan bu dönemde en yüksek kira talebi de MİA sınırları içindeki Levent'te kaydedildi. Talep edilen en yüksek kira tutarı ise 43 BD doları/metrekare/ay olarak hesaplandı.
Propin analizinde İstanbul Ofis Pazarı'ndaki arz-talep dengesizliği: "Piyasada talep düşerken arzın arttığı belirgin şekilde gözlendi. Ofis Pazarı'nın güncel koşulları pazarın kullanıcı pazarı şeklinde devam etmesini sağladı" ifadeleriyle değerlendirildi.
Kira bedellerinin dövizden Türk Lirası'na dönüşü ile başlayan süreçte mal sahipleri ve mevcut kullanıcılar arasında yeni pazarlıkların yapıldığı ve kira rakamı ve sözleşmeleri konusunda anlaşmaya varan ofis alanların kontrat yenilemelerinin gerçekleştiğine dikkat çeken analiz, avantajlı kiralama paketleri sunan mal sahiplerinin ofis alanlarının daha hızlı kiralandığına dikkat çekti.
İstanbul Ofis Pazarı'nda kira rakamlarındaki düşüş 2018 yılının 4'üncü çeyrek döneminde de devam etti. Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Pazar Analizleri 2018 Dördüncü Çeyrek Ofis, Perakende, Sanayi ve Lojistik Raporu'na göre 2018 yılının ilk üç çeyrek dönemindeki düşüş, 4'üncü çeyrek dilimde de devam etti. Rapora ilişkin analizde: "Gerilemenin sürdüğü dördüncü çeyrek rapor sonuçlarına göre, Türkiye genelindeki ofis kiraları döviz bazında ortalama yüzde 20 düşerken, perakende pazarında da yüzde 25 civarı bir azalma kaydedildi. " ifadelerine yer verildi.
Cushman&Wakefield Raporu'nda 4'üncü çeyrek dönemde ofis pazarına katılım gösteren yeni alan miktarı 92 bin 750 metrekare olarak açıklanırken toplam arzın 6.18 milyon metrekareye yükseldiğine dikkat çekildi. Kiralama işlemleri ise aynı dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.78 oranında düştü ve geçen çeyrek döneme göre de yüzde 20.22'lik bir gerilemeye işaret etti.
Ofis kira bedellerindeki düşüşe ilişkin analizde de: "Yılın dördüncü çeyreği Aralık sonuçlarına göre, İstanbul Levent’te metrekare başına ve döviz bazında ofis kiraları 2017’nin aynı dönemine oranla yüzde 8,6 azalarak 32 dolara, Gayrettepe’de yüzde 9,1 düşüşle 20 dolara, Maslak’ta yüzde 32,1 düşüşle 19 dolara, İstanbul Anadolu Yakası’nda ise yüzde 4’lük düşüşle 24 dolara geriledi. Söz konusu rakamlar İzmir’de yüzde 7.1 azalışla 13 dolar olurken, Ankara’da yüzde 6.7 düşerek 14 dolar olarak hesaplandı." ifadelerine yer verildi.
İstanbul Ofis Pazarı'nda 2018 yılının üçüncü çeyrek döneminde de stok artışı ve kiralardaki gerileme devam etti. Propin Property Investment Consultancy tarafından hazırlanan 2018 yınının Üçüncü Çeyrek dönemine ilişkin Ofis Pazarı Analizi'nde Merkezi İş Alanı olarak tanımlanan bölgelerdeki binalarda boşluk oranlarının yüzde 30.4 ve B sınıfı ofis binalarında boşluk oranları ise yüzde 14.5 olarak ölçüldü.
Stoklardaki artış sebebiyle inşaatı tamamlanma aşamasına gelmesine karşın çok sayıda ofis projesinin açılışını ertelediği görüldü.Kira ortalaması ise A sınıfı ofis binalarında 21.8 ABD doları/metrekare, B sınıfı ofis binalarında ise 10.1 ABD doları/metrekare seviyesinde gerçekleşti. Propin analizinde A sınıfı ofis binalarında kira ortalamasındaki düşüşün sürdüğü belirtilirken: "MİA A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalamasının son dört çeyrek dönem sonunda yaklaşık yüzde 12 oranında düşmesi dikkat çekti." denildi.
2018 üçüncü çeyrek döneminde bölgelere göre kira dağılımı şöyle oldu:
- MİA Dışı Avrupa A sınıfı ofis binaları: 14.5 ABD doları/metrekare
- MİA Dışı Asya A sınıfı ofis binaları: 14.8 ABD doları/metrekare
- En yüksek kira: 43 ABD doları/metrekare ile Levent.
Raporda, İstanbul Ofis Pazarı’nda ofis kiralama sözleşmelerindeki ticari koşulların tamamıyla kullanıcı lehine döndüğüne de dikkat çekilerek: "Rekabetçi pazar koşulları karşısında avantajlı kiralama koşullarını sağlayabilen mal sahiplerinin, kiralama işlemlerini tamamlayabildiği gözlendi." ifadelerine yer verildi.
- MİA alanı içinde Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe Bölgesi'ndeki A sınıfı ofis stokunda büyüme kaydedildi. Benzer bir stok büyümesi Batı Ataşehir ile Kartal ve Maltepe bölgelerinde de gözlemlendi.
- Toplam stok içindeki en yüksek pay yüzde 34 ile MİA'da görüldü. MİA Dışı-Avrupa'da stok payı yüzde 19 ve Asya'da yüzde 24 olarak belirlenirken, gelişmekte olan ofis bölgeleri olan Kağıthane, Bomonti, Piyalepaşa, Kartal, Maltepe ve Batı Ataşehir'de yüzde 23 olarak ölçüldü.
- Finansal olarak daha avantajlı paketler sunan Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri'ndeki kiralara olan talep daha yoğun oldu.
İstanbul A sınıfı ofis pazarında 2018 yılının ikinci çeyrek döneminde kira düzelerindeki düşüş devam etti. Pamir&Soyuer tarafından hazırlanan 2018 yılı İkinci Çeyrek döneme ait Gayrimenkul Sektörü Raporu'na göre kiralardaki düşüş yüksek seyirli enflasyno, kur dalgalanmaları ve arz fazlası faktörlerinden etkilendi.
Rapora göre İstanbul'un ana ofis bölgelerindeki artış ise özellikle Anadolu Yakası'nda kendini hissettirdi. Asya Yakası'na eklenen yeni ofis binalarıyla birlikte boşluk oranları yüzde 12.9'dan yüzde 17.1 seviyesine yükselirken Avrupa Yakası'nda ise boşluk oranlarının yüzde 20.3'ten yüzde 18.9'a düştüğü görüldü. İstanbul genelinde boşluk oranları yüzde 18.2 olarak ölçüldü. Bölgeler bazında ise Kozyatağı yüzde 25.2'lik boşluk oranı ile dikakt çekerken Ümraniye'de de boşluk oranları yüzde 9.4 olarak ölçüldü. Boşluk oranları:
- Levent - Etiler: yüzde 19.1
- Maslak: Yüzde 19.4
- Şişli-Zincirlikuyu-Beşiktaş: Yüzde 17.9
2018 yılının ikinci çeyrek döneminde şu veriler öne çıktı:
- Ana ofis bölgelerindeki A sınıfı ofis arzı, Asya YAkası'na eklenen yeni ofis binaları ile birlikte 3.59 milyon metrekare seviyesine ulaştı.
- Ana ofis bölgelerinde de tüm işlemlerin yüzde 82'sini oluşturan ve toplamda 39 bin 474 metrekareye denk düşen yeni kiralama işlemleri yapıldı.
- Bu işlemlerin yüzde 38'i Levent-Etiler, yüzde 30'u Maslak, yüzde 13'ü Şişli-Zincirlikuyu-Beşiktaş'ta yapılırkan, yüzde 17'lik kısım Kozyatağı'nda, yüzde 2'si ise Ümraniye ofis bölgelerinde yaşandı.
- Ana ofis bölgelerinde inşaat ya da planlama aşamasındaki yeni ofis alanı düzeyi 1.38 milyon metrekare olarak hesaplanıyor. Bu toplam rakamın yüzde 43'lük kısmı ise Asya Yakası'ndaki İstanbul Finans Merkezi oluşturuyor.
Diğer taraftan yapılan ölçümlerde birincil kira değerleri Levent-Etiler bölgesinde metrekare başına 32 dolar/ay olarak ölçüldü
İstanbul Ofis Pazarı'nın merkezi bölgelerinde fiyat artışları sürüyor. Endeksa tarafından yapılan araştırmaya göre ofis kiralarının en yüksek olduğu ilçeler Sarıyer, Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu olarak belirlendi.
- Beşiktaş: Ortalama kira bedellerinin 4 bin 968 TL olduğu Beşiktaş'da en yüksek kira düzeyine Levazım mahallesinde ulaşılıyor. İlçede ofislerin ortalama büyüküğü 135 metrekare
- Sarıyer: Sarıyer'de ortalama kira bedelleri 6 bin 379 TL düzeyinde. Ofis büyüklüklerinin 172 metrekare olduğu ilçede en yüksek fiyatlara Rumelihisarı mahallesinde ulaşılıyor.
- Şişli: Ortalama kira bedelinin 3 bin 761 TL olduğu Şişli'de ofis büyüklükleri ortalama 125 metrekare düzeyinde. İlçede en yüksek kira rakamı Harbiye'de.
- Beyoğlu: Ortalama ofis genişliklerinin 105 metrekareyi bulduğu Beyoğlu ilçesinde de ortalama kira bedelleri 3 bin 136 TL seviyesinde. İlçenin en yüksek ofis kiraları ise Tomtom Mahallesi'nde.
İstanbul Anadolu Yakası'nın merkezi ilçelerinde ise ofis kiralarında son durum şöyle:
- Ataşehir: Ortalama ofis büyüklüklerinin 98 metrekare olduğu Ataşehir'de ortalama kira değerleri ise 2 bin 486 TL. Bu ilçede en yüksek ofis kiraları Barbaros Mahallesi'nde kaydediliyor
- Kadıköy: Ortalam ofis büyüklüklerinin 122 metrekareyi bulduğu Kadıköy'de ortalama kira değerleri 2 bin 829 TL. İlçenin en yüksek kira değerleri Caddebostan'da.
- Üsküdar: Ortalama fiyatların 2 bin 444 TL olduğu Üsküdar'da ortalama ofis büyüklükleri 100 metrekare olarak ölçülüyor.
- Kartal: Anadolu Yakası'nın yükselen ofis pazarı Kartal'da ortalama kira değerleri 1.800 TL düzeyinde. İlçenin en pahalı Mahallesi ise Kordonboyu.
İstanbul ofis pazarında yaşanan değişimin ve gelecek dönem öngörülerinin analiz edildiği İstanbul Ofis Pazarına Genel Bakış raporunun 2018 yılı ikinci çeyrek sonuçları yayınlandı. Rapora göre Merkezi İş Alanı'nda A sınıfı ofis binalarındaki kiralar 2017 yılının ikinci çeyreğine göre yüzde 12 geriledi. Ofis boşluk oranları ise yüzde 30,4 oldu. 2018 yılının ikinci çeyreğinde ise en yüksek kira talep edilen bölge, Avrupa Yakası'nda metrekare fiyatı 44 dolar ile Levent, Anadolu Yakası'nda ise metrekaresi 28 dolar ile Kozyatağı oldu.
Merkezi İş Alanı'nda (MİA) bulunan A sınıfı ofislerde 2017 yılının ikinci çeyreğinde 25,9 dolar olan metrekare fiytatları 2018 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 12 düşerek 22,7 dolara geriledi. B sınıfı ofis binalarda ise fiyat düşüşü yüzde 20'ye ulaşarak, metrekare fiyatı 11,7 dolar oldu.
2018 yılının ikinci çeyreğinde Merkezi İş Alanı içinde en yüksek kira talep edilen bölge metrekare fiyatı 44 dolar ile Levent oldu. 2018 yılında en büyük değer kaybını ise Etiler yaşadı. Etiler, 2017 yılının son çeyreğinden bugüne yüzde 36 değer kaybederek metrekare fiyatı 25 dolara düştü. Anadolu Yakası'nda ise ilk sırada birinci çeyreğe göre 2 dolar düşüş görülen Kozyatağı, metrekaresi 28 dolar ile en yüksek kira talep edilen bölge oldu.
2018 yılının ikinci çeyrek sonunda erişilen toplam stok bütünlüğüne göre Merkezi İş Alanı'nın yüzde 34, Merkezi İş Alanı Dışı Avrupa'nın yüzde 19, MiA Dışı Asya'nın yüzde 25 ve Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri'nin yüzde 22 stok payına sahip olduğu açıklandı. Kozyatağı ve Ümraniye'de ofis stoğu artarken, gelişmekte olan ofis bölgelerinde devam eden inşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla stokta artış olacağı belirtildi.
2018 yılının 1. Çeyrek döneminde İstanbul A sınıfı ofis pazarında kira rakamlarındaki düşüş devam etti. Pamir&Soyuer tarafından yayınlanan son raporda kiralardaki düşüşte yüksek seyirli enflasyon, kur dalgalanmaları ve arz fazlası faktörleri önemli bir rol oynadı. Ortalama kira rakamlarındaki düşüşle birlikte ana ofis bölgelerindeki boşluk oranlarında küçük seviyede de olsa gerileme kaydedildi.
Yayınlanan verilere göre İstanbul ana ofis bölgelerinde boşluk oranları yeni kiralamalr sonrasında Asya Yakası'Nda yüzde 14.2'den yüzde 12.9'a, Avrupa Yakası'nda ise yüzde 20.7 seviyesinde yüzde 20.3'e düştü. Toplam boşluk oraları ise yüzde 17.7 olarak ölçüldü. Boşluk oranlarının en yüksek olduğu bölgelerden biri olan Levent Etiler Bölgesi'nde yüzde 20.8, Maslak'ta yüzde 20.8 Kozyatağı'nda yüzde 20.5, Şişli-Zincirlikuyu-Beşiktaş bölgesinde ise yüzde 18.8 olarak seviyesi ölçülürken, Ümraniye'de bu oranın yüzde 5.9'a kadar gerilediği görüldü.
İstanbul'un ana ofis bölgelerinde 3.52 milyon metrekare olan A sınıfı ofis arzının 2018 yılının 1. Çeyrek Döneminde de aynı seviyede kaldığı görüldü. İstanbul'un toplam ofis bölgelerinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin yüzde 73'lük kısmı yeni kiralama işlemi olarak gerçekleşti. Alan bazında işlemlerin önemli bir bölümü Ümraniye(Yüzde 37.6), Levent - Etiler (Yüzde 25.9), Kozyatağa (Yüzde 23.6) ve Maslak (Yüzde 13) olarak kaydedildi. Diğer taraftan İstanbul'un ana ofis bölgelerinde inşaat aşamasında ya da planlanmakta olan 1.38 milyon metrekare seviyesinde ofis alanı saptandı. Raporda, " Gelecekteki ofis arzının %43’lük kısmını, finansal sistem düzenleyici ve denetleyici kurumları ile kamu bankaları yönetim merkezinin yerleşeceği Asya Yakasındaki İstanbul Finans Merkezi’nin oluşturması bekleniyor." ifadelerine yer verildi.
İstanbul'da yer alan ofis projeleri için 'İstanbul Ofis Projeleri' yazımızı inceleyebilirsiniz.
İstanbul ofis pazarında 2017 yılının ikinci çeyrek döneminde de arz artışı sürdür. pamir&soyuer tarafından yapılan araştırmaya göre, bu dönemdeki artış, 2016 yılının ikinci çeyrek dönemine kıyasla daha düşük seviyede gerçekleşti. Kent genelinde toplam toplam A sınfı ofis arzı 3.36 milyon metrekare seviyesine ulaştı.
2017 yılının ikinci çeyrek döneminde İstanbul genelindeki A sınıfı ofis arzında , 2016 yılının aynı dönemine kıyasla düşük düzeyde de olsa artış devam etti. Pazar giren Nidakule Levent porjesi ile beraber İstanbul'da A sınfı ofis arzının 3.36 milyon metrekare seviyesine ulaştığı görüldü. Aynı dönemde ana ofis bölgelerinde gerçekleşen tüm işlemlerin yüzde 52'lik bölümünü kapsayan 25 bin 847 metrekarelik kiralama işlemine imza atıldı.
2017 yılının ikinci çeyrek döneminde yapılan kiralama işlemlerinde de geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş gerçekleşti. Buna karşın ikinci çeyrek kiralamaları ilk çeyreği kıyasla iki katlık bir hacme ulaştı. Geçen seneye kıyasla kiralama işlemleerindeki düşüş yüzde 1.4 oranında ölçüldü. 2017 yılının ikinci çeyrek döneminde öne çıkan işlem Levent İş Kule 3'te yapılan 7 bin 744 metrekarelik kiralama işlemi oldu.
Yeni ofis arzı ve kiralama işlemlerindeki düşüşle beraber boşluk oranlarının yükseldiği görüldü. Toplam boşluk oranları yeni arzları girişinin etkisi ile yüzde 16.6 seviyesinden yüzde 16.73 seviyesine çıktı. Avrupa Yakası'ndaki boşluk oranları yüzde 17.93'e yükseldi. Avrupa Yakası'nda boşluk oranlarındaki artışın Levent-Etiler Bölgesi'ndeki 25 bin metrekareye varan yeni arzın etkili olduğu saptandı. Levent-Etiler Bölgesinde kira değeri ise 44 ABD doları-metrekare/ay olarak hesaplandı. Asya Yakası'nda ise boşluk oranlarında düşüş kaydedildi. Asya Yakası'ndaki boşluk oranlarında, yeni arz girişinin bulunmaması ve artan rekabetin etkisiyle kiralamalardaki yoğunluk sonrasında yüzde 14.67 olan boşluk oranının yüzde 14.30'a gerilediği görüldü.
- Toplam boşluk oranı yüzde 16.6'dan yüzde 16.73 seviyesine yükseldi
- Avrupa Yakası toplam boşluk oranı yüzde 17.93 olarak ölçüldü. Bunda 25 bin metrekarelik yeni arzın kaydedildiği Levent-Etiler bölgesi önemli bir rol oynadı
- Levent - Etiler Bölgesi'ndeki boşluk oranı ise yüzde 17.49'dan yüzde 18.99 seviyesine çıktı.
- Maslak'ta boşluk oranları yüzde 15.67'ye geriledi
- Şişli-Zincirlikuyu'da boşluk oranları yüzde 19.36'ya geriledi.
- Kozyatağı'nda boşluk oranları yüzde 19.5'e geriledi
- Ümraniye'de boşluk oranları yüzde 9.51'e düştü.
İstanbul'un ana ofis bölgelerinde önümüzdeki dönemde ofis arzının sürmesi bekleniyor. Yapılan ölçümlere göre bu bölgelerde inşaat ya da planlama aşamasındaki yeni ofis arzı ise 1.38 milyon metrekare düzeyinde. Gelecek dönemde hayata geçirilmesi planlanan ofis arzının yüzde 43'lük kısmı ise, fanansal sistem düzenleyici ve denetleyici kurumları ve kamu bankaları için yönetim merkezi niteliği taşıyacak, Asya Yakası'ndaki İstanbul Finans merkezi tarafından teslim ediliyor. İstanbul'un ana ofis bölgelerindeki A sınıfı ofis arzının ise 2020 yılı sonunda 4 milyon metrekare seviyesine ulaşması bekleniyor.
Ankara'da yer alan ofis projeleri için 'Ankara Ofis Projeleri' yazımızı inceleyebilirsiniz.
İstanbul Ofis Pazarı, doluluk oranları bazında 2015 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren devam eden olumlu ivmesini, 2016 yılının ilk çeyreğinde de sürdürdü. Propin tarafından hazırlanan ve 2016 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan "İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 2016 Birinci Çeyrek Raporu", bu iyileşmeye rağmen geçen yılın aynı dönemine kıyasla doluluk oranlarında bir kayba işaret ediyor.
Raporun ilk dikkat çekici boyutu, boşluk oranlarındaki gerileme oldu. Bu gerileme Merkezi İş Alanı olarak tanımlanan merkezlerdeki A sınıfı ofis binalarında yüzde 24.9'a, B sınıfı ofis binalarında ise yüzde 9.7'ye geriledi. 2015 yılının ilk çeyreğinde MİA'da yer alan A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 20.3 olarak gerçekleşmişti. Bu rakam özellikle 2015 yılının üçüncü çeyreğinde ani bir yükseliş yaşamış, ancak bu tarihten sonra kademeli bir düşüşe tanık olmuştu.
Propin raporuna göre, 2016 yılının birinci çeyreğinde İstanbul ofis stokundaki artış devam etti. Stok paylarında herhangi bir değişiklik kaydedilmezken, MİA'ların payı yüzde 38, MİA dışı Avrupa yüzde 18, MİA dışı Asya ise yüzde 31 oldu. Yüzde 13'lük pay ise Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri olarak tanımlanan Kağıthane, Bomonti-Piyalepaşa, Kartal-Maltepe, Batı Ataşehir olarak gözüktü.
Propin raporuna göre MİA'larda yer alan ofislerde aylık kira ortalamaları ise A sınıfı ofislerde yüzde 28.8 ABD doları/metrekareye, B sınıfı ofis binalarında ise 14.6 ABD doları/metrekare düzeyinde gerçekleşti.
2016 yılının birinci çeyreğinde MİA dışı bölgelerdeki A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı A sınıfı ofislerde yüzde 16.2, Asya'da ise yüzde 17.1 oldu.
MİA dışı A sınıfı ofislerinde kiralar, Avrupa yakasında metrekare başına 18.6 ABD doları, Anadolu Yakası'nda ise 20.1 ABD doları olarak işlem gördü.
Propin Property Investment Consultancy tarafından üç ayda bir hazırlanan İstanbul Ofis Pazarı raporunun 2015 yılına ait son verileri açıklandı. 2015 yılı Dördüncü Çeyrek Raporu'na göre, Merkezi İş Alanı (MİA) üzerinde yer alan A sınıfı ofis binalarındaki boyluk yüzde 25.6 oldu. Bu bölgede yer alan B sınıfı ofis binalarında ise bu oran yüzde 10 düzeyinde.
Propin tarafından hazırlanan veriler, Merkezi İş Alanı üzerinde yer alan ofis binalarındaki kira ortalamasının ise bu dönemde metrekare başına 29.7 ABD Doları düzeyinde olduğunu gösterdi. B Sınıfı ofis binalarındaki aylık kira ise metrekare başına 14.9 ABD doları olarak işlem gördü.
Yürütülen araştırma, Merkezi İş Alanı dışında yer alan ve Avrupa yakasında yer alan A sınıfı ofis binalarındaki boşluğun 14.9 düzeyinde gerçekleştiğini de gösterdi. Bu kriterde aylık kira ortalaması ise metrekare başına 17.9 ABD doları oldu. MİA Dışı-Asya yakası A Sınıfı ofis binalarındaki boşluk ise yüzde 17.2 olarak gerçekleşirken, bu bölgede kiralar metrekare başına 20.6 ABD doları oldu.
Propin verilerine göre 2015 yılı dördüncü çeyreğinde en yüksek kira bedeli MİA'da yer alan Levent-Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe aksında saptandı. Son iki çeyrek dönemde bu bölgelerde alınan aylık kira metrekare başına 45 ABD doları oldu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde