İstanbul ofis pazarında boşluk oranları büyüyor

İstanbul ofis pazarı, yeni arzlarla birlikte boşluk oranlarındaki büyümesini sürdürüyor. 2020 yılı sonuna kada A sınıfı ofis arzının ise ana ofis bölgelerinde 4 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor

İstanbul Ofis Pazarı, son dönemlerde katılım gösteren yoğunluk ile birlikte boşluk oranlarında artış yaşamaya başladı. Çok sayıda araştırmaya paralel veriler Pamir & Soyuer Gayrimenkul Danışmanlık A.Ş. tarafından gerçekleştirilen 2017 1. Çeyrek Dönemine ait Türkiye Gayrimenkul Sektörü araştırmasında da dile getirildi. Rapora göre 2017 yılının ilk çeyrek döneminde A sınıfı ofis arzının 3.33 milyon metrekareye ulaştı ve yeni arz pazara Levent-Etiler bölgesinden girdi. Ars miktarında 2016 yılının ilk çeyrek dönemine kıyasla fazlalık yaşansa da bir önceki çeyreğe kıyasla gerileme kaydedildi.

Boşluk oranlarında büyüme eğilimi

İstanbul Ofis Pazarı'nda sunuma giren yeni ofis alanı ve görece olarak az gerçekleşen yeni kiralama işlemleri boşluk oranlarının İstanbul ana ofis bölgelerinde yüzde 15.4'den yüzde 16.6'ya çıktı. Boşluk oranlarında en dikkat çekici gerileme Kozyatağı ve Ümraniye bölgelerinde saptandı. Ümraniye'de boşluk oranları yüzde 19.99'a, Ümraniye'de ise yüzde 9.77'ye geriledi. En dikkat çekici artış ise Levent-Etiler Bölgesi'nde kaydedildi. Bu bölgede boşluklar yeni arzın etkisiyle yüzde 17.49'a yükseldi. 

Kiralama işlemleri ve kira bedellerinde gerileme

Pamir & Soyuer Gayrimenkul Danışmanlık A.Ş. araştırması, İstanbul'un birincil ve ikinci ofis alanlarında yer alan A sınıfı ofis binalarında gerçekleşen 26 bin metrekareli ilk çeyrek kiralama işleminin ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla oldukça düşük kaldığına dikkat çekti. İstenen ve gerçekleşen kira değerlerinde gerileme yaşanırken birincil kira değeri açısından Levent-Etiler bölgesinde 44 ABD doları/metrekare/ay bedeline ulaşıldı.

2020 yılı sonuna kadar A sınıfı ofis arzı

Pamir & Soyuer Gayrimenkul Danışmanlık A.Ş. tarafından yapılan araştırma, 2020 yılı sonundaki mevcut A sınıfı ofis arzının ana ofis bölgelerinde 4 milyon metrekare düzeyine ulaşacağı tahmininde de bulundu. Bugün itibarıyla yaklaşık 1.38 milyon metrekare boyutunda plan ve inşaat aşamasında bulunan ofis arzının bulunduğu İStanbul'un ana ofis bölgelerindeki en önemli pay Asya Yakası'nda bulunuyor. Özellikle İstanbul Finans Merkezi'nde BDDK- SPK gibi kurumların yanı sıra Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank gibi kurumların da merkezlerini buraya taşıma planları bulunuyor. Böylece çok sayıda özel banka ve finans kuruluşunun buraya geçeceği tahmininde bulunuluyor. 

AVM arzında 14 milyon metrekare beklentisi

2020 yılı sonu itibarıyla AVM arzına ilişkin tahminlerde de bulunan Pamir & Soyuer Gayrimenkul Danışmanlık A.Ş. yüzde 30 oranında artış ve 14 milyon metrekare düzeyinin tahmin edildiğine dikkat çekti. Gelecek projelerin yüzde 80'i ise İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir'deki inşaat halindeki yatırımlardan oluştu.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR