Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, beklenen İstanbul depreminin 1766 ve Adalar önündeki 1894 kırığın katılımı ile gerçekleşme olasılığına dikkat çekti
Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul'u bekleyen büyük depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul açıklarında biriken enerjiden hareketle yapılan hesaplamaların 7.7 seviyesine ulaşabilecek bir depreme işaret ettiğini söyleyen Gündoğdu: "Bu 1766 tarihli kırığın tekrar canlanmadır. Buna bir de Adalar'ın önündeki 1894 tarihli kırığın eklenmesi mümkün. Elbette bu gerçekleşmeyebilir de..." ifadelerini kullandı. Gündoğdu, Türkiye'nin afetlere müdahalede başarılı olduğunu ancak afet öncesi riskler konusunda aynı başarıyı tekrar edemediğini de belirterek, yasal düzenleme boyutunun hala eksik olduğunu, özellikle yüksek binaların depreme uyumunu düzenleyen yönetmeliğin hale yürürlüğe alınmadığını söyledi.
Bursa Valiliği ve Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından düzenlenen 13 Ekim Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü etkinliğinde söz alan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, olası bir İstanbul Depremi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gündoğdu, İstanbul'da bir depremin kesin biçimde beklendiğini ve hesaplamalara göre 7.5 artı eksi 2 şeklinde gerçekleşeceğini belirterek: "Tüm bunları biriken enerjiden hareketle hesaplıyorum. Bu durum 1766 kırığının tekrar canlanmasıdır. Bir de Adalar önünde gerçekleşen 1894 depremi var. Bunun da işe katılmasını bekliyoruz." dedi.
İki kırığın birleşimi ile meydana gelebilecek olası bir deprem senaryosunun gerçekleşmeme olasılığının bulunduğuna da dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu: "Elbette bu yaşanmayabilir. Ancak 100 yılı aşkın bir süre geçti. Bu bölgede o kadar enerji yok ama beklenen depreme katılabilir de... Bu gerçekleşirse depremin etkisi çok büyür..." dedi. Gündoğdu, Bursa ve İstanbul gibi büyük kentlerin düzenli olarak göç aldığını ve buna paralel olarak düzensiz büyüme eğiliminin yaşandığına da vurgu yaparak halkın bilinçlenmesinin büyük bir önem taşıdığını söyledi.
Yaklaşan büyük depreme ve yoğun göç potansiyeliyle büyüyen, yapılaşma oranı yükselen kentlere karşın yasal düzenleme boyutunda ciddi eksiklikler bulunduğunu da söyleyen Gündoğdu: "O kadar ısrar ettik, hala gerekenler yapılmadı. Yapılaşma aşanıyor ve bu yapılaşmada yüksek katlı binaların payı çok büyük. Bu binaların doğal afetlere uygun olmasına yönelik yönetmelik hala çıkmadı. Kentlerimiz risklere çok açık. Ne olacak bilemiyoruz..." dedi.
Gündoğdu, konuşmasında Türkiye'nin afetlere müdahalede tüm dünyada ilk 5 içinde yer aldığını ancak afet öncesi riskleri azaltma çabası ile ilgili kavramların anlatılmasında aynı başarının tekrar edilmediğine de dikkat çekerek: "Bu kavramlar halka anlatılmıyor ve halk da bunları bilmiyor. Afetlere dair kültür düzeyi oluşmamış durumda. Üniversitelerin de hocalarıyla birlikte halkı bilinçlendirmesi lazım ancak bu yapılmıyor..." şeklinde konuştu. Türkiye'de afet kültürünün bulunmadığını ve bunun için de üniversitelerin bu konuyla ilgili bölümlere ihtiyaç duyduğunu dile getiren Gündoğdu: "Üniversitelerde dahi afet bölümleri, Gölcük depreminden sonra açılmaya başlandı. Bunlar da dışarıdan eğitim alıyor..." dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde