İstanbul hayat pahalılığında uluslararası listelerde

Uluslararası insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer'in 209 dünya şehrini kapsayan "Yaşam Maliyeti" araştırmasına İstanbul, 163'üncü sıradan girdi

Global insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer tarafından 5 kıtadaki 209 kenti kapsayan "Yaşam Maliyeti Araştırması"nın sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. 2018 yılı itibarıyla dünyada yaşam koşullarının en ağır olduğu şehir Hong Kong olarak belirlendi. Geçen yıl listenin 142'inci sırasında yer alan İstanbul, bu yıl 163'üncü sıraya geriledi. 

İstanbul ucuzlamaya devam ediyor

Mercer tarafından gerçekleştirilen araştırmada firmaların mobil çalışanlarına sundukları ücret üzerinden, gittikleri ülkelerdeki yaşam koşulları, yan hak ve imkanlar kriterleri baz alınıyor. ABD'nin New York kentinin 100 puan ile referans alındığı Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması'nın 2018 verileri ise İstanbul'un dünyanın en pahalı 209 kenti arasında yer aldığını gösterdi. Yayınlanan son veriler İstanbul'un geçen yıla kıyasla ucuzlamakta olduğunu gösterdi. Mercer Yetenek ve Bilgi Çözümleri Türkiye Lideri Goncagül Uğurlu, İstanbul'un listenin düşüş yaşayan şehirlerinden biri olduğunu belirterek:

"İstanbul geçen yıl 142'inci sırada yer alıyordu. Bu yıl ise 21 basamak geriledi. Bu gerilemenin öncelikli nedenleri arasında 2018 yılında TL’nin dolar ve euro karşısındaki değer kaybı, enflasyonun önceki yıllara göre yükselmesi ve konut piyasasında geçtiğimiz dönemde yaşanan düşüşü sayabiliriz" ifadelerini kullandı. Diğer taraftan İstanbul'un yaşam maliyeti sıralamasında yeme içme, alkol ve tütün, ev gereçleri ve urunları gibi kategorilerin etkili olduğunu söyleyen Uğurlu:

"Ayrıca ulaşım, ev dışı yeme içme, ev hizmetleri, giyim ve ayakkabı, ulaşım ve spor ile eğlence kategorilerindeki konumu da etkili oldu..." ifadelerini kullandı. 

Dünyanın en pahalı 5 şehri

 

 

Her kentte, konut, gıda, giyim, ulaşım, ev eşyası ve sosyal kültürel faaliyetler olmak üzere 200'ün üzerinde kriterden hareketle oluşturulan araştırma metoduna göre dünyanın en pahalı şehri Hong Kong olarak belirlendi. Honk Kong'un ardından, Tokyo, Zürih, Singapur ve Seul kentleri dünyanın en pahalı ilk 5 kenti sıralamasını oluşturdu. Diğer taraftan Amerika Birleşik Devletleri'nin şehirlerinin AB ekonomisindeki toparlanma ve ABD dolarının diğer büyük para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle birlikte listede gerileme yaşadıkları görüldü. New York ABD'nin en pahalı şehri olması sürdürdü ve listenin 13'üncü sırasında yer aldı.  Washington'un 56'ıncı sırada yer aldığı listede Miami 60, Boston ise 70'inci sırada konumlandı. 

Yaşam maliyetlerinin en düşük olduğu şehir ise Taşkent olarak saptandı. 

Dünyanın ekonomisi en hızlı büyüyen şehirleri listesine Türkiye'den hangi kentler girdi?

Dünyanın en pahalı 10 şehrinden yalnızca iki tanesi Avrupalı

Yaşam Maliyeti Araştırması'na ilişkin son veriler diğer taraftan dünyanın en pahalı 10 kentinden yalnızca 2 tanesinin Avrupa kıtasında yer aldığını gösterdi. 3'üncü sıradaki Zürih Avrupa'nın en pahalı kenti ünvanını taşırken, Bern'de bu yıl 10'uncu sırada yer aldı. Avrupa'nın bir diğer pahalı şehri Cenevre ise listenin 11'inci sırasında konumlandı. 

 

 

Bir diğer global araştırmadan da İstanbul çıktı

İstanbul dünyanın en pahalı şehirleri listesinde yer almaya devam ediyor. The Economist Dergisi'nin araştırma birimi olarak faaliyet gösteren Economist Intelligence Unit tarafından hazırlanan Küresel Yaşam Maliyetleri Raporu'nda İstanbul 72'inci basamakta yer aldı. 

İstanbul 10 basamak geriledi

Dünyanın en pahalı şehirleri listesinde yer alan tek Türkiye şehri İstanbul, bu yıl 72'inci sırada yer aldı. Dünyanın en pahalı şehrinin üst üste Singapur olarak seçildiği listenin son yayınında İstanbul'un geçen yıla kıyasla 10 basamak gerilediği görüldü. Ajans Press tarafından  ilgili rapor ve raporun medyaya yansımalarından derlenen bilgilere göre dünyanın 133 kentinin yer aldığı liste çok sayıda yaşam kriterinin baz alınması yoluyla hesaplanıyor. İstanbul'un dünyadaki en pahalı şehirler arasında yer almasının en önemli nedeni ise konut satış fiyatlarındaki artış ve kiraların yüksek olması gösteriliyor. Yapılan analizlerde bu faktörlerin hayat pahalılığını olumsuz yönte etkilediğine dikkat çekiliyor. 

Ev alana oturma izni veren 5 ülke... Ayrıntılar için tıklayın...

Dünyanın en pahalı ve en ucuz şehirleri

Sigara, benzin fiyatları, ekmek ve şarap gibi 150'nin üzerinde kriter üzerinden belirlenen listende bu yıl en önemli gelişimi Paris'in gösterdiği gözlemlendi. Geçen yıla kıyasla 5 basamak birden yükselen Paris, ilk sıradaki Singapur'un ardından ikinci sıraya yükselirken, üçüncü sırada da yine bir Avrupa şehri Zürih yer aldı. Geçen yıl ikinci sırada yer alan Hong Kong, bu yıl 4'üncü sırada yer alırken, Oslo da listenin 5'inci sırasında yer aldı. 

1- Singapur-(2017 listesinde de 1'inci sıradaydı)
2- Paris- (2017 listesine kıyasla 5 basamak yükseldi)
3- Zürih
4- Hong Kong- (2017 listesinde 2'inci sıradaydı)
5- Oslo
72-İstanbul: (Geçen yıl 62'inci sıradaydı)

 

 

Diğer taraftan dünyanın en ucuz şehirleri listesinin başında ise son yıllarda yaşanan iç karışıklıktan hareketle Suriye'nin başkenti Şam gösteriliyor. Venezuela'nın Karakas kenti 2'inci, Kazakistan'ın Almatı kenti ise 3'üncü sırada yer alırken, Nijerya'nan Lagos şehri 4'incü ve Hindistan'ın da Bangalore şehri de 4'inci sırada yer aldı. Böylece dünyanın en pahalı şehri Singapur'da yaşam pahalılığının Şam'a kıyasla 5 katlık bir fazla oluşturduğu belirtildi. 

Türkiye'nin en pahalı ve en ucuz şehirleri

Diğer taraftan Türkiye'nin de en pahalı ve en ucuz şehirleri de belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan verilere göre fiyat düzey endeksinin en yüksek olduğu bölge 114.8 puanla İstanbul olurken, en düşük bölgeler Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan'da endeks 93.5 seviyesinde ölçüldü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması verileri, bir bölgenin fiyat düzeyi endeksinin 100'ün üzerinde bulunması halinde Türkiye ortalamasına göre pahalı ve 100'ün altında bulunması halinde ise Türkiye ortalamasına göre ucuz addediliyor. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR