İstanbul'daki markalı konut sayısı kaça ulaştı?

EVA Gayrimenkul Değerleme'nin “İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler” çalışmasına göre İstanbul’da 400 bin markalı konut bulunuyor

27 Ocak 2014 / emlakwebtv
EVA Gayrimenkul Değerleme A.Ş.'nin İstanbul’u kapsayan "2013 Markalı Konut Araştırması", şehrin 35 bölgesinde 852 markalı konut projesinin yer aldığını, kent genelinde markalı konut sayısının ise 400 bine ulaştığını ortaya koyuyor. Araştırmada arz edilen konut tipleri, bölgeler bazlı değer artışı, bölgelerde tip bazlı değer artışı, ilçelere göre markalı konut oranları ve bölgelere göre konut satış hızlarını gözler önüne sermenin yanı sıra bölgeler bazlı değerlendirmeler de yer alıyor.

Anadolu yakasındaki en değerli bölge Bağdat Caddesi
Araştırma sonuçlarına göre Anadolu yakasında en yüksek birim konut satış fiyatına sahip olan bölgenin Bağdat Caddesi, en düşük birim satış değerine sahip olan bölgenin ise Tuzla olduğu belirleniyor. Bağdat Caddesi'nde konut ortalama birim metrekare satış fiyatı 12.700 TL/m2 iken, Tuzla bölgesinde bu değerin 2.350 TL/m2'ye kadar düştüğü gözleniyor.

Araştırmada Avrupa yakasında en yüksek birim konut satış fiyatına sahip olan bölge ise Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere aksı olarak belirtiliyor. En düşük birim satış değerine sahip olan bölgenin de Esenyurt olduğu görülüyor. En yüksek bölgedeki markalı konutların ortalama birim satış değerleri 11.800 TL/m2 iken, en düşük birim satış değerine sahip bölgedeki ortalama birim metrekare satış fiyatının 2.060 TL/ m2 olduğu görülüyor.

Ortalama konut satış hızları bölgelere göre değişiyor
EVA Gayrimenkul Değerleme’nin araştırmasında belirlenen "bölgelerin ortalama konut satış hızları" başlıklı analize göre İstanbul'da konut satış hızı, bölgelerdeki dairelerin satış fiyatlarına, talep edilen daire tiplerinin arzına ve dairelerin büyüklüklerine göre değişiklik gösteriyor. Çalışmada, hangi konut tipinin şehrin hangi bölgesinde daha hızlı satıldığı, markalı konutlarda hangi yakada kaç günde bir konut satışı gerçekleştiği bilgileri yer alıyor. Araştırmaya göre, örneğin bölge bazlı konut satışları incelendiğinde, yoğun olarak projelerin inşaatlarının devam ettiği bölgelerde konut satış hızlarının daha yüksek olduğu, stabil duruma geçmiş markalı konut satış ivmesinin gelişmekte olan bölgeler kadar yüksek olmadığı ortaya koyuyor.

23 bölgeye ayrılan İstanbul'da konut satış hızı grafiğinin bölge bölge verildiği çalışmada, bölgelere göre gün/konut satış oranının 17,9 ile 0,9 arasında değiştiği görülüyor.

Çekmeköy, Tuzla, Ataşehir revaçta
İstanbul Anadolu yakasında konumlu markalı konut projelerinin analizi sonucunda Çekmeköy, Tuzla, Sancaktepe ve Ataşehir ilçelerinde konumlu markalı konut projelerinin, Anadolu yakasının tamamındaki toplam markalı konut projelerinin içindeki en büyük paya sahip olduğu görülüyor. İstanbul Avrupa yakasında konumlu markalı konut projelerinin analizi sonucunda ise Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Şişli, Başakşehir, Beylikdüzü ve Esenyurt ilçelerinde konumlu markalı konut projelerinin, Avrupa yakasının tamamındaki toplam markalı konut projelerinin içindeki en büyük paya sahip olduğu ortaya çıkıyor. Buna göre Anadolu yakasında Üsküdar'da markalı konutların toplamdaki payı yüzde 2,54 iken, Ataşehir'de yüzde 23,58'e ulaşıyor. Avrupa yakasında ise Beyoğlu'nda markalı konutların toplamdaki payı yüzde 0,21 iken, Esenyurt'ta yüzde 30,11'e çıkıyor.

Yapı kullanma izin belgesi alanlar artacak 
Araştırmaya göre İstanbul'da 2005 ila 2009 yılları arasında alınan yapı ruhsatları ile yapı kullanma izin belgeleri arasında oransal olarak büyük farklılıklar var. 2005-2009 yılları arasında yapı ruhsatı alan toplam daire sayısının 500 bini geçtiği ve yapı kullanma izin belgesi alan toplam daire sayısının yaklaşık 75 bin civarında olduğu görülüyor. 2009 yılından sonra ise yasal sürecini tamamlayan daire sayısı yükseliş trendi göstermeye başlıyor, 2012 yılında yapı ruhsatı alan daire sayısı ile yapı kullanma izin belgesi alan daire sayısı arasındaki fark yüzde 54'e geriliyor. Bu farkın 2005 yılında yüzde 92 olduğu düşünülürse, EVA Gayrimenkul Değerleme uzmanları, verilerdeki gelişmelere göre önümüzdeki 10 yıllık dönemde hemen hemen her dairenin yapı kullanma izini belgesine sahip olacağını umduklarını belirtiyorlar.




Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Güncel Konut Kredisi Faiz Oranlarında son durum

Satışlardaki kısmi iyileşmenin altında geçici faiz indirimleri var

Konut kredisi dosya masrafı iadesi nasıl alınır?

Masrafsız konut kredisi veren bankalar

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR