Isı Pay Ölçer nedir, nasıl çalışır?

Merkezi Isıtma Sistemine dahil olan Isı Pay Ölçer son zamanlarda enerji verimliliği ve tasarruf sağlama açısından kullanılan bir üründür

Isı Pay Ölçer nedir? sorusuna cevap vermeden önce merkezi ısıtma sistemi ile ilgili olarak bilgiler paylaşalım. Merkezi Isıtma Sistemi; apartmandaki tüm dairelerin ısınma sorununu tek bir noktadan çözebilen, hava kirliliğini azaltan bir ısınma sistemi türüdür.

Isı Pay Ölçer nedir?

2007 yılında çıkan Enerji Verimliliği Kanunu ve ilgili yönetmelik gereği Avrupa’da olduğu gibi her radyatöre takılan Isı Pay Ölçer ya da her dairenin girişine takılan Isı Sayaçları ile tüketilen enerji miktarı ölçülebiliyor. Kurulumu oldukça basit olan bu sistemlerde, daire içerisinde herhangi bir tadilat yapılmadan Isı Pay Ölçer cihazları binadaki tüm radyatörlere monte ediliyor. Kalorifer sistemine herhangi bir müdahale de gerekmiyor. Isı Pay Ölçer cihazları yanıltıcı sonuçlara karşı yüksek bir emniyete sahipler. Radyatör sıcaklığına ve çalışma süresine bağlı olarak her radyatörün ısı tüketimi için relatif değerler sunuyorlar. Tüketim verilerinin okunması ve paylaşım işlemi ise uzaktan, daire sakinlerini rahatsız etmeden, hızlı ve güvenilir şekilde yapılıyor. Tamamen otomatik olarak gerçekleşen okuma sistemi sonrasında, yasaların öngördüğü şekilde ısı ve su kullanımına bağlı olarak her dairenin ayrı ayrı hazırlanan ayrıntılı ısı ve su gider bildirimleri yönetimlere teslim ediliyor.

Isı pay ölçer nasıl çalışıyor? 

Radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlayan ısı sayacına ısı pay ölçer denir. Isı pay ölçer sayesinde daireler ihtiyacı kadar ısı kullanarak tasarruf ediliyor. Her daire kullandığı enerji kadar ödeme yapmış oluyor. Dairelerin hepsi yeteri kadar ısınacağı için gereksiz ısıtma sonucu israf olmuyor. 

Isı pay ölçer elektronik bir cihazdır ve her petek grubuna bir adet cihaz bağlanarak peteğin dönem içinde ne kadar kullanıldığı tespit ediliyor. 

Isı pay ölçer sistemi iki ayrı mekanizma şeklinde oluyor. Bunlardan birincisi pay ölçer ve ikincisi de termostatik vanadır. Isı pay ölçer sistemi ile bulunulan ortamın sıcaklığı istenen seviyeye ulaştığı anda ısı pay ölçer termostatik vanayı uyarıp, içinden geçen sıcak suyu kesiyor. Böylelikle ortamın sıcaklığı istenen ayarda tutulabiliyor. Bu yöntemle birlikte enerji tasarrufu da sağlanmış oluyor. Sistemde termostatik vana 1-5 arasında bulunan kademelerle kullanılıyor. İlk kademe sıcaklık minimum 15 derece oluyor. Yönetmeliğe göre de sıcaklık 15 derecenin altına indirilemiyor. Kullanılmayan dairelerde ise bu ayar birinci kademede tutulabiliyor. 

Isı Pay Ölçer sistemi sayesinde ne kadar tasarruf ediliyor?

Sistem sayesinde kendi kullandığı kadar ısı ve su bedeli ödeyeceğini bilen daire sakini bireysel ayarlamalar sayesinde, yüzde 15 ile yüzde 45 arasında yakıt tasarrufu sağlayabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Isı Ölçümü ve Gider Paylaşım Sistemine geçen 11.000 dairenin tüketim verilerini inceledi ve sonucu yayınladı. Yayınlanan raporda bir daire, Isı Pay Ölçer sistemi sayesinde yaklaşık olarak yılda 600 TL tasarruf ediyor. Doğalgaz tüketimi bina bazında yüzde 27,5 düşüyor ve sistemin uygulandığı binalarda 240 milyon TL doğalgaz tasarrufu elde ediliyor.

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Gayrimenkul Nedir?

Konut dokunulmazlığı nedir?

Uygulama İmar Planı Nedir?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR