Randstad, workmonitor; Türkiye’nin de dahil olduğu 32 ülkeyi kapsayan yılın ikinci araştırmasında yeni bir iş bulmada eğitimden ziyade deneyimin daha önemli olduğu ortaya çıktı
19 Haziran 2013 / emlakwebtv
Dünyanın lider insan kaynakları danışmanlık şirketlerinden Randstad, Avrupa, Asya Pasifik ve Amerika kıtalarını içeren, Türkiye’nin de dahil olduğu 32 ülkeyi kapsayan yılın ikinci workmonitor araştırmasını yayınladı. 10 yıldır aralıksız olarak yılda 4 kez iş dünyası eğilimlerinin ölçümlendiği araştırma sonuçlarına göre, uygun bir iş bulmada deneyimin eğitimden daha önemli olduğu ortaya çıktı.
Eğitime karşı deneyim daha ağır bastı
Araştırmaya katılan işveren ve çalışanların yüzde 81’i, yeni bir iş bulmada eğitimden ziyade deneyimin daha önemli olduğuna inandığını söyledi. On binlerce çalışanın katıldığı araştırmada en çok deneyimli işçi arayan ülke % 92 ile Çin olurken, Hindistan ve Birleşik Krallık % 91 ile ikinciliği paylaştı. Türkiye’de ise bu oran % 85 olarak ölçümlendi. Danimarka ve Norveç’te çalışanların yarısı ise eğitime karşı deneyimin ağır bastığına inanıyor.
İş bulma gençler için mi, yaşlılar için mi daha zor?
İş dünyasında önemli bulguların ve ilgi çekici sonuçların ortaya çıktığı Workmonitor araştırmasında, küresel olarak araştırmaya katılanların üçte ikisi, 25 yaşın altındaki gençlerin uygun bir iş bulmada her geçen gün daha da zorlandığını belirtti. X kuşağının ardından Y kuşağının da iş hayatına girmesi ile birlikte üç farklı kuşaktan insanın birlikte çalıştığını ve hızlı bir değişimin başladığını söyleyen Randstad Türkiye Genel Müdürü Altuğ Yaka, "Günümüz iş dünyasına baktığımızda teknolojinin damgasını vurduğu, 3 kuşaklı şirketlerin arttığı, önemli bir dönüşümün başladığı dönemece girdik. Yılın ikinci workmonitor araştırmasında 25 yaş altındaki gençlerin deneyimleri nedeni ile iş bulmakta zorluk çektiği ortaya çıksa da, küresel olarak şirketlerin dörtte üçü genç çalışanları istihdam etmek istiyor. Meksika, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya Norveç ve Türkiye’deki şirketlerin % 80’den fazlası gençlerle yürümeyi, Macaristan, Singapur, ABD, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Doğu Avrupa’da ise 25 yaş üstü, deneyimli çalışanlarla ilerlemeyi düşünüyor. Araştırmadaki diğer önemli bir bulgu ise küresel olarak gençlerin % 80’lik bir bölümü genellikle eğitim seviyelerinin altındaki işleri kabul etmesiydi” açıklamasını yaptı.
Yaka: “İşsiz kalmaktansa geçici bir işinin olması tercih ediliyor”
Tüm dünyada çalışanların neredeyse % 75’i geçici işlerin kadrolu iş için bir atlama taşı olabileceğini düşünüyor. Bu düşüncenin en fazla olduğu ülkelerin başında % 89’la Malezya, % 88’le Fransa ve Polonya geliyor. Geçici iş ilişkisine Çek Cumhuriyeti, Yunanistan ve Macaristanlı çalışanların sıcak bakmadığını belirten Altuğ Yaka, “Küresel olarak çalışanların % 70’ten fazlası geçici işin, kadrolu işe geçişte bir atlama taşı olabileceğini düşünüyor ve işsiz kalmaktansa geçici bir işlerinin olmasını tercih edeceklerini belirtiyor. Türkiye’de de bu oran % 79’la hayli yüksek. Öte yandan mobilite, internet ve sosyal ağ kullanımının yaygınlaşması ile çalışanlar istihdam şirketlerine daha fazla yönelmeye başladı. Mobilite merkezli yaşam sürecinde, neredeyse kimseyi masa başında yakalayamadığınız bugünlerde iş başvuruları artık cep telefonlarından, tabletlerden gerçekleştiriliyor. Dünya genelinde iş bulmak için yaklaşık her 10 çalışandan 8’i bu altyapıya sahip olan istihdam şirketini tercih ediyor. Bu oran Brezilya’da % 93, Meksika’da % 89, İspanya’da % 87, Türkiye’de % 79, İsveç’te 55, Almanya’da ise % 56” dedi.
İşini kaybetme korkusu artıyor
Workmonitor araştırmasında öne çıkan diğer bir konu ise iş sürekliliğindeki güven üzerineydi. Küresel olarak işinin güvende olduğuna inananların sayısı oldukça düşük çıktı. Ekonomik koşulların kötü olduğu Yunanistan’daki çalışanların % 94’ü işlerinin güvencede olmadığını belirtirken Macaristan % 93 ile ikinci sırada, İspanya ise % 91 ile üçüncü sırada yer aldı. Türkiye’de ise bu oran % 75’i geçmedi. Brezilya, Norveç ve İsveçli çalışanlar ise diğer ülkelere nazaran kendilerini daha güvende hissettiklerini belirtti.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde