Sosyal Güvenlik Kurumu yayınladığı genelge ile yaşanan bir kazanın "iş kazası" olarak tanımlanabilmesi için "iş yeri" ya da "iş yeri dışı görevlendirme" kriterini getirdi. İşte ayrıntılar...
Sosyal Güvenlik Kurumu yayınladığı genelge ile "iş kazalarının" tanım ve kapsamına yönelik hususlara açıklama getirdi. Açıklama, "iş kazası nedir?", "sürekli iş göremezlik aylığı" ve "geçici iş göremezlik parası" gibi hususları da kapsıyor.
İş kazası nedir?
SGK genelgesinde, yaşanan bir kazanın "iş kazası" olarak tanımlanabilmesinin en önemli koşulu olarak "işyeri olarak kabul edilen yerlerde" meydana gelmesi gösteriliyor. Diğer taraftan iş veren tarafından görevlendirilen kişinin işyeri dışındaki kazaları da kapsama giriyor. Kaza kapsamına aşağıdaki koşullar iş kazası olarak kabul ediliyor:
- Avluda yürürken düşme
- Dinlenme saatinde oyunlarda sakatlanmı/kırılma
- Meyve ağacından düşme
- Tarlada çalışırken yaşanan kaza
- Yemek yerden el kesilmesi
- Kalp krizi
- Ruhan ve bedenen engelli hale gelmesi
- İş servisi kazaları. Araçtan inerken düşme de dahil
İş kazası olarak kabul edilmeyen durumlar
- Maden, karayolları, demiryolla gibi işletmelerde esas işin dışındaki yerlerde, aynı işverene ait diğer işyerlerinde arkadaş ziyareti sırasında yaşanan kazalar.
- İş yeri dışındaki uzun süreli-gün aşırı görevlendirmelerde, eğlenme ve sosyal yaşam faaliyetleri sırasında yaşanan olaylar.
- Kendi aracıyla işine giden kişinin geçirdiği kazalar.
- Servisten inen kişinin, yolun karşısındaki işyerine giderken yaşadığı trafik kazaları
İşverenin bildirim yükümlülüğü
- Bir işveren yaşanan bir kazayı ya da meslek hastalığını 3 iş gününde SGK'ye bildirme zorunluluğu taşıyor. Aksı halde 2.603 TL ceza verilecek. Sağlık kuruluşlarında bu süre 10 gün..
- İş kazaları işveren tarafından kolluk kuvvetlerine bildirilmeli.
- Kusur işverenden kaynaklanmışsa, hastane masrafları ve sürekli sakatlıklarda işverene rücu ettirilerek tahsil edilir.
Sigortalıyı yaralayan masraflarını öder
- Genelgenin en önemli unsurlarından biri de, sigortalı komşusunu yaralayan ya da sakatlanmasına neden olan kişinin hastane masraflarını karşılaması oldu.
- İş kazalarında geçici iş göremezlik ve sürekli iş göremezlik aylığı bağlanıyor. Sürekli iş göremezle aylığı, yüzde 10 veya üzerindeki iş kayıplarında veriliyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde