2012 yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, 50 kişiden az çalışanı olan ve Az Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yükümlülükler getiren son etabı, 1 Temmuz'da başlayacak
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 20 Haziran 2012 tarihinde TBMM'de kabul edilmesi ve 30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanması ile başlayan süreçte son aşamaya Temmuz ayı ile birlikte geçiliyor. Bu tarihten itibaren 50'nin altında çalışan bulunduran ve az tehlikeli olarak tanımlanan işletmelerden de yükümlülüklerini yerine getirmeleri istenecek
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşletmelere ne yüklüyor?
Kanunun ilk kısmı 01.01.2014 tarihinde uygulamaya başlamış ve çalışan sayısına bakılmaksızın "Tehlikeli ve Çok Tehlikeli" sınıflarda yer alan işletmelere hekim ve iş güvenliği uzmanı istihdamı zorunluluğu getirilmilmişti. Bu alanda şayet işletme 10 kişiden az istihdama sahiplese İsg Hizmet bedellerine kanunen belirlenen oranlarda Bakanlık desteği sunulmuştu.
İş kanununda son dönem
1 Temmuz tarihinde itibaren yürürlüğe girecek kesim ise 50'den adaha az çalışanı olan ve "Az Tehlikeli" olarak tanımlanan işletmelere "iş sağlığı ve güvenliği uzmanı" barındırma zorunluluğu sunuyor. Bu işletmeler, Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak kaydıyla, işveren ya da vekilinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilmesine olanak tanıyor.
Son etabın yürürlüğe girmesiyle birlikte:
- Tüm işyerleri, kamu ya da özel olsun, hekim ya da iş güvenliği uzmanı çalıştırmakla yükümlü hale geldi.
- İşverenler Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden destek alabilecekler
- Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği knusunda eğitim verilecek.
- Çok tehlikeli işlerde çalışanlar mesleki eğitim ve belgesi alma zorunluluğu taşıyacak
Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli iş kolları
Kanuna göre işletmeler, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere farklı sınıflara ayrılmıştı. Risk faktörleri ve çalışma yaşamına ilişkin netleştirme şu şekilde düzenlendi:
- Az Tehlikeli Sınıf: Fast-food satış yerleri, al götür tesisleri gibi yemek hazırlama ve sunum faaliyetleri.
- Tehlikeli Sınıf: Mağazalarda belirli bima tahsis edilmiş et perakedne ticareti.Sakatat, av ve kümes hayvanları ile kasaplık
- Çok tehlikeli: İBinaların yeniden düzenlenmesi ve yenilenmesi/Müstakil konutlar, binalar, gökdelenler ve inşaat çalışmaları.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde