Türkiye genelinde "ödenmeyen kredi borçları" nedeniyle bankaların mülkiyetine geçen gayrimenkullerin satışında önemli bir artış yaşanıyor. Tahminler, bu nitelikteki taşınmaz adedinin 10 bini aştığı yönünde...
Türkiye genelinde kredi borçları ödenmediği için ipotekle bankaların mülkiyetine geçen taşınmaz sayısında son dönemde önemli bir artış yaşanıyor. Resmi nitelikte satışa çıkarılan gayrimenkul adedinin 8 bin 412'yi bulduğu ancak toplamın 10 bin adedin üzerine çıktığı tahmin ediliyor. Dünya'dan Leyla İlhan imzalı habere göre, borcu ödenmediği için mülkiyeti el değiştiren ve satışa sunulan en yüksek taşınmaz adedine Vakıfbank sahip. Bu bankanın satıştaki toplam gayrimenkul adedi 2 bin 500 seviyesine yaklaşmış durumda.
Kredi borçları ödenmediği için bankaların mülkiyetine geçen taşınmazların satışına ilişkin ilanlar son günlerde önemli bir ivme kaydetti. Bu nitelikteki ilan sayısının 8 bin 412 adedi bulduğu ancak finans şirketleri ve bankaların bu husustaki gizleme eğilimleri nedeniyle bu rakamın gerçeği yansıtmadığı dile getiriliyor. Diğer taraftan kimi gayrimenkullerin değerleme aşamasında bulunması gibi faktörlerin de etkisiyle aktif olarak satışa sunulan banka gayrimenkulleri sayısının 10 binin üzerinde olduğuna dikkat çekiliyor. Halen en çok gayrimenkul satışını yönlendiren banka ise 2 bin 422 ile Vakıfbank oldu.
Bu nitelikteki taşınmazlar içindeki ağırlıklı yoğunluk ise konutlardan oluşuyor. Konut tipi taşınmazlara ek olarak, fabrika, arazi, arsa ve diğer nitelikli taşınmazların satışı da önemli bir yer tutuyor. Yapılan araştırmalar ise kredilerini ödeyemeyen KOBİ'lerin taşınmazlarının bankaların mülkiyetine geçen taşınmazların da önemli bir yer tuttuğunu gösteriyor.
Bankalar Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Risk Merkezi'nden derlenen bilgiler, finans sektörünün toplam tasfiye olunacak alacak toplamının 72.2 milyar TL düzeyinde bulunduğuna işaret ediyor. Bunun içinde bankaların payı ise 67.1 milyar TL düzeyinde. Diğer taraftan tasfiye olunacak kısmın toplam kredilere oranı önemli bir risk oluşturmayacak şekilde yüzde 3.3 düzeylerinde. Bankacılık sektörünün toplam konut kredileri ise 194.2 milyar TL düzeyinde. Bu krediler içinde tasfiye olunacak alacak ve kredilerin oranı ise yüzde 1 ile oldukça düşük bir düzeyde. Buna karşın alacaklara teminat olarak el konulan gayrimenkuller içinde ticari krediler daha büyük bir yer tutuyor. 2016 yılı itibarıyla 58 milyar TL düzeyindeki sorunlu kredi miktarı, Eylül 2017 itibarıyla 72.2 milyar TL seviyesine çıkmış durumda. Burada da en önemli pay KOBİ'lere ait.
Bankaların mülkiyetindeki gayrimenkullerin satışındaki artışlar yakın dönemde önemli düzenlemelerin de yürürlüğe girmesine yol açmıştı. Yayınlanan "Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelik" kapsamında bankaların mülkiyetindeki gayrimenkullerin 3 sene içinde satılması zorunluluğu da kaldırılmıştı.
- Kişi bankadan ödemekle yükümlü olduğu kredi karşılığında konutunu ipotek ettirir.
- Ödemelerin gerçekleşmemesi halinde devlet sürece dahil olarak icra faaliyetlerini yönlendirir.
- Satış ihalesi halka açık olarak gerçekeştirilir. Bu ihaleye borçlu da katılabilir.
- Ancak bankalar bu satışlarda KDV muafiyeti nedeni ile taşınmazın mülkiyetini edinmede önemli avantajlar barındırır ve genellikle taşınmazların mülkiyetini alır.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde