İnşaatta 'Mesleki Yeterlilik' dönemi

İNTES Başkan Vekili Gürhan Özdemir, mesleki yeterlilik belgesi olmayan inşaat işçilerinin 11 Kasım 2019 tarihinden sonra şantiyelerde çalıştırılmayacağını açıkladı


Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkan Vekili Gürhan Özdemir, 11 Kasım 2019 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesi olmayan inşaat işçilerinin çalıştırılamayacağının altını çizerek, ''İnşaat firmalarının ve işçilerimizin inşaat işçisi mesleği belgelendirme çalışmalarında teşviklerden yararlanmak için bir an önce harekete geçmesini öneriyoruz.'' diye açıkladı. 

'Sektör açısından büyük önem taşıyor'

Özdemir, yazılı açıklamasında Resmi Gazete'nin 11 Kasım sayısında yayımlanan 'Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ'de inşaat işçilerinin de yer almasının ise sektör açısından büyük önem taşıdığını belirtti. 

'İnşaat işçilerinin de kaza ve yaralanma riski var' 

İnşaat işçilerinin en az diğer meslek grupları kadar tehlikeye maruz kaldığını, iş sağlığı ve güvenlik önlemleri gerektiren kaza ve yaralanma risklerinin bulunduğunu kaydeden Özdemir, bu sebepten olayı inşaat işçiliğinin zorunluluk kapsamına alınması gerektiğini gerekli platformlardan dile getirdiklerini ifade etti. 

İş kazalarının kapsamı nedir? detaylar için 'İş Kazalarının Kapsamı ve Tanımı Netleşti' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Şantiyelerde verimlilik arttı

Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun iş sağlığı ve iş güvenliğine olumlu katkılarının olmasının yanında şantiyelerde de verimliliği artırdığını vurgulayan Özdemir, ''İnşaat sektöründe işinde yetkin olmayan çalışanlar hem kendilerinin hem de çevresindeki çalışanların yaşamlarını tehlikeye sokuyor. Oysa iş kazalarının çoğunu mesleki yeterlilik belgeli, eğitimli iş gücüyle önlemek mümkün. Mesleki yeterlilik belgesine sahip eğitimli işçiler, iş güvenliği açısından daha bilinçli oluyor, uyarı ve önlemler konusunda daha dikkatli davranıyorlar.'' dedi. 

Başarılı olanların belge masrafları devlet tarafından karşılanacak

Zorunluluk kapsamında olan mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen kuruluşlar tarafından yapılan sınavlarda başarılı olanların belge masrafı ve sınav ücreti devlet tarafından karşılanacak. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan inşaat işçileri tebliğin yayım tarihinden 12 ay sonra şantiyelerde çalıştırılamayacak. Sınav ve belgelendirme kuruluşlarının yapacağı sınavlarda başarılı olan adayların belge masrafı ve sınav ücretinin tamamı ise 31 Aralık 2019 tarihine kadar fondan karşılanacak. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR