THBB tarafından hazırlanan Eylül ayı Sektör Raporu, yılın en düşük performansına işaret etti. Eylül rakamları ile birlikte inşaat faaliyetlerinin 3. çeyrek dönemde önemli ölçüde daraldığına dikkat çekildi.
Türkiye Hazır Beton Birliği Eylül Ayı'na ait Hazır Beton Endeksi'nin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Raporda durgunlukta 5'inci aya girildiğine dikkat çekilerek, Eylül ayı performansı ile birlikte 3. çeyrek dönemde yaşanan belirgin daralmaya vurgu yapıldı. THBB Başkanı Yavuz Işık, son 3 yılın 3. çeyrekler bazında analizinde 2018'in ciddi bir düşüş yaşadığına işaret ederek:
"Özellikle Faaliyet Endeksi’nin, geçen yılın aynı dönemine göre %2,4 azalması, geride bıraktığımız eylül ayında geçen yıla kıyasla inşaat faaliyetleri noktasında ciddi şekilde yavaşlamanın gerçekleştiğini göstermektedir. Beklenti Endeksi’ndeki %2,4’lük azalma, beklentinin geçen yıla göre önemli oranda zayıfladığını ortaya koymaktadır. Güven Endeksi de diğer endekslere paralel olarak daralmıştır." denildi.
THBB analizinde Hazır Beton Faaliyet Endeksi'nin Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.4 oranında düşüş yaşadığı belirtilerek: "*Satışlarında önceki aya göre artış olduğunu ifade eden firma oranı %6 olarak gerçekleşti. Ankete katılan firmaların %3’ü alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu belirtti." ifadelerine yer verildi.
Diğer taraftan Hazır Beton Endeksi Güven Endeksi'nde de düşüş devam etti. THBB analizinde, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2'lik kayba işaret edilerek, ankete katılan firmaların yüzde 6'sının tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ay içinde artış göstereceği vurgulandı.
İnşaat sektörü parametreleri açısından değer taşıyan bir diğer veri olan Beklenti Endeksi de geçen yılın altında kaldı. THBB analizinde "İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin eylül ayı değeri bir önceki yılın aynı ayının %2,4 altında kaldı." ifadelerine yer verildi.
Türkiye Hazır Beton Birliği-THBB tarafından hazırlanan inşaat ve ilişkili imalat ve hizmet sektörlerindeki durum ve beklentileri ortaya koyan Hazır Beton Endeksi, Ağustos 2018 döneminde son üç yılın en düşük performansına dikkat çekti. Raporda son 4 aydır yaşanan inşaat faaliyetlerindeki yavaşlama sebebiyle Faaliyet Endeksi'nin Bayram tatilinin de etkisiyle yılın en düşük performansını sergilediği vurgulanırken, Beklenti Endeksi ve Güven Endeksi'ndeki negatif duruma ilişkin saptamalar da dikkat çekti.
Yayımlanan rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, tüm öncü göstergelerin inşaat faaliyetlerinde 3. çeyrekte önemli bir durgunluğun yaşanacağına dair işaret verdiğini belirterek: "inşaat sektörü yılın üçüncü çeyreğine de oldukça yavaş bir giriş yapmıştır. Yeni ekonomik koşulların etkisi ile faaliyetleri yavaşlamış olan inşaat sektörü, ağustos ayında son 20 ayın en kötü aylık performansını sergilemiştir. Konut kredi faizindeki artış, yükselen maliyetler, kurdaki hareketliliğin yarattığı belirsizlik, hane halkının talebini ötelemesi, Bayram tatili gibi pek çok unsur ağustos ayında inşaat sektörünü olumsuz etkilemeye devam etmiştir. Bütün bunlar inşaat faaliyetlerinde son 3 yılın en zayıf ağustos ayını beraberinde getirmiştir" ifadelerini kullandı.
THBB raporunda şu noktalara işaret edildi:
- Faaliyet Endeksi, büyük bir yavaşlama yaşadı. Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.9'luk düşüş oldu. Katılımcı firmalardan yalnızca yüzde 3'ü kayıtlı siparişlerde artış yaşandığını söyledi.
- Güven Endeksi: Güven Endeksi'nde geçen yılın aynı dönemine kıyasla kayıp yüzde 1.6 olarak belirlendi. Ankete katılan firmaların yüzde 3'lük kısmı stedariktçilere verilecek siparişin önümüzdeki üç ay içinde artış yaşayacağını vurguladı.
- Beklenti Endeksi: Ağustos ayı değeğerinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2'lik kayıp gösteren Hazır Beton Beklenti Endeksi'nde, önümüzdeki üç ayda satışlarda artış bekleyen girişimci oranı yüzde 3'te kaldı.
Makro ekonomideki negatif göstergeler 2018 yılının inşaat sektörü açısından oldukça zor geçeceğinin işaretlerini vermeye devam ediyor. Türkiye Hazır Beton Birliği'nin Ekonomi Semineri'nin açılışında söz alan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Türkiye'nin 2017 yılının son çeyrek dönemini yüzde 7.3, yılın genelini ise 7.4 oranında büyüme ile kapadığını söyledi. Işık bu sevindirici performansa karşın ekonomik göstergelerin 2018 yılının çok daha zor bir yıl olacağının işaretlerini vermeye devam ettiği üzerinde de durdu.
THBB Başkanı Yavuz Işık, Türkiye'nin makro ekonomik göstergeler açısından en önemli sorunu olarak cari açık ve özel sektör borçlarının gözüktüğünü ve 2017 yılı sonu itibarıyla 47 milyar dolar olan cari açığın, Ocak ayında da yüksek bir düzeyde seyrettiğini vurgulayarak: "
"En son açıklanan Goldman Sachs raporunda, mevcut durumda söz konusu cari açık oranının sürdürülebilir olduğunu belirtmekle beraber OECD ülkeleri içinde en yüksek cari açık oranına sahip ikinci ülke olması önemlidir. Bir diğer sorun ise özel sektör borçluluğudur. Moody’s tarafından Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesinin en önemli gerekçesi de özel sektör borçluluğudur. Türkiye’de finans dışı kesimin döviz açık pozisyonu 221 milyar dolardır. Şirketler 2010-2017 yılları arasında milli gelirin yaklaşık yüzde 30’u kadar borç artırmış durumdadır" ifadelerini kullandı.
Sektör temsilcilerini de kur riski ve hareketlerine karşı dikkatli olmaya çağıran THBB Başkanı Işık, sanayiciler açısından en önemli unsurun kurdakı dalgalanmalar oluduğunu belirtti. Işık, kurdaki ışırı artış ve düşüşlerin geleceğe bakışı zorlaştırdığını ve bunun öngörülebilir şekilde hareket etmesi halinde de piyasa aktörlerinin uygum sağlayacağını açıklayarak:
"Hiç kuşkusuz tarafımızı büyümeden yana kullanmalı ve düşük faizin peşinden koşmalıyız. Ancak bunun için gerekli ilk aşama enflasyonda başarı sağlama zorunluluğudur. Yıl içerisinde, kur artışına bağlı ‘maliyet yönlü enflasyonun’ baskılanması durumunda umuyorum ki enflasyon, Türkiye’nin bu yıl yumuşak karnı olmaktan çıkacaktır. Sonrasında Türkiye yeniden dünya büyüme kulvarındaki yerini alacaktır" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Emre Alkin de küresel büyümenin toparlandığı ve geçmiş yıllara kıyasla geleceğe daha güvenle bakılan bugünlerde, refah oluşumunda inşaat, hazır beton ve çimento sektörlerinin önce rollerini sürdürdüğünü belirterek: "Fert başına hazır beton ve çimento kullanımı ve millî gelir kıyaslamalarında Türkiye’nin önde gelen 5 ülke arasında yer aldığı da bir başka gerçek. Hem metrekare fiyatlarına hem alt altyapı ihtiyacına hem talep gelişimine hem de büyüme modelinin yapısına bakıldığında, 2050 yılında bile bahsettiğimiz sektörlerin iş, istihdam, katma değer ve gelir yaratma potansiyelinde öncülük edeceği görülmektedir." şeklinde konuştu. "Ekonominin lokomotifi inşaat, inşaatın lokomotifi Hazır Beton" başlıklı bir konuşma yapan Prof. Dr Emre Alkin, sanayi 4.0 ile beraber sektörlerin evirilmesi gerektiğini de hatırlatarak:
"Hazır beton sektörünü bu geçiş süreci için hazırlıklı gördüm. Sadece Türkiye için değil, sektörün yurt dışı için üstlendiği öncü rolü devam ettireceğine dair inancım arttı" şeklinde konuştu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde