İnşaatçılar faiz artırımına ne dedi?

Merkez Bankası’nın dolar ve euro’nun ateşini düşürmek için aldığı faiz artırma kararı için bakın inşaatçılar ne dedi?

29 Ocak 2014 / Emlakwebtv
Dolar ve euro’nun ateşini düşürmek için Merkez Bankası’nın dün gece aldığı faiz artırma kararı inşaatçıları düşündürmeye başladı. İnşaat sektörünün genelinde ise kredili satışların düşeceği görüşü hakim.

"Faiz artışı konut sektörünü senetli satışa zorlar"
Faiz artışının konut sektörünü senetli satışa zorlayacağını vurgulayan Viaport Venezia Satış ve Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu, konut kredilerinde yaşanan artışla firmaların yeni kampanyalar düzenleyeceğini söyledi. Özellikle yerli iç piyasada finansmanı güçlü olan firmaların banka kredisine alternatif olan vade farksız taksitlendirme planları ve senetlendirme üzerine kampanyalar oluşturacaklarını belirten Hayırlıoğlu, “Döviz kurlarında sağlanacak istikrar sonrasında faizlerin tekrar gevşemesini bekliyoruz. Yatırım ibresi ağırlıklı gayrimenkule dönecek” diye konuştu.

“Krediyle ev almak isteyenler azalacak”
Başarır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Başarır, “Merkez Bankası piyasalardaki türbülansı önlemek adına bekleneni belki biraz fazlasıyla yerine getirdi. Sonuçta otorite olarak piyasaya dur demesi gerekiyordu. Ama sonucu faizlerdeki artış gibi, aslında ekonomik büyüme ve canlanma için pek de arzu edilmeyen bir noktaya getirdi. Biz gene de bu durumu Türkiye'ye sıcak para girişini sağlayarak bir süre sonra dengeleri yerine yeniden oturtacağı şeklinde değerlendirmek istiyoruz ki bu zaten gayrimenkul piyasasının temelinde istediği bir durumdur. Kısa vadede ise elbette kredi faizlerine yansıyarak gayrimenkulü krediyle alacak olanların hızını azaltacaktır” şeklinde konuştu.

“Sektörü olumsuz etkileyecek”
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Gündemde yaşanan olumsuzluklara faiz artışı kararıyla bir yenisinin daha eklendiğini söyleyebiliriz. Halihazırda durgunlaşan sektörü, Merkez Bankası’nın yaptığı artırım olumsuz etkileyecektir. Çünkü faizlerin artması, konut faizlerini de etkileyecek, konut faizleri de artacaktır. Dolayısıyla sektör daha da durağanlaşacaktır" dedi. Gayrimenkul sektörünün 2014 yılının ilk çeyreğini dalgalanmalarla kapattığını söyleyen Demir, "İkinci çeyreğinde sektörün hareketleneceğini öngörüyorum. Döviz tekrar eski günlerine dönse bile satışları olumsuz etkileyecek gibi gözüküyor” şeklinde konuştu.

“Sektörün en büyük endişesi belirsizlik”
Döviz artışı ve kredi faizlerinin artışı şeklinde iki olumsuz senaryo ile karşı karşıya kalındığını belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sektörün en büyük endişesinin belirsizlik olduğunun altını çizdi. Faiz artışını kötünün iyisi şeklinde değerlendiren Nazmi Durbakayım “Konut ihtiyacı olanlar da, yatırım yapmak isteyenler de yatırım yaparken önlerini görmek ister. Bu nedenle belirsiz bir kur dalgalanması yerine makro ekonomiyi zorlayacak faiz artışını tercih etmek zorunda kalıyoruz” dedi.

“Konut piyasası daralacak”
Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, “Merkez Bankası dün çok tartışılacak bir karara imza attı. Büyüyen ekonomiler için pek de arzu edilmeyen faiz artış silahını kullanmak durumunda kaldı. Piyasaların ateşini dindirmek için banka buna gerek duymuş görünüyor. Bu kararın birkaç farklı yanı var. Faiz artışı tüketici ve sanayici için her zaman maliyet artışı anlamına gelir. Borçlanma maliyetlerinin artmasından dolayı tüketici de sanayici de krediden uzak durmak zorunda kalır” dedi. Babacan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu karar tabii ki konut piyasasında da daraltıcıyı etkiye sebep olacaktır. Burada tüketicinin olumsuz etkilenmemesi için inşaat şirketlerinin bankaları aradan çıkartıp kendi finansmanını kullandırması gerekecek.”

“Konut kredilerinde ılımlı bir artış olacak”
EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Merkez Bankası'nın faiz artırımıyla ilgili, “Merkez Bankası'nın son hamlesiyle konut kredilerinde ılımlı bir artış olacaktır. Bugün bankalardan cüzi bir yansıma gördük. Şu an için biz artışı sübvanse ediyoruz. Projelerimizde bankalarla yapacağımız özel anlaşmalarla konut kredisindeki faiz artışını tüketiciye yansıtmamaya çalışacağız. Gerekirse kârımızdan fedakarlık edeceğiz” açıklamasında bulundu.

“Konut satışlarında yavaşlama olabilir”
Faizdeki artışı değerlendiren DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, konut kredi faiz oranlarının yüzde 1 seviyelerinde olduğunu belirterek, "Şu anda kış ayları nedeniyle satışların yavaş olduğu bir dönemdeyiz. Faiz artışı bu geçiş dönemine denk geldi” dedi. Faizdeki artışın bir miktar yavaşlama getirebileceğini vurgulayan Dumankaya, “Alım yapacak vatandaş da daha seçici olacaktır ve doğru projeleri tercih edecektir. Konut satışları 2013'te 1.1 milyon seviyesine çıkmıştı, bu yavaşlamayla 2014'te 900 bin - 1 milyon seviyesine gelebilir. Seçimlerin ardından konut satışlarının canlanacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR