İnşaat sektörünün nakit sıkıntısına barter çözümü

Nakit sıkışıklığı probleminin her geçen gün daha yoğun biçimde hissedildiği inşaat sektöründe 'barter' çözümü sunan firmaların etkinliği de giderek artıyor

Türkiye konut sektörü, yabancı ülkelerle yaşanan siyasi krizler, küresel ekonomik etkiler, döviz baskısı ve daralan konut satış performansı gibi problemler nedeniyle "nakit sıkışıklığı" problemini daha yoğun biçimde hissetmeye başladı. Böylesi bir ortamda sektörün yardımına ise 'barter' yöntemi yetişti. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin sektör raporunda da kendine yer bulan "barter" çözümünün 'nakit sıkışıklığı' sorununa geçici de olsa yanıt verme potansiyeli taşıdığına vurgu yapan uzmanlar, son dönemlerde bu yönde gösterilen faaliyetlerin yaygınlaşma eğilimine de dikkat çekiyor. Bu yöntem sayesinde inşaat firmalarına 'nakit ödeme yapmadan' yarım kalan inşaatlarını tamamlayacak ticaret alternatifleri de sunulmuş olacak. 

İnşaat sektörü 'barter' yöntemini tanıyor

Aslında 'barter' yöntemi inşaat sektörü için yeni bir arguman değil.  Gayrimenkul sektörünün iç dinamiklerini zorlayan ve nakit sıkışıklığına yol açan dış etkenlere karşı 'ticari bir alternatif' olarak önemini uzun bir süredir korumayı sürdürüyor.  Çok sayıda inşaat firması yapı malzemeleri ya da asansör gibi alanlarda yaptığı harcamaların karşılığında daire teklif etmeyi sürdürüyordu. Ancak bu alışveriş sistematiğinin de uygulanabilirliğinin iç dinamiklerce tehdit edildiği değerlendirmesini yapan uzmanlar, 'takas yönteminin' kimi zaman yetersiz kaldığı ve tarafların memnuniyetiyle sonuçlanmadığı uyarısında bulunuyor. Barter sistemindeki aksaklığın temel nedeni olarak da "konutun" ya da "ticari birimin" çeşitli vesilelerle ticari değere dönüştürülememesi yatıyor. 

Barter yöntemi de tıkanırsa 'Barter Ortak Pazarı' var

Barter yönteminin böylesi problemlerinin farkında olan girişimler de 'barter' ağının farklı sektörlerden gelen katılımlarla genişletilmesi çözümünü üretmeye başladı. Bu firmalardan biri olan Türk Barter, 'Barter Ortak Pazarı' olarak tanımlanan ve birbirinden farklı çok sayıda ürün ve hizmet teklifine olanak tanıyan sektörlerle genişleyen bir sistemden hareketle alternatif bir çözüm sunuyor. Bu sistem sayesinde örneğin, Türk Barter üyesi olan bir firmaya 'turizm' firmasından aldığı destek karşılığında konut karşılığında ödeyebiliyor.Böylece firma ek borçlanmaya düşmeden faaliyetlerine devam etme olanağı da buluyor. 

İnşaat şirketlerine nakit para ödemeden işlem şansı

Satış yapmakta zorlanan ve dolayısıyla inşaat faaliyetlerini tamamlamak için yapı malzemesi ihtiyacını karşılayamayan inşaat şirketlerinin Barter Ortak Pazarı'na katılmaları halinde ihtiyaçlarını nakit para ödemeden karşılama olanağının sunulduğunu söyleyen Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı M. Sırrı Şimşek: "İnşaat şirketleri böylelikle üretmiş oldukları gayrimenkullerini Barter Ortak Pazarı’nda gerçek değeri üzerinden diğer üye kuruluşlara pazarlayabilmektedirler. Türk Barter’a üye inşaat şirketleri inşaatlarını Barter Sistemi ile tamamladıklarında nakit olarak da pazarlayabilme imkânına kavuşmaktadır." ifadelerini kullandı... Şimşek, bu sayede hem inşaat sektörünün hem de yapı malzemeleri sektörünün içinde bulunulan durgunluktan kurtulması ve sektörlerde yeni girişimlere yatırım olanağı adına fırsatlar yaratılmış olacağına da dikkat çekerek: "Bunu dönen bir çarkın dişleri gibi düşünebilirsiniz. Barter Ortak Pazarı ile entegre bir sistem ağı geliştiriyor ve kazan-kazan yöntemiyle partnerlerimize güvenli bir platform sunuyoruz..." dedi. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR