İstanbul Ticaret Odası (İTO), İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı hazırladı. Hedef; sektörden 10 dünya markası çıkarmak.
İstanbul Ticaret Odası ve inşaat sektörünün temsilcileri bir araya gelerek İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı hazırladı. Bu plana göre 2023’e kadar gayrimenkul geliştirme, proje tasarım yazılım ve danışmanlık, inşaat taahhüt, inşaat malzemesi üretimi ile proje yönetimi olmak üzere, belirlenen bu alanlarda en az iki tane Türk firması global marka yapılmak isteniyor. İki yılı aşkın bir süredir hazırlanan raporun yalnızca sorunları tespit eden değil, aynı zamanda çözüm üreten bir rapor olduğunu söyleyen İTO Başkanı İbrahim Çağlar, “Genel olarak bakıldığında sektörün talepleri 4 ana başlık altında toplanıyor. Bunlar; mevzuat, finansman ve maliyetler, üniversite-sanayi işbirliği ve insan kaynağı” dedi.
28 proje geliştirildi
Raporun içeriğine ilişkin bilgiler veren İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü Stratejik Eylem Planı’nı gerçekleştirmek üzere geliştirilen projelerin 6 ana başlıkta toplandığını söyledi. Bu bağlamda sektörün uluslararası pazarda büyümesi için 4 proje, yurtiçi pazar için 4 proje, kamunun düzenleyici rolünün geliştirilmesi için 9 proje, sürdürülebilir büyüme için 3 proje, sektörün yeniden yapılandırılması için 4 proje ve firmaların kurumsal yapılarını ve insan kaynakları geliştirmeleri için de 4 proje hazırlandı. Eylem planının hayata geçmesi için toplamda 28 tane olan bu projelerin gerçekleşmesi gerekiyor.
Sektör devletle işbirliği istiyor
Kalsın, “Hazırladığımız rapordan çıkan en önemli sonuç, sektörün devletten beklentilerinin olması. İnşaat sektörü devletle işbirliği yapmak istiyor. Özellikle yurtdışı pazarda TOKİ veya bir başka güçlü devlet kurumu ile anlaşmalar yapılması ve projeler geliştirilmesi isteniyor. Ayrıca devletin yurtdışında tanıtım ve lobi faaliyetlerine ağırlık vermesi de bekleniyor. Türk inşaat sektörü özetle etkin bir teşvik sistemi ve işbirliği imkanları için uygun ortam yaratılmasını istiyor” dedi. Ayrıca inşaat sektörünün mevzuatı düzenleyerek iç pazarda kalite bazlı rekabet istediğini ve iç pazarın adeta sektör için bir okul niteliğinde olmasını istediğini de ifade etti.
Rapordaki stratejik önerilerden bazıları ise şöyle;
- İnşaat ve gayrimenkul sektöründe kullanılan veriler, katmanlar halinde (kadastro, imar, altyapı, elektrik, su, kanalizasyon gibi) üç boyutlu olarak saklanmalı. Sistem gayrimenkul kimlik numarası ile çalışmalı ve internetten erişime açılmalı.
- Güncellenen reel değerler baz alınarak alım-satım harç oranları daha düşük seviyelere indirilmeli.
- Lisanslı emlak danışmanlığı kanunu çıkarılmalı. Gayrimenkul pazarlama sistemi ve aracıların yasal zeminde çalışmaları sağlanmalı.
- Teknik müşavirlik ve yapı denetim sigorta sistemi kurgulanmalı.
- Firmalara yurtdışında finans sağlanması maksadıyla devlet destekli ihtisas bankası kurulmalı.
- İnşaat tamamlama sigortasında reasürör bulunmuyor. Bu konuda devlet desteği sağlanmalı.
- Sigorta poliçeleri ile kullanılan konut teminatlı krediler için ikincil piyasalar üzerinden sektöre yeni kaynak oluşturulmalı.
- Haksız rekabeti denetleyecek ve firma şikayetlerini karara bağlayacak etik kurul ve üst kurul oluşturulmalı.
- Firmaların kurumsal gelişimleri için yapacakları yatırımlarda 'Turquality' benzeri finansman destek programları olmalı.
- Sektörün kendi gücü doğrultusunda rekabetten uzak daha rahat markalaşabileceği hedef pazarlar (Asya, Afrika gibi) ve ülkeler tespit edilmeli, özellikle buralara yoğunlaşılmalı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde