İnşaat güven endeksinde rekor düşüş

İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mayıs 2019 döneminde tarihi bir düşüş yaşadı. Bu dönemde endeks yılın en düşük seviyesi olarak kaydedilen Şubat ayının da altına düştü

İnşaat güven endeksinde rekor düşüş

İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mayıs 2019 döneminde tarihi bir düşüş yaşadı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan analizde, Güven Endeksi'nin bu dönemde 49.8 puan ile daha önce yılın en düşük seviyesi olarak gösterilen Şubat ayının da altına düştüğü gösterildi.

Beklentiler zayıfladı

TÜİK tarafından yapılan analizde Mayıs ayındaki düşüş yüzde 7.7 olarak duyuruldu ve "İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla %5,9 ve %8,8 azalarak 38,4 ve 61,2 değerlerini aldı." denildi

Kısmi bir toparlanma yaşanmıştı

İnşaat sektörü güven endeksi, 1 aylık geçici iyileşmenin ardından yeniden düşüşe geçti. Şubat ayında son dönemin en düşük seviyesine gerileyen, buna karşın Mart ayında yüzde 4.4'lük artış kaydeden sektör güven endeksi Nisan'da yeniden geriledi. Mart'ta 54.1 puan olan endeks böylece yeniden 53.9 seviyesine geriledi. TÜİK analizinde düşüş alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzey endeksi düşüşünden kaynaklandı. Toplam çalışan sayısı beklenti endeksindeki artış ise düşüşün sınırlı kalmasını sağladı. 

Mart'ta kısmi iyileşme

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki sürekli düşüş Mart 2019 sonlandı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere öre, mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü Şubat ayında ulaştığı 51.8 puanlık tarihi düşüşten Mart ayında yüzde 4.4'lük iyimser bir tepki ile uzaklaştı. TÜİK verilerine göre Mart 2019 tarihinde İnşaat Sektörü Güven Endeksi, 54.1 puana ulaştı. TÜİK analizinde artışın ayrıntıları: "İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla %1,9 ve %6,1 artarak 41,6 ve 66,6 değerlerini aldı." şeklinde açıklandı.

Şubat'ta tarihi düşüş kaydedilmişti

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Şubat ayında tarihi bir seviyeye gerilemişti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Şubat 2019 dönemine ait Sektörel Güven Endeksi verilerine göre İnşaat, Ocak ayındaki kısmı düzelmenin ardından sert bir düşüş yaşadı

İnşaat sektörü güven endeksi dibi gördü

Yayımlanan analizde mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksinin bir önceki ayda 56.7 puan olan seviyesinin yüzde 8.7'lik düşüş ile 51.8'e ulaştığı görüldü. TÜİK analizinde: "Şubat ayında %8,7 oranında azalarak 51,8 oldu. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla %12,1 ve %6,4 azalarak 40,8 ve 62,8 değerlerini aldı." yorumuna yer verildi. 

Ocak'ta kısmi düzelme görülmüştü

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nin son aylarda yaşadığı düşüş eğilimi Ocak 2019 ölçümlerinde durdurmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Sektörel Güven Endeksleri Ocak 2019 verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2.5'lik düzelme ile 56.7 puana çıkmıştı. Bu puan Aralık 2018'de 55.4 seviyesindeydi. İnşaat sektöründeki kısmi düzelmeye ilişkin analizde:  "İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi %18,2 artarak 46,4 değerini aldı. Toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi ise %6,2 azalarak 67,1 oldu." ifadelerine yer verildi. 

Aralık ayında dip noktayı gördü

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nin rekor düşüşü sürüyor. Kasım ayında 56.6 ile yılın en düşük seviyesini gören endeks, Aralık'ta daha da geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan verilere göre  mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi, yüzde 2.1 oranında düşüş gösterdi. TÜİK analizinde düşüşün nedeni alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksinin yüzde 13.5 oranında düşüşü gösterildi. Diğer taraftan toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi de yüzde 5.5 yükseldi. 

Kasım ayında durum neydi?

İnşaat Sektörü Güven Endeksi, son ayların en düşük düzeyine Kasım 2018 döneminde geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Kasım ayına ait Sektörel Güven Endeksi verilerine göre, Ekim ayında yüzde 2.3'lük artış yaşaşayan İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Kasım'da yeniden düştü. Bu dönemde inşaat sektörü güven endeksi 56.6 puan seviyesinde ölçüldü

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki düşüşün nedeni

İnşaat sektörü güven endeksindeki kayba ilişkin TÜİK analizinde mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksindeki düşüşün bir önceki aya kıyasla yüzde 3.5 oranında gerçekleştiği vurgulandı. Analizde "İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla %5 ve %2,5 azalarak 45,4 ve 67,7 oldu." ifadelerine yer verildi. 

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi yılın en düştüğünde

 

Ekim'de sınırlı artış yaşanmıştı

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde son aylarda yaşanan kronik düşüş Ekim ayında sonlandı. Son olarak Eylül ayında 57.3 ile son iki yılın en düşük seviyelerinden birine gerileyen Endeks, Ekim'de yüzde 2.3'lük artışla 58.7'ye çıktı. 

Toplam çalışan sayısı ve sipariş endeksi

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Ekim 2018 dönemine ait Sektörel Güven Endeksleri'ne ilişkin analizde: " İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi %4,6 artarak 69,5 değerini aldı. Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi ise %0,8 azalarak 47,8 oldu." ifadelerine yer verildi

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki düşüş durdu

 

Eylül 2018'de İnşaat Güven Endeksi

İnşaat Sektörü Güven Endeksi, son yılların en düşük düzeyine dek düşüşünü sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan Eylül 2018 dönemine ait Sektörel Güven Endeksleri'ne göre İnşaat Sektöre Güven Endeksi, Eylül ayında 57.3 puana düştü. Endeks, Ağustos ayında 68.8 seviyesindeydi. 

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki tarihi düşüş sürüyor

 

Yüzde 16.7'lik düşüş

TÜİK analizine göre Mevsim etkilerinden Arındırılmış İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ağustos ayındaki 68.8 seviyesinin de altına düştü. Eylül ayında endeks yüzde 16.7'lik kayıpla 57.3 puana düştü. Değerlendirmede: "İnşaat sektörü güven endeksindeki bu azalış; “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı." ifadelerine yer verildi.

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki tarihi düşüş sürüyor

 

Diğer taraftan inşaat sektöründe bir önceki aya kıyasla alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi de sırasıyla yüzde 13.9 ve yüzde 187'lik düşüş gösterdi. 

Güven endeksindeki kronik düşüş

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde son aylarda yaşanan kayıplar Haziran ayı ölçümlerine de yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Haziran 2018 dönemine ait Sektörel Güven Endeks verilerine göre bu dönemde bir önceki aya kıyasla yüzde 2.4'lük düşüş yaşandı.

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki tarihi düşüş sürüyor

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksinde düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu verileri, Mayıs ayında 77.2 olarak ölçülen Güven Endeksi verilerinin bu kayıpla birlikte Haziran ayında 75.3 seviyesine gerilediğine işaret etti. Bu düşüş alınan kayıtlı sipraişlerin mevcut düzeyini mevsim normallerinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısındaki düşüşten kaynaklandı. Diğer taraftan girişimcilerin gelecek üç aylık dönemde de toplam çalışan sayısındaki artış beklentisi düştü.

TÜİK analizinde: "İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 5,1 ve yüzde 0,4 azaldı." ifadelerine yer verildi. 

Şubat 2017'nin de altında

İnşaat Sektörü Güven Endeksindeki bu kayıp, son 17 ayın en düşük seviyesine işaret ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre son olarak Şubat 2017 döneminde 76.4'lük bir düşüş gözükmüş, sonrasında ise kısmi bir yükselmeye tanıklık edilmişti. 

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki tarihi düşüş sürüyor

 

Mayıs 2018 İnşaat Güven Endeksi

1 yılı aşkın süredir devam eden İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki kayıp, Mayıs 2018 verilerinde de takip edildi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mayıs 2018 döneminde 77.2 seviyesine indi. Yayınlanan verilerde Mayıs ayında İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki düşüş yüzde 2.1 olarak ölçüldü.

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki kayıp sürüyor

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan analizde , inşaat sektöründe son ay içinde yaşanan yüzde 2.1 oranındaki düşüşe ilişkin olarak: "İnşaat sektörü güven endeksindeki bu azalış; “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı." denildi. Diğer taraftan inşaat sektöründe bir önceki aya kıyasla alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endekslerinde de sırasıyla yüzde 3.3 ve yüzde 1.1 oranında düşüş kaydedildi. 

Maliyetler ve döviz baskısı konut fiyatlarını zorluyor... 

Nisan 2018 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Nisan 2018 döneminde 78.8 seviyesine geriledi. Endeks böylece bir önceki ayda 78.9 olarak ölçülen ve son bir yıllık periyodun en düşüğüne işaret eden düzeyin de altına inmiş oldu. Endeks son olarak Şubat 2017'de 76.4 seviyesinde ölçülmüştü.

Son bir yılın en düşük güven düzeyi

Türkiye İstatistik Kurumu-TÜİK tarafından bugün yayımlanan Sektörel Güven Endeksleri analizine göre İnşaat Sektörü, son 1 yılın en yüksek güven kaybı düzeyine ulaştı. Son olarak Mart 2018'de 78.9 olarak ölçülen tarihi düzeyin de altına gerileyen Nisan ayına ait İnşaat Sektörü Güven Endeksi 78.8 değerine ulaştı. Böylece Nisan ayı itibarıyla ulaşılan seviye Nisan 2017 tarihinde bu yana en düşük güven aşamasını gösterdi. TÜİK açıklamasında: "Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 78,9 iken, Nisan ayında yüzde 0,1 oranında azalarak 78,8 değerine düştü." denildi.

İnşaat sektöründe güven kaybının nedenleri

İnşaat sektöründe yaşanan güven kaybındaki düşüş, gelecek üç aylık dönem içinde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının gerilemesinden kaynaklandı. Aynı zamanda "alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini" mevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısında da kayıp yaşandı. Konuyla ilgili olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan değerlendirmede: "İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 1,9 azalırken, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 2,3 arttı." denildi. 

İnşaat sektörü Güven Endeksi'nde son 1 yıllık periyot

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Nisan 2017 tarihinde 85.7 puan seviyesinde ölçülmüştü. Bunu takip eden 1 yıllık periyot içinde dalgalı bir seyir gösteren endeks, 2017'nin Mayıs ayında 86.3, Haziran ayında 86.7, Temmuz ayında 85.5, Ağustos ayında ise 88.3 olarak ölçülmüştü.  Yaz aylarını 80 üstü ve 90'a yakın periyotlarda atlatan İnşaat Sektörü Güven Endeksi, 2017 yılının Bahar ayları ile birlikte düşüşe geçti. Eylül ayında 83.5, Ekim ayında ise 84.2 olarak ölçülen endeks, Kasım'da 82.4 seviyesine geriledi. Yılın son ayını 81.6 seviyelerinde kapatan İnşaat Sektörü Güven Endeksi, yeni yılın ilk ayında 87 puan ile son ayların en yüksek düzeyine çıkmasına karşın, Şubat'ta 83.8'e düştü.  Endeks, Mart ayında ise 78.9 olarak ölçümünün ardından Nisan ayında da 78.8 ile son bir yılın en düşük seviyesine ulaşmış oldu. 

Nisan ayında diğer sektörlerin durumu

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre, analizi gerçekleştirilen Hizmet ve Perakende sektörlerinde de Nisan 2018 tarihi itibarıyla gerileme kaydedildi. Mart ayında 99.1 puan seviyesinde olan Hizmet Sektörü Güven Endeksi, Nisan ayı itibarıyla yzüde 2 oranın düştü ve 97.1 düzeyine geriledi. Yine Perakende ticaret sektöründe de mevsim etkilerinden arındırılmış endeks yüzde 2.3 seviyesinde kayıp yaşadı ve 100.3 olarak ölçüldü. 

Güven Endeksi nedir?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan Sektörel Güven Endeksi verileri ilgili sektörlerin mevcut ve gelecek döneme ilişkin görüşlerinin analizini gerçekleştiriyor. 0-200 puan aralığında değerlendirilen sektörlerin 100'den büyük olması ilgili sektör açısından iyimserliği gösterirken, 100'ün altındaki değerler de kötümserliğe işaret ediyor. 

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi 17 ayın en düşük seviyesinde

 

Mart 2018'de ne olmuştu?

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Mart ayında dikkat çekici bir düşüş yaşadı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Sektörel Güven Endeksi verilerine göre İnşaat sektörü, bir önceki aya kıyasla yzüde 5.9 oranında düşüş kaydetti. Böylece mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi de 78.9 puan seviyesine gerileyerek son 14 ayın en düşük düzeyine ulaşmış oldu. İnşaat Sektörü Güven Endeksi son olarak 2017 yılının Şubat ayında 76.4 olarak ölçümüştü

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde büyük düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi, bir önceki aya kıyasla yüzde 5.9 oranında düşüş yaşadığı ve 78.9 puana geriledi. Bir önceki ayda 83.8 olarak ölçülen endeksin yüzde 6'ya orandaki düşüşüne ilişkin analizde "alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini" mevsim romallerinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısının gerileme yaşadığına işaret edildi. Benzer biçimde gelecek üç aylık dönemde de toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısı da düşüş gösterdi. 

Son 15 ayın en düşük düzeyi

İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mart ayında kaydedilen bu kayıpla birlikte son 14 ayın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Endeksi Şubat 2017 döneminde 76.4 seviyesinde ölçülmüş, bu tarihten itibaren'den sürekli 80 puanın üstünde bir seyir izlemişti. Son 14 ayda inşaat sektörü güven endeksinin ulaştığı düzey şöyle:

- Şubat 2017: 76.4
- Mart 2017: 85.8
- Nisan 2017: 85.7
- Mayıs 2017: 86.3
- Haziran 2017: 86.7
- Temmuz 2017: 85.5
Ağustos 2017: 88.3- Son 14 Ayın En Yüksek Düzeyi
- Eylül 2017: 83.5
- Ekim 2017: 84.2
- Kasım 2017: 82.4
- Aralık 2017: 81.6
- Ocak 2018: 87
- Şubat 2018: 83.8
- Mart 2018: 78.9

Toplam çalışan sayısı beklenti endeksinde büyük kayıp

 Diğer taraftan inşaat sektöründe bir önceki aya kıyasla alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklenti endekslerinde de düşüş yaşandı. Toplam çalışan sayısı beklenti endeksindeki düşüş yüzde 8.6 olarak belirlenirken, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyindeki kayıp yüzde 2.1 olarak belirlendi. 

Sektörel Güven Endeksi Nasıl ölçülür?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay açıklanan Sektörel Güven Endeksleri, kritik iş kollarının 0-200 arasında değişen puanlar üzerinden değerlendirilmesi esasına dayanıyor. Endeksin 100'ün altında yer alması, mevcut ve gelecek döneme ilişkin kötümserliği temsil ederken, 100 puanın üzerindeki seviye de bu ölçütlerin kötümserliğine işaret ediyor. 

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi 17 ayın en düşük seviyesinde

 

Ocak 2018 İnşaat Sektörü Güven Endeksi

Ocak 2018 İnşaat Güven Endeksi 

2017 yılı genelinde dalgalı bir seyir izleyen İnşaat Sektörü Güven Endeksi, 2018 yılının Ocak ayında çarpıcı bir gelişim kaydetti. Mevsim etkilerinden arındırılmış İnşaat Sektörü Güven Endeksi bu dönemde Aralık 2017'deki 81.6 puanlık değerinin yüzde 6.7 oranında üzerine çıktı ve 87 puan seviyesine ulaştı. 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde çarpıcı gelişme

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Ocak 2018 dönemine ait Sektörel Güven Endeksleri,inşaat sektörüne duyulan güvenin yılın ilk ayında ciddi bir gelişim kaydettiğini gösterdi. 2017'nın Aralık ayında 81.6 puan olarak ölçülen mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 6.7 oranında gelişim kaydetti ve 87 değerine ulaştı. TÜİK tarafından yapılan değerlendirmede güven endeksindeki artışın, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişimci ve yönetici sayısının artmasından kaynaklandığına dikkat çekildi. Diğer taraftan, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini mevsim normallerinin üzerinde değerlendiren yönetici sayısında da da artış meydana geldi. TÜİK açıklamasında ayrıca, inşaat sektöründe bir önceki aya kıyasla alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin yüzde 15.9, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksinin ise yüzde 0.4 oranında arttığına dikkat çekildi. 

Son 6 ayın en yüksek düzeyi

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde yaşanan bu sıçrama aynı zamanda son 6 aylık periyodun en yüksek seviyesine işaret ediyor. Sektörün Güven Endeksi en son Ağustos 2017 döneminde 88.3 puan olarak ölçülmüş sonrasındaki aylarda ise gerileme kaydetmişti. TÜİK verilerine göre İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ağustos ayındaki 88..3 puanlık seviyenin ardından Eylül 2017'de 83.5, Ekim 2017'de 84.2, Kasım 2017'de 82.4 ve Aralık 2017'de de 81.6 seviyesinde ölçülmüştü. 

Diğer sektörlerde son durum

Ocak 2018 döneminde Hizmet ve Perakende Ticaret sektörlerinde de yükselme meydana geldi. Her iki sektörün de 100 puan değeri aşarak "iyimser" seviyedeki seyrini sürdürdüğü görüldü. Hizmet Sektörü Aralık 2017'de 96.2 puan değerinde iken Ocak ayında yüzde 6'lık artışla 102 değerine ulaştı. 

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi 17 ayın en düşük seviyesinde

 

Aralık 2017 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Aralık 2017 döneminde Ocak ve Şubat ayları dışarıda bırakılırsa yılın en düşük düzeyine geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Aralık 2017 dönemine ait Sektörel Güven Endeksleri verilerine göre, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, son bir ayda yüzde 1 oranında değer kaybetti.

Aralık ayında yüzde 1 kayıp

Türkiye İstatistik Kurum verilerine göre İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Kasım ayında 82.4 seviyesinde iken Aralık ayında yüzde 1 oranında düşüş yaşadı ve 81.6'ya geriledi. Böylece endeks, Ocak ve Şubat ayları dışarıda bırakılırsa yılın en düşük düzeyine ulaşmış oldu. TÜİK tarafından yapılan açıklamada İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki kayıp 'alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini' mevsim normallerinin üzerinde gören girişm yöneticisi sayısının düşüşünden kaynaklandı. Bu olumsuz beklentiye karşın, önümüzdeki üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında  artış bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise artış kaydetti. 

Son 10 ayın en düşük seviyesi

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde yaşanan kayıp, aynı zamanda son 10 ayın en düşük düzeyini işaret ediyor. 2017 yılının Ocak ve Şubat ayları dışarıda bırakılmak koşuluyla yılın en düşük seviyesini gösteren TÜİK verilerine göre, endeks Ocak 2017'de bir önceki yılın baskısı ve toplam çalışan sayısı beklentisine sahip girişimci sayısının pozitif etki göstermesi ile 74.8 seviyesine düşmüştü. İnşaat Sektörü Güven Endeksi Şubat ayında küük bir toparlanma ile 76.4 düzeyine çıkmıştı. Yılın en yüksek düzeyine ise Ağustos ayında ulaşan Endeks 88.3 puan seviyesinin görmesinin ardından serd bir düşüşü yaşadı. Eylül ayında 83.5, Ekim ayında 84.2 olarak belirlenirken, Kasım ayında ise 82.4 seviyesine düşüş gerçekleşti. 

Kayıtlı Sipariş ve Toplam Çalışan Beklentisi endeksi

Diğer taraftan bir önceki aya kıyasla alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi ise üzde 3.5 oranında geriledi. Buna karşın toplam çalışan beklentisi endeksi ise yüzde 0.8 seviyesinde bsınırlı bir artış gösterdi. 

Diğer sektörlerde son durum

Hafta içinde yayımlanan TÜİK verilerine göre diğer sektörlerde güven endeksi şu şekilde ölçüldü:

- Hizmet Sektörü: Kasım ayında 99.7 puan olarak ölçülen Hizmet Sektörü Güven Endeksi Aralık ayı itibarıyla yüzde 3.5 oranında düşttü ve 96.2 düzeyinde ölçüldü. 
- Perakende Ticaret Sektörü: Kasım ayına kıyasla yüzde 0.7 oranında artış gösteren Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi 100.6 değerine ulaştı ve iyimser düzey sınırını geçti. 

Kasım 2017 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

Kasım 2017 İnşaat Güven Endeksinde Düşüş Yaşandı 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Kasım ayında yüzde 2.1 oranında düşüş yaşadı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Kasım 2017 dönemine ait Sektörel Güven Endeksi verileri, İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ni 82.4 olarak ölçtü. Endeks Ekim 2017 döneminde 84.2 puan değerindeydi.Kasım ayında yaşanan düşüşe ilişkin TÜİK Değerlendirmesinde inşaat sektörü güven endeksindeki düşüş "alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin" mevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandığına dikkat çekildi. Diğer taraftan gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısında da düşüş meydana geldi. İnşaat Güven Endeksi Kasım ayına ait bu değer ile birlikte Ocak ve Şubat aylarından bu yana en düşük seviyeye geriledi

Çalışan sayısı ve sipariş beklentisinde düşüş

Kasım 2017 dönemine ait İnşaat Sektörü Güven Endeksi verileri diğer taraftan alınan kayıtlı sipariş beklentisi ve toplam çalışan sayısı beklentisinde de düşüş yaşandığına işaret etti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan değerlendirmede, alınan kayıtlı siparişlerinbeklenti düzeyinin yüzde 0.5, toplam çalışan sayısı beklentisinin ise yüzde 3.2 oranında düşüş kaydettiği vurgulandı. TÜİK değerlendirmesinde: "İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla %0,5 ve %3,2 azaldı." ifadelerine yer verildi.

Son 9 ayın en düşük seviyesi

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde yaşanan bu kayıp, Ocak ve Şubat ayları  dışarıda bırakılırsa, 2017 yılının en düşük düzeyini temsil ediyor. Endeks Ocak ayında, bir önceki yılın baskısı ile toplam çalışan sayısı beklentisine sahip girişimci sayısının artması ile birlikte 74.8 seviyesine gerilemişti. İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ocak ayını takip eden dönemlerde dalgalı bir seyir izlemişti. Endeks Şubat ayında 76.4 seviyesine çıkmıştı. Mart ayında 85.8 seviyesine çıkan İnşaat Güven Endeksi, Nisan ayında da 85.7 düzeyini gösterdi. Mayıs ayında ise 86.3 ile yılın en yüksek seviyelerinden birini gören endeks, Haziran'da 86.7, Temmuz'da ise 85.5 olarak ölçüldü.

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi 17 ayın en düşük seviyesinde

 

Ekim 2017 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde Eylül ayı itibarıyla ulaşılan son üç aylık periyodun dip noktasından Ekim ayında dönüldü. Ekim 2017'de İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nin Eylül ayındaki kötümser düzeyi bir nebze de olsa aştığı görüldü. Bu dönemde yüzde 0.9 gibi sınırlı ölçüde de olsa, güven endeksinin gelişim gösterdiği görüldü. 

İnşaat Güven Endeksi'ndeki düşüş durdu

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Ekim 2017 dönemine ait Sektörel Güven Endeksleri, inşaat sektöründeki güven kaybının üç aylık aranın ardından durduğunu gösterdi. TÜİK açıklamasında mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksinin Ekim ayında yüzde 0.9 oranında artışla 84.2 değerine yükseldiği görüldü. Endeks Eylül ayında 83.5 ile yılın en düşük düzeyinde yer alıyordu. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamada İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki iyileşme, olumlu gidişat bekleyen girişim yöneticisi sayısının geçen aylara kıyasla yükselmesinden kaynaklandı. TÜİK değerlendirmesinde: "Artış; “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı." ifadelerine yer verildi.

Kritik endekslerde gerileme durdu

İnşaat Sektörü Güven Endeksi yanında Ekim 2017 döneminde Alınan Kayıtlı Siparişleri Mevcut Düzeyi ile Toplam Çalışan Sayısı Beklentisi Endeksi'nde de olumlu yönde gelişim kaydedildi. Bir önceki aya kıyasla Alınan Kayıtlı Siparişlerin Mevcut Düzeyi'nde yüzde 0.2, Toplam Çalışan Sayısı Beklentisi Endeksi'nde ise yüzde 1.4 oranında artış kaydedildi.

Güven endeksi dipten döndü

Ekim ayındaki artışa paralel olarak, İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde Eylül 2017 itibarıyla son üç aylık periyodun en düşük düzeyine ulaşmıştı. TÜİK verilerine göre Temmuz ayı itibarıyla 85.5, Ağustos ayında ise 88.3 olarak ölçülen İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Eylül ayında 83.5 seviyesine gerilemişti. Son üç aylık periyodun en düşük seviyesi olan Eylül ayı verilerine kıyasla, Ekim ayında küçük düzeyde de olsa pozitif bir gelişim sağlanmış ve olumlu bir eğilim gözlemlenmiş oldu.  

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Kötümser Düzeyde

TÜİK tarafından belirlenen ve 0-200 arasındaki puanlama sistemi ile belirlenen sektörel güven endeksi analizi, endeksin 100'ün üzerinde olması halinde iyimser, 100'ün altında olması halinde ise kötümser düzeyi temsil ediyor. İnşaat sektörü ise bu ölçülere göre, kötümser seviyedeki yerini korumaya devam ediyor. 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Ağustos'ta zirve yapmıştı

Ağustos 2017'de ise 88.3 puan ile yılın zirvesine çıkan İnşaat Sektörü Güven Endeksi, bu dönemden sonra düşüş eğilimi gösterdi. Endeks Eylül ayında 83.5 değerine düştükten sonra, Ekim ayında hafif bir toparlanma ile 84.2 düzeyine çıkmıştı. Kasım ayındaki 82.4'lük ölçüm ise sektörün Ocak ve Şubat ayları dışarıda bırakılırse, yılın en düşük seviyesini temsil etti. 

Güven Endeksi Parametreleri

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılmakta olan Sektörel Güven Endeksi ölçümleri, inşaat, hizmet ve perakende-ticaret gibi kritik sektörlere yön veren girişimcilerin gelecek döneme ilişkin görüş ve beklentilerinin analizi ile gerçekleştiriliyor. 0 ile 200 arasındaki puan aralığı baz alınarak gerçekleştirilen ölçümlerde endeksin 100'ün üzerinde büyük olması halinde, ilgili sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini gösteriyor. Diğer taraftan puanlamada 100'ün altında kalan sektörler ise "kötümser" olarak nitelendiriliyor. 

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi 17 ayın en düşük seviyesinde

 

Eylül 2017 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Eylül 2017'de son üç aylık periyodun en düşük seviyesine ulaştı. Mevsim Etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bu dönemde 83.5 olarak ölçüldü. 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde sürpriz düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Eylül 2017 dönemine ait Sektörel Güven Endeksleri verilerine göre İnşaat Sektörü Güven Endeksi 83.5 değerine geriledi. Endeksteki bu düşüş son 3 aylık dönem bazında en düşük noktayı temsil etti. Endeks Temmuz ayı içinde 85.5, Ağustos ayında ise 88.3 seviyesinde ölçülmüştü. 

Sektörel Güven Endeksleri'nde gerileme

Eylül ayı içinde İnşaat Sektörü dışındaki sektörlerde de düşüş kaydedildi. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi bir önceki aya kıyasla yüzde 2 oranında düşerek 103.3, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 2.3 oranında düşerek 105.9 seviyesine geriledi. 

Sektörel Güven Endeksleri Puanlama sistemi

0-200 puan aralığında değerlendirilen Sektörel Güven Endeksi sistemi, 100 puanın üzerindeki iş kollarında mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliği temsil ediyor. Puanın 100'den küçük olması halinde ise mevcut ve gelecek döneme ilişkin kötümserlik puanlanmış oluyor. 

Temmuz 2017 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Temmuz ayında düşüş yaşadı. Düşüş Temmuz ayında, bir önceki aya kıyasla yüzde 1.4 oranında düştü ve 85.5 değerine ulaştı.

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde düşüş 

Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz 2017 dönemine ait Sektörel Güven Endeksi'ni bugün kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan verilere göre Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi, bir önceki aya kıyasla yüzde 1.4 oranında düşüş kaydetti. Haziran ayında 86.7 olan değer, bu düşüşle birlikte Temmuz'da 85.5'e geriledi. 

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi 17 ayın en düşük seviyesinde


 

 

Haziran 2017 İnşaat Güven Endeksi 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Haziran ayını güven endeksindeki sınırlı artışla tamamlamaya hazırlanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Haziran 2017 dönemine ait Sektörel Güven Endeksi verilerine göre inşaat 0.4 puanlık artışa tanıklık etti. 

İnşaat sektörü kötümser seviyede

Türkiye İstatistik Kurumu, bugün inşaat sektörünü yakından ilgilendiren iki veri grubunu açıkladı. Konut satış verilerindeki istikrarın devam ettiğini gösteren Konut Satış İstatistikleri sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılanırken, güven endeksindeki sınırlı artış ve kötümser düzeydeki konum, gelecek döneme ilişkin güvenin sınırlı bir düzeyde kaldığını gösterdi. TÜİK verilerine göre Haziran ayında inşaat sektörü güven endeksi, 86.3 seviyesinden, yüzde 0.4 oranında artış gösterdi ve 86.7 düzeyine çıktı. 

Güven sınırlı kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan "mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksindeki" artış değerlendirmesinde, pozitif eğilimin, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini mevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandığı belirtildi. Diğer taraftan gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısındaki artış yaşanacağını düşünengirişim yöneticisi sayısı da artış kaydetti.  

Diğer taraftan Haziran 2017 döneminde, inşaat iş kolunda bir önceki aya kıyasla alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı endekslerinin de sırasıyla yüzde 0.9 ve yüzde 0.1 oranında yükseldiği açıklandı. 
 

Mayıs 2017 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mayıs ayında sınırlı düzeyde de olsa artış gösterdi. Nisan ayında 85.7 seviyesinde bulunan Endeks, Mayıs ayında yüzde 0.8 puanlık artışla 86.3 düzeyine çıktı. 

İnşaat sektöründeki güven artışının nedenleri

Türkiye İstatistik Kurumu-TÜİK tarafından bugün yayınlanan Mayıs 2017 dönemine ait Sektörel Güven Endeksleri'ne göre inşaat sektöründeki güven artışı, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısındaki artış beklentisi taşıyan girişim yöneticisi sayısının yükselmesinden kaynaklandı. Diğer taraftan alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini mevsim normallerinin üzerinde değerlendiren girişim yönetcisi sayısındaki düşüş de, güven endeksindeki artışın sınırlı kalmasına yol açtı. 

İnşaat sektörü toplam çalışan sayısı beklentisi arttı

TÜİK tarafından yapılan açıklamada inşaat sektöründe bir önceki aya kıyasla toplam çalışan sayısı beklentisinin de yüzde 1.6 oranında arttığı buna karşın alınan kayıtlı sipraişleri mevcut düzeyi endeksinin ise yüzde 0.5 düzeyinde düştüğüne dikkat çekildi.

Diğer sektörler iyimser düzeyde

TÜİK tarafından yayınlanan verilere göre Hizmet sektörü ve perakende sektörü ise 100 sınır puan değerinin üstüne çıktı ve iyimser düzeye geçmiş oldu. Hizmet Sektörü Güven Endeksi 102 değerine, perakende ticaret sektörü ise 102.8 puan değerine çıktı.

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi 17 ayın en düşük seviyesinde

 

Nisan 2017 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Nisan ayında kısmi bir düşüş yaşadı. Mart ayında 85.7 düzeyinde seyreden endeks yüzde 0.2 oranında düşerek 85.7 düzeyine geriledi. 

İnşaat sektörü güven endeksindeki düşüşün nedenleri

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Nisan 2014 dönemine ait Sektörel Güven Endeksi'ne göre İnşaat Sektörü'nde küçük çaplı bir düşüş kaydedildi. TÜİK tarafından yapılan değerlendirmede, bu düşüş alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek çeyrek dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandığı belirtildi. Diğer taraftan inşaat sektöründe bir önceki aya kıyas.a, alınan kayıtlı sipraişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan beklentisi endeksindeki düşüş de yüzde 0.1 ve 0.2 oranında düştü.

İnşaat sektöründeki düşüşe krşın, hizmet sektöründe yüzde 3 ve perakende sektörüde ise yüzde 4.1 oranında artış kaydedildi. Perakende sektörü 101.6 ile iyimser düzeye sıçradı. 
 

Mart 2017 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mart 2017 döneminde son dönemin en güçlü yükselişine tanık oldu. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Mevsim Etkilerinden Arındırılmış İnşaat Sektörü Güven Endeksi, bir önceki aya kıyasla yüzde 12.3 oranında yükseldi ve 85.8 düzeyine ulaştı. Endeks, Şubat ayında 76.4 seviyesindeydi.

İnşaat sektörü güven endeksindeki yükselişin nedenleri

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan değerlendirmede, güven endeksindeki artış, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini mevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasında kaynaklandı. Diğer taraftan gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısında da yükselme yaşandı.
 

Şubat 2017 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

Türkiye İstatistik Kurumu, Şubat 2017 dönemine ait sektörel güven endeksini açıkladı. Kritik sektörlerin tümünde yükseliş ivmesinin kaydedildiği bu dönemde inşaat sektörünün yüzde 2.1 oranında yükseldiği saptandı.

İnşaat sektörü güven endeksinde son durum

Yapılan ölçümlere göre inşaat sektörü güven endeksi, Şubat ayında yüzde 2.1 değer kazanarak, 76.4'e ulaştı. Endeks, Ocak ayında 74.8 düzeyindeydi. 

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi 17 ayın en düşük seviyesinde


 

 

Kasım 2016 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

Türkiye İnşaat Sektörü güven endeksi Kasım 2016 döneminde yüzde 6.9 oranında düşüş yaşadı ve 2016 yılının en düşük seviyesine ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Kasım 2016 dönemine ait Sektörel Güven Endeksleri açıklamasına göre İnşaat Sektörü Güven Endeksi 75.75 değerine ulaştı.

İnşaat sektörü güven endeksinde sert düşüş

İnşaat sektörü Güven Endeksi, Ekim ayında 81.32 düzeyinden yüzde 6.9'luk düşüşle 75.75'e geriledi. Bir önceki aya kıyasla toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi ise yüzde 11.3 oranında düşüş kaydederken, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi ise yüzde 0.2 oranında arttı. 
 

Ekim 2016 İnşaat Güven Endeksi 

Türkiye İnşaat Sektörü Güven Endeksi, aylara göre farklı değerlere ulaşsa da, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen "kötümserlik" sınırının üzerine çıkmayı başaramıyor. 0-100 aralığını sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin "kötümserlik" kriteri olarak belirleyen TÜİK ölçümlerine göre inşaat sektörü, Ekim ayında da bu sınırı aşma yolunda bir adım atamadı.

İnşaat sektörü güven endeksi

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklanan Ekim 2016 dönemine ait Sektörel Güven Endeksleri'ne göre, mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi 81.31 değerine geriledi. Bir önceki ayda 81.99 düzeyinde bulunan endeks yüzde 0.8'lik bir kayıp yaşadı.

Türkiye İstatistik Kurumu, düşüşü, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini meevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasına bağladı. Diğer taraftan gelecek üç ayda toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının ise arttığı gözlemlendi.

TÜİK tarafından yapılan açılmada ayrıca, bir önceki aya kıyasla alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksinin yüzde 2.8 oranında düştüğü, toplam çalışan sayısı beklentisinin ise yüzde 0.5 oranında yükseldiği bilgisine de yer verildi. 

Önceki aylarda durum

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Temmuz ayında 82.95, Ağustos ayında ise 79.4 düzeyine gerilemişti. 
 

Eylül 2016 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Eylül ayında, bir önceki aya kıyasla yüzde 3.2'lik artış kaydetti. Ağustos'ta 79.43 düzeyindeki endeks böylece 81.99 düzeyine çıkmış oldu.

İnşaat Sektörü Güven Endeksi kötümser düzeydeki yerini koruyor

Türkiye İstatistik Kurumu-TÜİK tarafından açıklanan Eylül 2016 dönemine ait Sektörel Güven Endeksi'ne göre inşaat sektörü kötümser düzeydeki yerini korumaya devam etti. Endeks, son üç ayda sırasıyla 82.95, 79.43 ve 81.99 olarak gerçekleşti.

 

İnşaat Sektörü Güven Endeksi 17 ayın en düşük seviyesinde


 

 

Ağustos 2016 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

Ağustos 2016 döneminde, mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi, bir önceki aya kıyasla yüzde 4.2 oranında düşüş kaydetti. Temmuz ayında 82.95 düzeyinde seyreden endeks, bu gerilemeyle birlikte 79.43'e ulaştı.
 

Temmuz 2016 İnşaat Güven Endeksi 

Temmuz 2016'da İnşaat Güven Endeksi Satış Kaybından Etkilenmedi 

Haziran 2016'da konut satışlarının, geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş göstermesine karşın, inşaat güven endeksi önemli bir artış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan "Sektörel Güven Endeksleri-Temmuz 2016" verileri kapsamında inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2.5 oranında yükseldi.

İnşaat güven endeksi yükselişini sürdürdü

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi Temmuz ayında 82.95 düzeyine ulaştı. Bu değer, Haziran'da 80.94 düzeyindeydi. TÜİK tarafından yapılan açıklamada yükselmenin nedeni olarak alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artması gösterildi. 

Kayıtlı sipariş ve toplam çalışan sayısı beklentisinde artış

Aynı dönemde sektörde bir önceki aya kıyasla alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinde yüzde 2.9, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksinde ise yüzde 2.2'lik yükselme belirlendi.

Diğer sektörlerde durum

Temmuz 2016 döneminde, Sektörel Güven Endeksi'nin değerlendirildiği tüm alanlarda yükselme kaydedildi. Hizmet Sektörü Güven Endeksi'ndeki artış yüzde 5.3, Perakende ticaret sektörü güven endeksinde yüzde 3.9 olarak gerçekleşti. Hizmet sektöründe, haziran ayında 95.75 olan endeksi Temmuz'da 100.86'ya çıkarken, perakende ticaret sektöründe endeksin 103.56'ya ulaştığı görüldü. 

100 puan ve üstü ne anlama geliyor?

TÜİK tarafından belirlenen ölçümleme sistemine göre endeks 100'ün üzerinde olması halinde iyimserliği, altına düşmesi halinde ise kötümserliği gösteriyor. 
 

Mayıs 2016 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

Mayıs 2016 dönemine ait konut satış verilerini bugün kamuoyu ile paylaşan TÜİK, "Sektörel Güven Endeksi"nde de yükseliş eğilimi içine girildiğini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Haziran 2016 dönemine ait İnşaat Sektörü Güven Endeksi, yüzde 2.2 'lik artışa işaret etti.

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde yükselme

TÜİK tarafından yapılan açıklamada mevsim etkilerinden arındırılmış İnşaat Sektörü Güven Endeksinin yüzde 2.2'lik artışla 79.18'den 80.94'e yükseldiği belirtildi. Güven endeksindeki artış gelecek üç ayılk süreçte toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının armasından kaynaklandı. Diğer taraftan, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi de mevsim normallerinin üzerinde değerlendiren girişimci sayısında da düşüş kaydedildi. 

TÜİK verilerinde ayrıca, bir önceki aya kıyasla kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksinde de yüzde 0.4'lük düşüş yaşandı ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksinde de yüzde 4.1'lik artış yaşandığı belirtildi.
 

Nisan 2016 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Nisan 2016 dönemine ait Sektörel Güven Endeksleri, inşaat dışındaki alanlarda sert düşüşlere tanık oldu. Endekse göre, inşaat sektörünün, son aylardaki sert düşüşü son buldu.  Nisan 2016 döneminde İnşaat Sektörü Güven Endeksi yüzde 0.1 oranında artış gösterdi.

İnşaat sektörü güven endeksindeki düşüş son buldu

TÜİK verilerine göre Ocak 2016 döneminde yüzde 1.4, Şubat 2016 döneminde yüzde 1.3 ve Mart 2016 döneminde yüzde 1.7 oranında düşüş kaydeden bu zaman dilimi içinde 85.11'den 81.43'e gerileyen İnşaat sektörü güven endeksi, Nisan 2016 döneminde son buldu. Bu dönemde yüzde 0.1'lik artış yaşanan İnşaat Sektörü Güven Endeksi 81.54 düzeyine yükseldi.

 

Şubat 2016 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

Şubat 2016 Döneminde Yüzde 1,2 Düşüş Yaşandı

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK),  Şubat 2016 dönemine ait "Sektörel Güven Endeksleri"ni açıkladı. TÜİK'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksinde 1.3 düzeyinde ani bir düşüş kaydedildi. Ocak 2016 döneminde 83.91 düzeyinde seyreden inşaat güven endeksinin Şubat ayında 82.82 düzeyine geriledi. 

İnşaat güven endeksi neden düştü?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre güven endeksindeki düşüş "alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin" mevsim normallerinin üzerinde olduğunu düşüne girişimci sayısının azalmasından kaynaklandı. Diğer taraftan gelecek üç aylı periyotta da toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişimci sayısında da artış kaydedildi. 

İnşaat güven endeksindeki düşüş sürüyor

İnşaat Güven Endeksi'ndeki düşüş Ocak 2016 döneminde de yüzde 1.4 olarak gerçekleşmişti. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Aralık 2015 döneminde 85.11 düzeyindeydi. Böylece Aralık 2015'ten Şubat 2016 tarihine kadar yaşanan düşüş 2.29 düzeyinde gerçekleşmiş oldu. 

Diğer sektörlerde durum ne?

Şubat 2016 döneminde hizmet ve perakende sektörlerindeki güven endekslerinde de düşüş kaydedildi. TÜİK verilerine göre Ocak ayı içerisinde 92.53 düzeyinde bulunan mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü endeksi, Şubat'ta 89.24 seviyesine geriledi. Bu düşüş, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileşme ve hizmetlere olan talebin artışı hususlarını değerlendiren ve gelecek üç aylık periyotta hizmetlere olan talebin artışını hedefleyen girişimci sayısındaki azalmadan kaynaklandı.

Perakende sektöründeki düşüş ise, Ocak'tan Şubat'a kadar yüzde 2.4 düzeyinde gerçekleşti. Şubat ayında 106.18'e gerileyen Perakende sektörü güven endeksindeki aşağı yönlü ivmeye ilişkin açıklamada bulunan TÜİK düşüşün nedenlerini şu şekilde açıkladı:  "Düşüş; son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı"
 

Ocak 2016 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

Ocak 2016'da Düşüş Devam Etti 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Ocak 2016 dönemine ait Sektörel Güven Endeksi, inşaat sektörünün kötümser düzeydeki konumunun derinleştiğini ortaya koydu. TÜİK verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörüne ait güven endeksinde yüzde 1.4'lük düşüş yaşandı. 

TÜİK: "İnşaat güven endeksi düşüşünü sürdürüyor"

0-200 değer aralığındaki ölçüm sistemi ile oluşturulan ve 100'den küçü olması halinde mevcut konum ve gelecek döneme ilişkin kötümserliği gösteren TÜİK Güven Endeksi'nin Ocak 2016 dönemine ait son verilerinde İnşaat sektörünün düşüşünü sürdürdüğü gözüktü. Buna göre Aralık 2015'te 85.11 düzeyinde seyreden sektör güven endeksi 83.91 değerine geriledi. TÜİK tarafından yapılan değerlendirmede, inşaat sektöründe aılanın siparişlerin mevcut düzey endeksi bir önceki aya kıyısla yüzde 9.9 oranında artarken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksinde de yüzde 8.4'lük bir artış yaşandı.  

İyimser beklenti içinde olan yönetici sayısında azalma

TÜİK verilerine göre inşaat sektörü güven endeksinde yaşanan yüzde 1.4'lük düşüşün temel nedeni, gelecek üç aylık dönemde çalışan sayısı beklentisindeki düşüşten kaynaklandığı belirlendi.
 

Aralık 2016 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

İnşaat sektörü, geçen hafta içinde açıklanan "Konut Satış İstatistikleri"nin ardından, "Sektörel Güven Endeksi" ile moralini yükseltti. Bugün yayınlanan Aralık 2016 dönemine ait "Sektörel Güven Endeksleri" verilerine göre Mevsim Etkilerinden Arındırılmış İnşaat Sektörü Güven Endeksi sınırlı düzeyde de olsa artış eğilimi gösterdi.

İnşaat Sektörü Güven Endeksi son durum

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan Sektörel Güven Endeksleri, Türkiye'nin kritik sektörlerine ilişkin güven ve beklenti verilerini kamuoyu ile paylaştı. Buna göre mevsim etkilerinden arındırılmış "İnşaat Sektörü Güven Endeksi", Aralık ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0.5 oranında artış kaydetti. Bu veri Kasım ayında 75.75 seviyesinden 76.15 düzeyine yükselmiş oldu.
 

Kasım 2016 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklanan ve Kasım 2015 dönemini kapsayan Sektörel Güven Endeks verileri, İnşaat sektörü güven endeksinin yüzde 5 düzeyinde artış gösterdiğini ortaya koydu. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksine göre İnşaa sektörü, bir önceki aydaki 80.28 düzeyinden, 84.29'a yükseldi.
 

Temmuz 2015 Döneminde Yüzde 2,8 Düşüş Yaşandı 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Ocak 2016 dönemine ait Sektörel Güven Endeksi, inşaat sektörünün kötümser düzeydeki konumunun derinleştiğini ortaya koydu. TÜİK verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörüne ait güven endeksinde yüzde 1.4'lük düşüş yaşandı. 

TÜİK: "İnşaat güven endeksi düşüşünü sürdürüyor"

0-200 değer aralığındaki ölçüm sistemi ile oluşturulan ve 100'den küçü olması halinde mevcut konum ve gelecek döneme ilişkin kötümserliği gösteren TÜİK Güven Endeksi'nin Ocak 2016 dönemine ait son verilerinde İnşaat sektörünün düşüşünü sürdürdüğü gözüktü. Buna göre Aralık 2015'te 85.11 düzeyinde seyreden sektör güven endeksi 83.91 değerine geriledi. TÜİK tarafından yapılan değerlendirmede, inşaat sektöründe aılanın siparişlerin mevcut düzey endeksi bir önceki aya kıyısla yüzde 9.9 oranında artarken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksinde de yüzde 8.4'lük bir artış yaşandı.  

İyimser beklenti içinde olan yönetici sayısında azalma

TÜİK verilerine göre inşaat sektörü güven endeksinde yaşanan yüzde 1.4'lük düşüşün temel nedeni, gelecek üç aylık dönemde çalışan sayısı beklentisindeki düşüşten kaynaklandığı belirlendi.
 

Haziran 2015 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

Haziran 2015 Döneminde Yüzde 1,6 Artış Yaşandı

Türkiye İstatistik Kurumu Haziran 2015 dönemine ait "Sektörel Güven Endeks" rakamlarını açıkladı. Buna göre inşaat sektörü yüzde 1.6, perakende ticaret sektörü yüzde 0.6 artış gösterirken, hizmet sektörü güven endeksinde yüzde 1.4'lük düşüş kaydedildi. 

İnşaat sektörü güven endeksinde artış

TÜİK tarafından açıklanan mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1.6 lık artışla, 83.42 düzeyinden, 84.73'e ulaştı. Sektörel anlamda yaşanan artış alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzey oranının, mevsimsel normallerin üzerinde olduğunu gören ve bir sonraki üç aylık dönemde istihdam sayısında artış bekleyen girişimci sayısının artışından kaynaklandı. Sektörde, bir öncce aya kıyasla, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzey endeksi ise yüzde 3.4, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksinde ise yüzde 0.4'lük bir artış kaydedildi.
 

Nisan 2015 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

Nisan 2015 Döneminde Yüzde 2,7 Düşüş Yaşandı

Türkiye İstatistik Kurumu Nisan 2015 Ekonomik Güven Endeksi raporunu açıkladı. Buna göre, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerinde yaşanan güven düşüşüne rağmen, genel değerler yüzde 1.5 oranında artış göstererek, bir önceki aya kıyasla yüzde 1.5'luk bir artış kaydetti.

Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici ve reel kesim(imalat sanayii) güven endekslerinden yükselmeden kaynaklandı. TÜİK verilerine göre, reel kesim güven endeksi bir önceki aya kıyasla yüzde 1.5 artarken, Mart ayında 1.1.20 olan endeks, Nisan ayı içinde 102.70 düzeyine sıçradı.

İnşaat, hizmet ve perakende güven endeksi düştü

Hizmet sektörü güven endeksi %0,5 oranında azalarak 101,03 değerinden 100,53 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksi ise bir önceki aya göre %1,2 oranında azaldı; Mart ayında 103,03 olan endeks Nisan ayında 101,84 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksi bir önceki aya göre %2,7 oranında azalarak 81,16 değerine düştü.
 

Mart 2015 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

Mart 2015 Döneminde Yüzde 1,6 Düşüş Yaşandı

TÜİK Mart 2015 Sektörel Güven Endeksi'ne göre, inşaat sektörü yüzde 1.6'lık bir düşüş yaşadı. Bir önceki ayda; 85 olan inşaat sektörü güven endeksi, Mart ayında 83,67 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki azalış; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi %1,4 ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi %1,7 azaldı.

Hizmet sektöründe yüzde 0.7 azalma

Şubat ayında 101,96 olan hizmet sektörü güven endeksi, Mart ayında 101,25 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış; son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini ve son üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu endeksi %2, hizmetlere olan talep endeksi %0,1 ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksi %0,1 azaldı.
 

Şubat 2015 İnşaat Sektörü Güven Endeksi 

Şubat 2015 Döneminde Yüzde 2,9 Artış Yaşandı

TÜİK Ekonomik Güven Endeksi, Şubat 2015 döneminde inşaat sektörü güven endeksinin, bir önceki aya göre yüzde 2.9 oranında yükseldiğini ortaya koydu.

Ekonomik güven endeksi yüzde 2.6 oranında düştü

Ekonomik güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,6 oranında azalarak 89,38 değerinden 87,07 değerine geriledi. Ekonomik güven endeksindeki azalma; reel kesim (imalat sanayi) ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşten kaynaklandı.

Hizmet ve İnşaat Güven endeksi yükseldi

Tüketici güven, hizmet sektörü güven ve inşaat sektörü güven endeksleri ise Şubat ayında Ocak ayına göre artış gösterdi. Tüketici güven endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında artarak 68,06 değerine, hizmet sektörü güven endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0,9 oranında artarak 101,94 değerine, inşaat sektörü güven endeksi ise bir önceki aya göre  yüzde 2,9 oranında artarak, 84,98 değerine yükseldi. 


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Yapı ve Yapı’nın merkez ofisi Mimarlık Yıllığı’na girdi

Yapı ve Yapı’nın merkez ofisi Mimarlık Yıllığı’na girdi

EN ÇOK OKUNANLAR