İnşaat malzemelerinde olumlu eğilim sürüyor

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, son dönemdeki olumlu eğilimini Haziran ayına taşıdı. Endeks bir önceki aya kıyasla 0.39 puan yükseldi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, son 4 aydır sürdürdüğü iyileşme eğilimini Haziran 2017 dönemine de taşıdı. Endeks Mayıs 2017 dönemine kıyasla 0.39 puanlık artış kaydederken, alt endekslerdeki güven ve beklenti kalemlerinde iyileşme yaşandı. Diğer taraftan "Faaliyet Endeksi" ise düşüş gösterdi

İnşaat malzemeleri sektöründe son durum
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından hazırlanan "İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi" sektörel bazda olumlu eğilimini Haziran 2017 dönemine taşıdı. Endeksin bir önceki aya kıyasla yaşadığı 0.39 puanlık yükseliş dört aylık iyileşme eğiliminin sürdüğünü gösterirken, Faaliyet Endeksi'ndeki düşüş tek olumsuz gelişme olarak belirlendi. Endekse ilişkin yorumda, bu gerilemenin Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı'nın etkisinden kaynaklandığına dikkat çekildi. Bu düşüşe karşın sektörün piyasa ve sipariş beklentileri, yaz ayları için umut vermeyi sürdürdü. 

Türkiye İMSAD Haziran 2017 raporunu açıkladı
Türkiye İMSAD Haziran raporu iyileşme eğiliminin, Haziran ayı ile birlikte beşinci aya da yansıdığını ve bu haliyle geçen yılki düzeye önemli ölçüde ulaşıldığını gösterdi. Türkiye İMSAD Raporu şu hususlara dikkat çekti:

Faaliyet Endeksi 2016'nın üstünde

Haziran ayı itibarıyla negatif yönlü en önemli veri, faaliyetlerdeki gerileme oldu. Nisan ve Mayıs aylarında belli ölçülerde hareketlilik yaşayan faaliyetler, Haziran ayı içinde yavaşladı ve düşüş eğilimi gösterdi. Yapılan yorumlarda bu gerilemenin nedeni Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı'nın etkilerine bağlandı. Faaliyet Endeksi'ndeki 0.7 puanlık düşüş, çalışma günü sayısındaki azalmaya bağlandı. Bu düşüşe karşın, faaliyetlerdeki orta vadeli dinamikler güçlenmesini sürdürdü ve Faaliyet Endeksi 2016 yılının Haziran ayı rakamlarının üzerine çıktı. 

- Yurt içi satışlar düştü, ihracat arttı:  Yurt içi satışlarda Haziran 2017 döneminde, önceki aylara kıyasla düşüş yaşandı.Bununla birlikte eksik çalışma saatlerine karşın ihracat oranlarındaki artış dikkat çekti.   

- Üretimde gerileme: İnşaat malzemeleri üretiminde de eksik çalışma günü nedeniyle gerileme saptandı. 

- Cirolar düştü: Yine eksik çalışma günü sebebiyle cirolarda da bir önceki aya kıyasla zayıflama kaydedildi. 

- Tahsilatlarda durağanlık: Haziran 2017 döneminde tahsilat hızı artışı da durağanlık eğilimine girdi. Bu gerileme de mevsimsellik etkisinden kaynaklandı. 

Güven Endeksi'nde iyileşme eğilimi sürüyor
Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi'nin en dikkat çekici verilerinden biri de "Güven Endeksi"nde sınırlı ve kademeli yükselişin beşinci ay periyoduna da yansıması oldu.Bununla birlikte Güven Endeksi'ndeki yükselme eğiliminin Haziran ayında yavaşladığı ve son 5 aylık periyottaki en sınırlı artışa tanıklık ettiği görüldü. Rapor, Güven Endeksi'ndeki iyileşmenin hızını yitirmekle birlikte sürmekte olduğuna dikkat çekilirken, Faaliyetlerdeki gerilemeye rağmen Güven Endeksi'ndeki artışın önemine vurgu yapıldı. Faaliyet Endeksi'nde yaşanan sınırlı düzeydeki gerilemeye karşın orta vadeli dinamiklerin çalışmaya devam edişinin de Güven Endeksi'ni güçlendirdiğine dikkat çeken raporda güven düzeyi bir önceki aya kıyasla 0.3 puan arttı. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına dair de uzun süre sonra başlayan güven artışı durağanlaşırken, inşaat malzemeleri sanayisine yönelik güvende de toparlanma devam etti. Diğer taraftan yurt içi pazarlara ilişkin güvenin Haziran ayında durağanlaştığı, buna karşın ihracat yapılan pazarlara yönelik güven artışının ise sürdüğü gözükürken, "Güven unsurlarında süren toparlanma, önümüzdeki dönem için ümit vermeye devam ediyor. Buna karşın işileşmede yavaşlama dikkat çekiyor..." ifadelerine yer verildi. 

Beklenti Endeksi geçen yılın üzerinde
İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi verileri içinde en iyi performansı Beklenti Endeksi gösterdi. Endeks, 2017 Mayıs ayında bir önceki aya kıyasla 1.4 puan artarken Beklenti Endeksi'nin geçen yılın aynı dönemiin beklenti düzeyinin 1.9 puan üzerine çıktığına dikkat çekildi. Rapora ilişkin Türkiye İMSAD yorumunda: "Böylece beklentiler uzun süre sonra ilk kez geçen yılki seviyelerini aştı. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler haziran ayında da artışını sürdürdü. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişleri, haziran ayında da önemli bir artış gösterdi. " ifadelerine yer verildi. 

Gelecek üç aya ilişkin ihracat siparişleri yükseldi
Diğer taraftan inşaat malzemeleri alanında önümüzdeki üç aylık döneme ilişkin ihracam siparişlerinde de hızlı artış devam etti. Yurt içi ve yurt dışı siparişlerdeki artış beklendisinin önümüzdeki üç aylık üretim, yatırım ve istihdam beklentisini de kuvvetli bir biçimde desteklediğine vurgulayan raporda: "Endekse göre, önümüzdeki üç aya ilişkin olarak özellikle faaliyetlerde kuvvetli toparlanma beklentisi sürüyor. Haziran ayında faaliyetlerdeki gerilemeye rağmen güven ve özellikle piyasa ve sipariş beklentilerindeki artış yaz ayları için ümit veriyor." yorumunda bulunuldu. 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Haziran ayı özeti
- İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, son 4 aydır gösterdiği yükselme eğilimini 5. aya taşıdı. Haziran ayında 0.39 puanlık artış kaydedildi.
- Faaliyet Endeksi: Haziran ayında çalışma günlerindeki düşüş nedeniyle endeksin 0.7 puan düştüğü görüldü.
- Güven Endeksi: Güven Endeksi Haziran ayında da artışını sürdürdü. Ancak artış eğiliminin daha önceki aylara kıyasla zayıfladığı saptandı.
- Beklenti ENdeksi: Mayıs ayına kıyasla 1.4 puanlık artış kaydedildi. Geçen yılın aynı seviyesinin ise 1.9 puan düzeyinde aşıldığı görüldü. 

Türkiye İMSAD hakkında
33 yıldır faaliyetleini sürdüren Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği,  Türk inşaat sanayini yurt içi ve yurt dışında temsil etmeyi sürdüren bir sivil toplum kuruluşu olma özelliği taşıyor. Türkiye İMSAD, 32 sektörel dernek, 11 paydaş kurum ve 79 sanayici firma ile, ülke genelinde 21 binden fazla lokasyona etkin bir biçimde ulaşım sunuyor. Kurum,  sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek için yurt içi ve yurt dışında önemli işbirliklerine de imza atarken, iç pazardaki gelişmeleri de yakında izliyor. İhracatta ulaşılan başarının tekrar etmesi ve sürdürülebilmesi maksadıyla dış pazarların da yakında takip edilmesine çalışan Türkiye İMSAD, inşaat sektörünün önemli gruplarının yer aldığı 30 farklı alt sektörü de temsil etmeyi sürdürüyor. Gerçekleştirdiği sektörel projeler, hazırladığı raporlarla Avrupa Komisyonu'nun fonladığı çok sayıda projeye öncülük etmekte olan Türkiye İMSAD, 2011 yılında Brüksel'de 2015 yılında ise Kamerun'da birer temsilcilik kurmuştu. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR