İnşaat istihdam endeksinde kayıp

2018 yılının üçüncü çeyrek dönemine ait İstihdam Endeksi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2.1 oranında düştü. Alt sektörler bazında inşaatın kaybı yüzde 5.5 olarak belirlendi

Türkiye İstatistik Kurumu 2018 yılının III. çeyrek dönemine ait İşgücü Girdi Endeksleri'ni açıkladı. Sanayi, ticaret-hizmet ve inşaat sektörlerinin bütünü bazında yapılan analizde istihdam endeksinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1 düşerken, inşaat sektörünün kaybı yüzde 5.5 olarak açıklandı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi ise bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 3.3 oranında geriledi. 

 

 

İnşaat sektörü İşgücü Girdi verilerindeki değişim

Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü çalışılan saat endeksi ise geçen yıla görü yüzde 10 düzeyinde düşüş yaşadı. Bu kategorideki kayıp, bir önceki döneme göre yüzde 4.0 olarak belirlendi. Brüt ücret-maaş endeksinde ise takvim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü endeksi bir önceki yıla göre yüzde 11.7'lik artış işaret etti. Mevsim takvim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü brüt ücret-maaş endeksi ise bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 0.4 oranında artış gösterdi. Diğer veriler ise şu şekilde ölçüldü:

- İnşaat sektörü saatlik işgücü maliyet endeksi: Geçen yıla göre yüzde 24.8, bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 5.0 oranında yükseldi
- İnşaat sektörü saatlik kazanç endeksi: Geçen yıla göre yüzde 24, bir önceki çeyrek döneme göre ise yüzde 4.6 oranında yükseldi
- İnşaat sektörü saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi:  Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29, bir önceki çeyrek döneme göre ise yüzde 7 oranında yükseldi. 

 

 

İkinci çeyrek verileri

İnşaat sektöründe istihdam endeksi 2018 yılının II. Çeyrek Döneminde yüzde 3.2 oranında yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Nisan-Haziran 2018 dönemine ait İşgücü Girdi Endeksleri'ne göre toplam istihdam endeksindeki artış yüzde 1.6 oldu. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yapılan analizde, alt sektörler bazında şu sonuçlara ulaşıldı:

- Sanayi sektöründeki artış yüzde 3.2
- İnşaat sektöründeki artış yüzde 3.7
- Ticaret-Hizmet Sektöründeki artış yüzde 0.1

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi ise bir önceki çeyrek döneme görü yüzde 1.9 düştü. Alt sektörler bazında analizde ise düşüş sanayi sektöründe yüzde 0.5, inşaat sektöründe yüzde 1.6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde ise yüzde 2.7 oranında düşüş gösterdi. 

İnşaat maliyetlerinde son durum bilgisi için İnşaat Maliyet Hesaplama konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

İnşaat sektörü saat-ücret-maaş-kazanç endeksi

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan analize göre inşaat sektörü verileri şu şekilde belirlendi:

- Çalışılan Saat Endeksi: Bir önceki yılın aynı çeyrek dönemine göre yüzde 0.6 düştü. Bir önceki çeyrek döneme göre düşüş yüzde 2.2 olarak ölçüldü.
- Brüt ücret-Maaş Endeksi: Geçen yılın II. çeyrek dönemine göre yüzde 18.5, bir önceki çeyrek döneme göre ise yüzde 2.2 artış görüldü. 
- Saatlik İşgücü Maliyeti Endeksi: 2017'nin II. Çeyrek Dönemine Göre yüzde 19.6, 2018'in ilk çeyrek dönemine göre ise  yüzde 4.6 oranında artış yaşandı.
- Saatlik Kazanç Endeksi: Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.2 artarken, bu yılın ilk çeyrek dönemine yüzde 4.6'lık artış görüldü. 
- Saatlik kazanç dışı işgücü maiyet endeksi: Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.6, bir önceki çeyrek döneme göre ise yüzde 4.7 oranında artış kaydedildi. 

1. Çeyrek Dönem Verileri

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2015 yılı temel başlangıç verisi olarak kabul edilerek yayımlanmaya başlanan İşgücü Girdi Endeksleri'nin 2018 yılı 1. Çeyrek Dönem Verileri, inşaat sektörü istihdam endeksinin son bir ayda yüzde 1.9 oranında yükseldiğine işaret etti. İnşaat sektörünün yanı sıra, ticaret-hizmet ve sanayi sektörleri baz alınarak yapılan ölçümlerde 2018 yılının I. Çeyrek Döneminde geçen yılın aynı çeyrek dönemine kıyasla yüzde 6.4 oranında artış kaydedildi. Alt sektörler bazında ise son bir yılda inşaat sektörünün artış seviyesi yüzde 10.3 olarak ölçüldü.

İnşaat sektörünün istihdamı artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre, takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi son 1 yıllık periyotta inşaat sektöründe yüzde 10.3 oranında artarken, sanayi sektöründe yüzde 5.4, ticaret-hizmet sektöründe ise yüzde 6.0 oranında yükseldi. Artış mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi bazında ise son bir ayda yüzde 1.0 oranında yükselirken sanayi sektöründe yüzde 0.7, inşaat sektöründe yüzde 1.9 ve ticaretü-hizmet sektöründe de yüzde 0.9 oranında yükseldi. 

Çalışılan saat ölçümleri

Diğer taraftan sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinin toplamındaki takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi de 2018 yılının ilk çeyrek döneminde geçen yıla kıyasla yüzde 4.8 seviyesinde artış kaydetti. Artış, sanayi sektöründe yüzde 3.6, inşaat sektöründe ise yüzde 9.6 olarak gerçekleşirken, ticaret-hizmet sektöründe yüzde 4.5 yükseldi.  Çalışılan saat endeksinin takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış öçümerinde ise inşaat sektörünün artış ivmesi yüzde 0.3, ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 0.2 ve sanayi sektöründe ise yüzde 0.2 oranında gerçekleşti. 

İnşaat Maliyet Endeksi'nde son durum hakkında bilgi almak için tıklayın...

Ücret maaş endeksinde artış

Türkiye İStatistik Kurumu Ölçümlerine dahil olan 'Brüt ücret-maaş endeksi' kategorisinde de sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret maaş endeksi de 2018 yılının ilk çeyrek döneminde geçen yıla kıyasla yüzde 20.7 oranında yükseldi. TÜİK analizinde: "2018 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %20,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %21,8, inşaat sektöründe %23,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %19,5 arttı." denildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi ise bir önceki çeyrek döneme kıyasla yüzde 6.0 oranında yükselirken, alt sektörlerden sanayi sektöründe yüzde 6.9, inşaat sektöründe yüzde 6.3 ve ticaret hizmet sektöründe dre yüzde 5.5 oranında artış saptandı. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR