Konut satın alanlara 'cayma hakkı' sunan yasal düzenlemenin uygulamaya alınmasıyla sektörün finansman problemi ağırlaşmaya başladı. Sektör temsilcileri yasayı kötüye kullanan firmalardan şikayetçi...
Konut sektöründe özellikle son dönemlerde kendini hissettirmeye başlayan finansman problemi, yatırımcıya "cayma hakkı" sunan yasal düzenleme ile daha da ağırlaştı. Sektör profesyonelleri,aten konut satın almış kişilerin başka firmaların kampanyaları ya da baskısıyla alımlardan vazgeçtiğine dikkat çekerken, özellikle yabancılarda cayma oranının yüksekliğinden şikayet ediyor.
Cayma hakkı ile konut sektörünün finansman ve nakit problemi yaşamaya başladığına dikkat çeken sektör temsilcileri, bu durumun "satış gelirleri ile sonraki projenin finansmanını oluşturma" hedeflerinin sapmasına yol açtığını belirtiyor. İadelerin yeni proje için sermaye oluşturma programını sarstığını ve firmaların mali planını alt üst ettiğine de dikkat çekilirken, kimi hallerde iflas uyarısı dahi yapılabiliyor.
Konut satın alanlara cayma hakkını tanımlayan yasal düzenleme ile birlikte yüzde 5'lerin üzerine çıkan iade oranı oluştu. Dünya'da yayınlanan Leyla İlhan imzalı habere göre sektörün finansman probleminin güçlenmesine yol açan düzenleme nedeniyle önde gelen kuruluşların yöneticileri "yasayı kötüye kullanan" kişilerin haksız rekabet yarattığına dikkat çekti. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, kimi firmaların çok uzuca ürün ortaya koyduklarını belirterek: "Konut almış kişinin, 'bu daha ucuz, oraya geçeyim' eğiliminin önüne geçilemiyor..." dedi. Konut cayma hakkı kapsamında iade edilen konutların ciddi bir sorun oluşturmaya başladığına dikkat çeken Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün de: "Konuttan en çok konut üreticileri etkilenmeye başladı..." dedi.
Sektörde faaliyet gösteren önemli markalardan Sinpaş Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik de, düzenlemenin projesini yarım bırakan firmalara yönelik olarak çıkarıldığını buna karşın doğru çalışan firmaların ayaklarına pranga vurulmasına yol açtığını belirtirken Babacın Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan da cayma hakkı ile iade edilen konut oranının yüzde 6-7 seviyesine ulaştığını söyledi.
Konut alıcısına cayma hakkı sunan Kanun Hükmünde Kararname geçen yıl Resmi Gazte'de yayımlanmış ve yürürlüğe girmişti. Bu kapsamnda bir konut alcısı ilk 3 ayda satın aldığı konuttan vazgeçme hakkına sahip oldu. Bunun karşılığında ise firmaya, sözleşme bedelinin yüzde 2'si kadar tazminat ödeme zorunluluğu belirlendi. Vazgeçme süresi 3 ay ile 6 ay arasında gerçekleşirse yüzde 4, 6 ay ile 12 ay arasında gerçekleşmesi halinde ise yüzde 6'lik cezai kapsam oluşturuldu. 12 aydan 24 aya kadar değişen cayma hakkı taleplerinde ise cezai uygulama yüzde 8 olarak belirlenmişti. Sektörde faaliyet gösteren ve doğru biçimde çalışan firmaları dahi iflasın eşiğine getiren cayma hakkı ile ilgili yeni düzenleme önerileri ise iki kritik aşamadan meydana geliyor. İlk öneri vazgeçme durumunda uygulanmakta olan cezai oranların yükseltilmesi yönünde. Bir diğeri ise konut alıcılarının bir neden göstermesi zorunluluğu. Bir diğer deyişle sektör, konut alıcısının hiç bir neden yokken ve özellikle de başka firmaların etkisinde kalarak konut satın almaktan vazgeçmesinin önüne geçmek istiyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde