İmar Planı nedir ve çeşitleri nelerdir, planı sorgulama ve değişiklik nasıl yapılır, İmar planına itiraz edilir mi sorularının tüm yanıtları yazımızda!
İmar planı, imar uygulamalarına esas teşkil etmek üzere yapılan belediyeler tarafından organize edilen planlardır. İmar planları kadastral parsellerin ve ya oluşturulmuş adaların daha organize hale getirilmesi taşınmazların yola cephelerinin korunması, oluşturulması yine taşınmazlar üzerinde sosyal kültürel tesis alanlarının bulundurulması amacıyla plan notlarına işlenen planlar niteliğindedir. Bu planlar çeşitli şekillerde yapılabilir. Farklı farklı imar planları vardır, ölçekleri farklıdır. 1/1000 lik imar planı, 1/5000 lik imar planı şeklinde kamoyu olarak bilinen şekliyle imar planları mevcuttur.
Örnek vermek gerekirse, İstanbul'da bir imar planı yapılmak istendiğinde ilgili belediye başkanlığının imar planını kendisinin yapması ve İstanbul Büyükşehir belediyesine onaylatması esastır, yani büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde ilçelerde imar planlarını yapma ve onaylama yetkisi büyük şehir belediyelerine aittir. İmar planları, imar uygulamalarının öncülleridir. imar planı çıkar, imar uygulamasıyla da uygulamaya döner. Dolayısıyla da esas olan imar planıdır. İmar planlarında her hangi bir sıkıntısı olan vatandaşın plan askıya asıldığı tarihtan itibaren 60 gün içersinde belediyeye baş vurarak itiraz etmesi ve itirazının sonucunda da olumsuz bir sonuç alması sonucunda idare mahkemelerine dava açması gerekmektedir.
İmar durumu, taşınmazın bağlı olduğu belediyeden sorgulanabilir. Sorgulama için belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunulması ve gereken belgelerin de temin edilmesi gerekiyor. Eğer arsa sahibiyseniz kimliğiniz ile belediyeye gidip, arsa tapusu ve çap belgesini yanınızda götürmeniz yeterli olacaktır. Arsa sahibi değilseniz sahibi olmadığınız arsanın imar durumunu öğrenemiyorsunuz.
İmar planı değişikliği, mevcut imar planının ihtiyaçları karşılamaması sonucu yenilenmesidir. İmar planlarında yer alan sosyal ve teknik alt yapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine daire plan değişiklikleri zorunlu durumlarda yapılıyor. İmar planı değişikliği eğer zorunluluk gerektirmiyorsa yapılamıyor. İmar planı değişikliği ile ilgili tüm detayları İmar planı değişikliği nedir, nasıl yapılır? yazımızda bulabilirsiniz.
Askıya çıkan imar planına itiraz edebilirsiniz. Ancak askıda olan bir plana dava açamazsınız. Dava uygulama sürecinde olan plana açılabilir. İmar planları uygulanmadan önce, ilgili belediyede askı panosuna çıkarılır. Planın askıda kalma süresi 30 gündür. Bu planlar aynı zamanda belediyenin internet sitesinde de yayınlanır. İtirazı askı süresi içinde yani imar planı askıya çıktığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde yapmanız gerekiyor.
Onaylı hazır haritalar üzerinde arazi parçalarının genel kullanış biçimlerini, bölge tiplerini, o bölgenin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde ulaşım problemlerinin çözümü gibi noktaları gösteren ve uygulama imar planının hazırlanmasına esas olarak düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan plana nazim imar planı denir.
Hazır haritalar üzerine kadastral durumu işlenmiş olan ve nazım imar planına uygun olarak hazırlanan, farklı bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etap ve esaslarını ayrıntıları ile birlikte gösteren 1/1000 ölçekte düzenlenen plana uygulama imar planı denir.
İmar Uygulamaları ile ilgili merak ettikleriniz için 'İmar Uygulamaları Nedir?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Mevcut planların nüfuse yetersiz kalması ve yeni yerleşim yerlerinin kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının belirlenmesi durumunda, bu yönetmeliğin plan yapım kurallarına uyulmak üzere yapımı mümkün olan, yürürlükteki her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında, plan ile bütünleşmeyen konumdaki, sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlayan plana mevzi imar planı denir.
Nazım ve uygulama imar planlarının ihtiyaca cevap vermediği durumlarda, planın tümü veya bir kısmının plan yapım tekniklerine uyularak yenilenmesi ile elde edilen plana revizyon imar planı denir.
“3290 ve 3366 Sayılı Kanunlar Đle Bazı Maddeleri Değiştirilen ve Bazı Maddeler Eklenen 2981 Sayılı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik”in 4. maddesinde yapılan tanıma göre; düzensiz ve sağlıksız biçimde oluşmuş yapı topluluklarının ya da yerleşme alanlarının, sınırları belli edilerek, güncel durumları da göz önüne alınarak, dengeli, düzenli ve sağlıklı duruma getirilmesi amacıyla, güncel (halihazır) haritalar üzerine yapılan ve yapılanma koşullarını da belirleyen, 1/1.000 ölçekli imar planıdır. Hızla gecekondulaşan alanlarda ve kaçak yapılaşma görülen boş alanlarda yapılmaları öngörüldüğünden, bu planların konut ağırlıklı olması, bu arada konutlara yönelik zorunlu ve yeterli kentsel işlevler ile toplumsal ve teknik donatı alanlarını da içermesi gerekmektedir.
Var olan planların yerleşik kişilere yetersiz kalması ya da yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili yönetimce belirlenmesi durumunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca çıkarılan Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik’in plan yapım kurallarına uyularak yapılabilen, yürürlükteki tüm planların sınırları dışında, var olan planla bütünleşmeyen, toplumsal ve teknik altyapı gereksinimlerini kendi içinde sağlayan, yazanağıyla bir bütün olan imar planıdır.
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca belirlenen sit alanlarında, etkileşim ve geçiş alanları da göz önünde bulundurularak, kültür ve doğa varlıklarının, sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda, korunması amacıyla yapılan, plan notları ve açıklama yazanağı ile bir bütün olan, nazım ve uygulama imar planlarının gerektirdiği ölçekteki planlardır.
Yürürlükte bulunan planın gereksinime yanıt vermediği durumlarda, var olan plana bitişik ve var olan planın genel toprak kullanım kararları ile süreklilik, bütünlük ve uyum sağlayacak biçimde yapılan plandır.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde