Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın getirdiği imar hakkı transferi nedir, sağlayacağı kolaylıklar nelerdir, transfer için hangi kurumlara, nasıl başvurulur? Konuyla ilgili tüm merak ettiklerinizi açıklıyoruz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm önündeki engelleri kaldırmak için imar hakkı transferi getirdi. Peki imar hakkı transferi nedir, transfer için nasıl ve nereye başvurulur?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği imar hakkı transferiyle, yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde konutu bulunan vatandaşlara imar hakkını başka bir alana transfer edebilme imkanı sunulacak. Transferle; dere kenarı, fay hattı gibi riskli alanda evi bulunanların hak mağduriyetinin önüne geçilecek.
Adım adım imar hakkı transferi
İmar hakkı transferinin gerçekleştirilmesi için öncelikle, sahip olunan alanla, transfer etmek istenen alanın belirlenmesi gerekiyor. Bu husus netleştirildikten sonra arsa sahibine kullanmak istediği imar hakkının tamamını ya da bir kısmını başka alanda kullanma hakkını gösteren sertifika verilir.
İmar hakkı transferi için nereye başvurulacak?
İmar hakkı transferin de bulunmak isteyen kişilerin başvuracağı kurum ise belediyeler. Başvuruda gerekli olan belgeler de şöyle;
* Tapu belgesi
* Hangi değerin neden korunması gerektiğinin açıklaması
* Mülkün bulunduğu arazinin mevcut kullanımını, büyüklüğünü, çevredeki kullanımları, sokakları, su kaynaklarını plan/harita
* Öneri yoğunluğu ve kullanımı gösterir belge
* Mülk üzerinde mevcutta izin verilen yapılaşma hakkını gösterir belge
* İmar hakkı transferi sonrası arazinin mülkiyetinin özel mülkiyette mi kalmasının yoksa kamu mülküne mi geçmesinin amaçlandığını açıklayan bir yazı
* Koruma, restorasyon vs. planları
* İmar hakları hesaplamaları içeren doküman
* Başvuru ücreti
İmar hakkı transferi neler sağlayacak?
Yeni düzenlemeyle; kentsel dönüşümle birlikte yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde vatandaşların imar hakkını başka bir alana transfer edebilecek. Transferle yerinde geri dönüşüm yapılamayacak dere yatağı, fay hattı, su havzaları gibi alanda evi bulunan vatandaşların hak mağduriyetinin önünü geçilecek. Bakanlığın üzerinde çalıştığı sistemle arsa sahibi kendi rızasıyla var olan imar hakkını kullanmayıp, kamu güvencesi ve işbirliğiyle başka bir projede kullanabilecek.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde