Ege ve Akdeniz kıyılarındaki yatırımlarının kamu arazileri üzerinde bulunduğunu ve bunların da tahsis sürelerinin uzatılması için yüklü ödemeler yapılması gerektiğini söyleyen turizmciler, bir diğer yük olan İmar Barışı ödemelerin taksitlendirilmesi için
İmar Barışı uygulamasında turizmciler taksit taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletti. Özellikle kamu arazileri üzerinde yer alan Ege ve Akdeniz kıyılarındaki otellerin girişimcileri, tahsis sürelerinin uzatılabilmesi için yüklü miktarda ödeme yapacaklarını hatırlatarak İmar Barışı ödemelerinin taksitlendirilmesi için başvurularını tamamladı.
Hürriyet'te yer alan Aysel Alp imzalı habere göre Ege ve Akdeniz kıyılarındaki otel sahipleri aynı anda tahsis sürelerinin uzatılması ve imar barışı ödemesi gibi iki yüklü ödeme karşısında rahatlayabilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Girişmciler hem tahsis uzatımı hem de imar barışı ödemelerinin kendilerini zorlayacağını belirterek: "Ekonomideki gelişmeler sebebiyle bankalarda kredi almakta zorlanıyoruz. Maliyetler de yükseldi. Bu nedenle turizmcilere taksitlendirme imkanlarının sağlanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye genelinde milyonlarca yapıyı yakından ilgilendiren İmar Barışı ve yapı kayıt belgesi girişimine vatandaşların ilgisi devam ederken, istisnalar hususunda da tartışmalar yaşanıyor. Geçtiğimiz aylarda yayla evlerine ilişkin açıklamaların ardından bu kez de Bursa'nın Mudanya ilçesinde yer alan antik Myrleia Kenti üzerine inşa edilen Özdilek AVM'nin İmar Barışı kapsamında başvuruda bulunduğu ve bu kapsamda yapı kayıt belgesi aldığı belirlendi. Hürriyet'ten İdris Emen imzalı habere göre bölge belediyesi de kamulaştırma için girişimlerine başladı.
Konuyla ilgili olarak girişmlerine başlayan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle 3 farklı toplantı yapan turizmciler tahsis sürelerindeki uzatmadan yararlanabilmek için ödeyecekleri ek bedellere imar barışı ödemelerinin eklediğini hatırlatarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan taksit müjdesi beklediklerini dile getirdi.
Tartışmalara konu AVM'nin inşa edildiği bölge 2010 yılında Uludağ Üniversitesi tarafından sürdürülen araştırmalardan elde edilen bulgular neticesinde Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. derecede sit alanı ilan edilmişti. Görülen tavsiye üzerine bölgede incelemelerde bulunan Koruma Kurulu tarihi liman hakkında 3. derece arkeolojik sit alanı ilanına ulaşmıştı.
Arkeolojik sit alanı nedir? Ayrıntılar için Arkeolojik Sit Alanı konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Bursa'nın Mudanya ilçesindeki Myrleia Antik Kenti üzerine inşası tamamlanan Özdilek AVM'nin İmar Barışı kapsamından yararlanarak yapı kayıt belgesi alması tartışmalara sebep oldu. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, bölge için kamulaştırma kararı aldıklarını belirterek: "Tarihsel değere hep birlikte sahip çıkacağız." ifadelerini kullandı.
Bölgede inşaat çalışmalarının geçmişi ise 2012 yılına dek gidiyor. Bu dönemde inşaat ruhsatı alan ve bölgede AVM inşaatına başlayan Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi, antik kentin de bir kısmının AVM içinde kalacak şekilde koruma uygulama projesi hazırlamıştı. Söz konusu inşaat Bursa Kültür Varlıkları Kurulu'nun onaylanmasıyla birlikte başlamış oldu. Süreç içinde itirazlar ve başlatılan dava devam ederken Tesco firmasının Mudanya'daki AVM'yi Özdilek Alışveriş Merkezleri Testkil Sanayi Anonim Şirketi'ne sattığı görüldü. Özdilek de İmar Barışı uygulamasıyla birlikte yapı kayıt belgesi almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuruda bulundu. Bu başvuru ise 6 haziran tarihinde yapı kayıt belgesi alımıyla nihayetlendi.
Son aylarda Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri olan İmar Barışı'nda tartışmaların odağına "yayla evleri" sorunu oturdu. Yaylalarda yürütülen çarpık yapılaşma ve kontrolsüz imar planları üzerinden toplumsal bir hassasiyet oluşurken, uzmanlar İmar Barışı'nın kapsamının yasalarla belirlendiğine dikkat çekiyor.
İmar Barışı'ndan yayla evlerinin de yararlanıp yararlanamayacağı sorusu Çevre ve Şehirclik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye yeniden soruldu. Bakan Özhaseki, kanunun tüm ihtilafları giderecek şekilde yazıldığını ve istisna getirilen yerlerin de belirlendiğini belirterek:
"İstisna getirilen yerler yasada açıklandı. İstanbul Boğazı'ndan öngörüm denilen hatta öngörümün de en önündeki bölüm. Aynı zamanda Sultanahmet ve Süleymaniye'ye uzanan tarihi hattaki yarıımadanın bir bölümü. Üçüncü olarak da Gelibolu yarımadası. Bunlar dışındakiler İmar Affı'ndan istifade edebiliyor.
İmar Barışı'nda son durum bilgisi için "İmar Barışında günde 100 bin başvuru" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yasanın genel ilkeler üzerinden şekillendiğini ve ayrıntılandırma durumunda işin içinden çıkalamaz bir hale gelinmiş olacağını da belirterek: "Biz deseydik ki kıyılarda böyle, normal arazide böyle, yaylalarda böyle olacak... Ya da hazine arazisinde bu şekilde olacak diye. Bu halde affı çıkarmaya bir gerek yoktu. Biz neden yaptık İmar Barışı'nı? Herkesi bir kayıt altına almak amacıyla. Yani tespit amaçlıydı. Hedef vatandaşla devlet arasındaki ihtilafı sona erdirmekti." dedi.
Çok yakın bir döneme kadar ülke gündeminde tartışılmaya devam edilen 'yaylalardaki' kaçak yapılaşmalar problemi, İmar Barışı uygulaması ile yeni bir aşamaya sıçramıştı. Özellikle Karadeniz'in doğal güzelliklere sahip bölgelerinde 'kentsel dönüşüm' hamlesi ile çözümlenmesi planlanan ve kaçak yapılaşmaların yıkımına ilişkin planların rafa kaldırılmasına yol açan "İmar Barışı", yeni süreçte çok sayıda yayla evinin 'yasal' hale gelmesini sağlayacak.
Karadeniz ve Akdeniz'in yüksek rakımlı bölgelerinde yoğunlaşan ve kaçak yapılaşma niteliğiyle çok yakın dönemde Hükümet'in 'kentsel dönüşümlü yıkım' projeksiyonuna dahil olan 'yayla evleri' de İmar Barışı uygulamasının kapsamına girdi. Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, 'imar barışı' kararı ile birlikte yaylacıların en büyük problemi olan 'yıkım' faaliyetlerinin ve ilişkili cezai işlemlerin sona erdiğini söyledi. İmar Barışı kapsamında gerekli başvuruları yapan vatandaşlar 'barış bedellerini' ödemeleri ve gerekli prosedürleri yerine getirmeleri halinde 'yayla evleri'ne elektrik, su ve internet gibi altyapı hizmetlerini de bağlayabilecek.
Atılan "İmar Barışı" adımı kapsamında ruhsata ve imar mevzuatına aykırı biçimde inşa edilen yapılara verilecek Yapı Kayıt Belgesi ile 'yaylacıların' imar problemlerinin çözümleneceğini söyleyen Öztürk: "31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen ruhsatsız ya da ruhsat eklerine aykırı biçimde inşa edilen meralar, kentsel alanlar ve yaylalardaki yapılar İmar Barışı Kapsamında değerlendirilecektir. İstisnai alanlar dışında kalan yerler olarak meralar ve yaylalar da İmar Barışı'na dahildi" ifadelerini kullandı.
Çevre Bakanı Uyardı: Yapı kayıt belgesi alırken dolandırılmayın!
Yaylalarda mevzuata aykırı inşa edilmiş binaların sahipleri, diğer vatandaşlar gibi İmar Barışı'ndan yararlanmak için e-devlet üzerinden ya da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine Başvuruda bulunabilecek. Bu müracaatların ise 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması gerekecek. Vatandaşlar arsa emlak değeri v eyapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin, konut tipi yapılaşmalarda yüzde 3, ticari birimlerde ise yüzde 5'i kadar bir bedel ödemek suretiyle Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.
Vatandaşlar alacakları Yapı Kayıt Belgesi ile İmar Barışı'na kadar olan yıkım kararları ve ödemekle yükümlü oldukları cezai bedellerden de kurtulmuş olacaklar. Böylece cezai süreçler nedeniyle uzun süredir su ve elektrik gibi hizmetlere de kavuşmuş olacaklar. Diğer taraftan Yapı Kayıt Belgeleri ile vatandaşlar taşınmazlarını da ekonomik bir değer olarak gösterebilecekler.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde