Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum İmar Affının vatandaşın devletle olan barışı anlamına geldiğini belirterek: "İmar Barışı, bina sağlamdır, riskli değildir, anlamına gelmez." dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum son dönemlerde gündeme gelen riskil yapıların İmar Barışı için başvuru tartışmalarına ilişkin: "İmar Affı, bizim devletle olan barışıdır. İmar Barışı'na giren yapı sağlamdır, riskli değildir, anlamına gelmez." dedi. İmar Barışı ile ciddi bir istatistik elde edildiğini ve 10 milyon adetlik bir veri oluştuğunu vurgulayan Bakan kurum: "Bu sayede ne kadar kaçağımız var, bunu görmüş olduk." dedi.
Bakan Kurum, İmar Barışı'ndan yararlanan yapının kesinlikle riskli statüden kurtulmadığına da dikkat çekerek: "İmar Affı, bina kaçak olduğu için elektrik, su, doğal gaz gibi hizmetlere erişimin sağlanması anlamına gelir." şeklinde konuştu.
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, 10 milyona yakın başvurunun planlandığı İmar Barışı'nın kentsel dönüşüm süreci üzerinde olumsuz etkide bulunduğunu söyledi. Bu kapsamda yapılan düzenlemelerin yapıları risksiz ya da depreme dayanıklı hale getirmediğini buna karşın taşınmazların yıkım kararlarındaki iptallerin büyük sorun yarattığını vurgulayan Özelmacıklı: "Taşınmazların yıkım kararlarının iptal edilmesi hatta krediye uygun hale gelecek olması kentsel dönüşümü baltaladı. Hatta imar barışı çerçevesinde başvuru yapanlar ve bedel ödeyenler artık kentsel dönüşümü akıllarından çıkarmış oldular. İmar barışında riskli yapı tespit raporu zorunlu olmalıydı." dedi.
İmar Barışı başvuruları son günlerini yaşarken, fırsatı kaçırmamak isteyen ancak başvurularını son ana kadar saklı tutan vatandaşların panik yönelimleri danışmanlık ücretlerindeki fahiş artışları doğurdu. Son tarih olan 31 Ekim, son ödeme tarihini ise 31 Aralık olarak belirleyen İmar Barışı başvurularında sayının 7 milyon kişiye, ödeme miktarının ise 4.5 milyar TL'yi bulduğu belirtiliyor.
İmar Barışı'nda henüz beklenen düzeye ulaşılamadığını gösteren bu rakamlara karşın son döneme fırsatçı danışmanların fahiş fiyat talebi damgasını vuruyor. Gazete Vatan'da yer alan habere göre e-devlet üzerinden yapılan başvurularda istenen alan değeri, aykırılıklar ve metrekare ölçümleri gibi bilgilerde sorun yaşayan vatandaşlar mimarlık ve müteahhitlik firmalarına yönelmeye başlamıştı. Yanlış beyan tespitinde cezai işlemin uygulanacağının bilincinde olan vatandaşlar diğer taraftan kimi emlakçıların sunduğu danışmanlık hizmetlerinin karşılığında talep edilen ücretler karşısında şok oluyor.
Normal koşullarda Yapı Kayıt Belgesi almak için sürce yürüten firmaların daire başına 200 ila 300 TL arasında bedellerle bu işlemleri yürütebildiğine dikkat çeken uzmanlar, tapu işlemlerinin de dahil olmasıyla hizmet bedellerinin daire başına sadece 2-3 bin TL tutarında olabileceğini vurguluyor. Ancak özellikle fırsatçı danışmanların hizmet bedellerinde uyguladığı 30 bin TL'ye varan bedeller tartışmaların ana kaynağını oluşturuyor.
Türkiye genelinde milyonlarca yapının devlet ile barışmasının önünü açan İmar Barışı için başvurular 4 milyon adede yaklaşırken, vatandaşlardan mimarlara gelen talepte de belirgin bir artış yaşanıyor. Armut'tan edinilen bilgiye göre vatandaşlardan gelen taleplerin yüzde 97'si mevcut yapılar için yeniden proje çizimi oluşturuyor. Diğer taraftan süreçle ilgili tam danışmanlık talepleri de yüzde 1'e ulaşmış durumda.
İmar Barışı ile ilgili hizmetlere olan talebin gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Armut.com verileri, yalnızca portal üzerinden gerçekleştirilen taleplerin yüzde 40 oranında arttığına işaret etti. 8 Haziran 2018 tarihinde başvuruları başlayan İmar Barışı kapsamında yapılan bu başvuruların yüzde 97'lik kısmı ise mevcut yapılarının projelerinin tekrar çizilmesi talebinde bulundu. Bu başvuruların yüzde 1'lik kısmı ise imar barışı sürecini bütünüyle yönetecek bir danışman talebinde bulundu.
İmar Barışı'na nasıl başvurulur? Ayrıntılar için İmar Barışı'na Nasıl Başvuru Yapılır konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Açıklamada: "Hizmet almak isteyenler Armut’taki imar barışı danışmanlığı kategorisinden süreci baştan sona yönetecek danışmanlar ararken, mevcut yapılarının projelerinin çizilmesi için genellikle mimar kategorilerine başvuruyorlar" ifadelerine yer verildi.
İmar Barışı ile ilgili fiyat teklifleri küçük danışmanlık projeleri için 414 TL'den başlıyor. Orta ölçekli bir ev projesi için 4.000 TL ile 10.000 TL arasında fiyatlar değişirken, projenin büyüklüğüne bağlı olarak en yüksek fiyat teklifi is 1 milyon 250 bin TL'ye ulaşmış durumda.
İmar Barışı'na kimler başvurabilir? Ayrıntılar için İmar Barışı'na Kimler Başvurabilir? başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz
Armut bünyesinde, İmar Barışı ile ilgili ülkenin her tarafından ciddi miktarlarda talep gelirken en yüksek düzeye yüzde 44 ile İstanbul''da kaydedilmiş durumda. Başvuruların yüzde 27'si İzmir, yüzde 9'u ise Bursa'da yer alırken, Ankara, Kocaeli, Çanakkale, Denizli, Manisa, Antalya, Trabzon ve Balıkesir de talebin yüksek olduğu diğer kentler arasında yer alıyor. İstanbul'da en yoğun talep Maltepe, Çekmeköy, Ümraniye, Eyüp ve Avcılar'dan gelirken, İzmir'de de Bornova ve Buca ilçeleri ilk sırada yer alıyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde