Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı'nda şimdilik yeni bir uzatma kararı olmadığını söyledi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İmar Barışı başvurularının 15 Haziran 2019'da sona ereceğini söyleyen Kurum: "Herhangi bir uzatma şu an için söz konusu değil." ifadelerini kullandı.
İmar Barışı'nda beklenen başvuru sayısı ve gelir hedefinin tutmaması üzerine ikinci bir uzatma kararı alındı. Daha önceki uzatma kararı ile birlikte 31 Aralık tarihine kadar gün veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, vatandaşların son günlerdeki ilgisi nedeniyle yeni bir uzatma kararı aldıklarını söyledi.
Bakan Kurum vatandaşların yoğun talebi üzerine yeni yılda da mağduriyetlerin yaşanmaması adına bu kararı aldıklarını belirterek: "İmar ve iskan sorununun çözülmesi için İmar Barışı'na başvuruları 15 Haziran 2019'a kadar uzatıyoruz. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ödemeleri için de son tarih 30 Haziran 2019 olarak belirlendi." dedi.
İmar Barışı'nda başvuru sürelerinin uzatılmasına yönelik talepler ilgili kurum ve kişiler tarafından tartışılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum sürenin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin kararın 31 Aralık tarihinde açıklanacağını duyurmuştu. Milliyet Gazetesi'nde yer alan Önder Yılmaz imzalı habere göre Kurum: "Vatandaşlar İmar Barışı'nda uzatılma talep ediyor. Talepler beklentilerin üzerinde 31 Aralık'ta kararımızı verip açıklayacağız." ifadelerini kullanmıştı.
İmar Barışı'nda yeni ek süre için talepler güçleniyor. 6 Haziran'da başlayan ve ilk uzatma kararıyla 31 Aralık tarihine kadar başvuru olanağı sağlanan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar sonrasında başvuruların 9 milyonu geçtiği belirtiliyor. Yeni uzatma talebinin önemine dikkat çeken altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı da son günlerde kalan başvurularda bedellerin toplanmasında sıkıntı yaşandığını belirterek: "Bu sebeple ek süre uzatımına ihtiyaç var. Bakanlar kururu kararı ile başvurunun en az üç ay daha ertelenmesini bekliyoruz."
Türkiye Büyük Millet Meclisi, İmar Barışı, kapsamı ve sürenin uzatılmasını da öngören kanun teklifinin görüşmeleri sert tartışmalara yol açtı. Yeni teklifte Boğaziçi Kanunu'nda yer alan sahil şeridi ve öngörünüm bölgesine ait kroki, sınır ve koordinat listesinin değiştirilmesine yönelik talep muhalefet üyelerinin eleştirisiyle karşılaştı. Yasa bu haliyle meclisten geçerse Sarıyer ve Beykoz'un belli bölümleri de imar barışı kapsamında değerlendirilecek.
Eleştirilere yanıt veren AK Parti Grup Başkan Vekili Muş da, koordinatların boğaza zarar vermeyecekşekilde belli noktalarda kullanım dengesi sağlayacak şekilde değerlendirildiğini vurgulayarak: "Süre uzatımı ise yürütmenin konusu. Bakan'ı aradım. Dönüş yapacak bana. Uzatıp uzatmayacak mısınız sorusuna da yeni bir cevap isteyeceğiz. Fakat yıl sonu geldi. Dolayısıyla Bakanlığın burada tasarrufu gerekiyor." dedi.
İmar Barışı başvurularının uzatılma kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının üzerinden geçen bir kaç ay içinde reel sektör ve sivil toplumdan yeniden uzatılma talebi geldi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken İmar Barışı'nın ekonomi için önemli faydalar sağladığını belirterek başvuru süresinin Mart ayına kadar uzatılması talebini gündeme taşıdı.
Palandöken, İmar Barışı kapsamındaki başvuruların yeni yılda da devam etmesi için başvuru sürelerinin Mart ayına kadar devam etmesi gerektiğini vurgulayarak: Âynı zamanda ödemelerinde güçlük çekenler için tek seferde alınan ücrete taksit imkanı getirilmelidir." ifadelerini kullandı.
Bugüne dek 9 milyon başvurunun yapıldığını, bu rakamın ise hedeflenen 13 milyonluk düzeyin altında kalındığını vurgulayan Palandöken: "Halen imar barışından yararlanacak 3 ila 5 milyon arasında vatandaşımız var. Bu rakama ulaşmak için son fırsat 31 Aralık'ta bitiyor. Başvuru yapıp Yapı Kayıt Belgesi ücretini yıl sonuna kadar ödeyemeyenlerin başvurusu da iptal edilecek. Bu sebeplerle imar barışına başvuru süresi 3 ay daha uzatılmalı ve Yapı Kayıt Belgesi ücretleri de 3 tahsitte tahsil edilmeli." dedi.
Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından duyurulan İmar Barışı başvuru sürelerininin uzatılmasına ilişkin karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 257 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararına ilişkin Resmi Gazete duyurusunda, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun geçici 16'ıncı maddesi gereğince 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için 'Yapı Kayıt Belgesi Başvuru" süresinin 31.12.2018 tarihine kadar uzatıldığı belirtildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan günün ilk haberlerinde İmar Barışı süresini 31 Aralık tarihine kadar uzatılacağını açıklanmıştı. Kısa bir süre sonra konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çok yoğun bir başvuru alındığını belirterek: "31 Aralık 2018 tarihine kadar süreyi uzatmayı hedefliyoruz." dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'un İmar Barışı düzenlemesinde başvuru tarihinin uzatılmasına dair açıklaması... pic.twitter.com/GGYqGhDlcp Çevre ve Şehircilik (@csbgovtr)
Bakan Kurum, çok yoğun bir başvuru ve talep aldıklarını ve bugün itibarıyla da yaklaşık 8 milyon 150 bin vatandaşın başvuruda bulunduğunu vurgulayarak: "Başvuru bedellerinde yaklaşık 15 milyar 120 milyon TL oluştu. Talebin 13-14 milyon seviyesine ulaşmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un İmar Barışı sürecinin uzatılmasına yönelik talepleri değerlendirecekleri yönündeki açıklamasının ardından reel sektörün İmar Barışı'nın uzatılması yönündeki eğilimi güçlendi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, bugün yayınladığı değerlendirmede 6 aylık ek süre önerisinde bulundu.
İmar Barışı'nda 13 milyon potansiyel müracaatın henüz 6 milyonunun gerçekleştiğini ve kalan 7 milyona ulaşmak için devletin imar barış elini 6 ay daha çekmemesi gerektiğini söyleyen Avdagiç: "İmar Barışı’nda başvuru süresini uzatırsak, hem şimdiye kadar ödenen 5 milyar liralık başvuru bedeli ikiye katlanır, hem de devlet babanın şefkat eli bir sebeple başvuru yapamamış vatandaşa da uzanmış olur" şeklinde konuştu.
Avdagiç diğer taraftan ticari binalarda İmar Barışı'na başvuru tutarlarını çok yüksek olduğunu da hatırlatarak: "Yaşadığımız süreç de göz önünde bulundurularak, sanayi üretimi yapılan yerler ve ticari binalarda İmar Barışı’nda taksitlendirme ve ödeme kolaylığına ihtiyaç var. Bu, başvuruları da artıracaktır" ifadelerini kullandı.
31 Ekim tarihinde ilk belirlenen başvuru süresinin dolacak olması sebebiyle, 'ek süre' talebi yoğun olarak dile getirilmeye başlanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konuyla ilgili açıklamasında: "31 Ekim tarihinde başvuru süreci bitiyor. Yeniden değerlendirmeye alacağız. Bu yönde bir talep var ve bu talebe kayıtsız kalmayacağız gibi gözüküyor." şeklinde konuştu.
İmar Barışı'na başvuru kaç kişi başvurdu, ne kadar gelir elde edildi?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, son yılların en büyük imar affı ve imar barışı düzenlemesinin süresinin uzatılmasına yeşil ışık yaktı. Milyonlarca yapıyı ilgilendiren ve mevzuata aykırı yapılaşmaların bedellerinin ödenmesi karşılığında kamu ile barışmasına olanak tanıyan İmar Barışı sürecinin 31 Ekim'de sonlanacağını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yoğun bir taleple karşılaşıldığını söyledi. Kurum bu taleplerin yeniden değerlendirileceğini belirterek: "Bu talepe kayıtsız kalmayacağız gibi gözüküyor." ifadelerini kullandı.
İmar Barışı'na başvuru yapılmazsa ne olur? Ayrıntılar için İmar Barışı zorunlu mu? konulu haberimizi inceleyebilirsiniz.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı ve başvuru süresiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bugün itibarıyla İmar Barışı'na başvuru sürelerinin uzatılmasına ilişkin bir düşüncelerinin olmadığını söyleyen Bakan Murat Kurum: "31 Ekim'de yeniden değerlendireceğiz." dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sivas ziyareti sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye genelindeki milyonlarca kaçak ve ruhsatsız yapının Devlet ile barışmasına olanak tanımakta olan İmar Barışı ve Başvuru süreleriyle ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "Şu anda İmar Barışı'na başvuru sürelerini uzatmaya ilişkin bir düşüncemiz bulunmuyor. Ancak bu konuyu 31 Ekim'de yeniden değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde