İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Çilem Tercüman tarafından yazılan “İstanbul’un 100 Deyimi” isimli kitapta yaşanmış hikayeler ile deyimlerin ortaya çıkışları anlatılıyor. İşte ilginç hikayeleri ile İstanbul'un deyimlerinden bazıl
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Çilem Tercüman tarafından yazılan “İstanbul’un 100 Deyimi” isimli kitapta yaşanmış hikayeler ile deyimlerin ortaya çıkışları anlatılıyor. İşte ilginç hikayeleri ile İstanbul'un deyimlerinden bazıları...
Üsküdar’da bulunan Valide Sultan ve Mihrimah Sultan camilerinin müezzinleri, karşıda yaşayan padişaha seslerini duyurabilmek için sabah ezanlarını Beşiktaş’taki müezzinlerden önce okurlarmış. Günümüzde kullanılmakta olan Üsküdar’da sabah oldu deyimi, zamanında aynı hat üzerinde olmalarına rağmen Üsküdar’ın Beşiktaş’tan önce okunan sabah ezanından kaynaklanıyor.
Eskiden ocak, soba ve mangallarda ateş yakabilmek için çıralar kullanılır ve bu çıralar çarşıda tutam halinde satılırlarmış. Ani bir şekilde parlayan, öfkelenen insanlar için kullanılan Marmara çırası gibi tutuşmak deyimi, Marmara Adası’ndan toplanan ve reçinesi bol olduğu için kolay yanan çıralardan doğmuştur.
Cerrah olarak büyük ün kazanan doktor olan Marko Paşa, Sultan Abdülaziz’in hekimbaşısı ve dönemin Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane nazırıdır. Bulunduğu mevkiiye rağmen herkesi sabırla dinlemesiyle bilinen Marko Paşa, dilimize ‘’derdini Marko Paşa’ya anlat’’ deyiminin doğmasına neden olmuştur. Marko Paşa’nın bu tavrının hikayesi ise şöyledir;
Pek çok insanın derdine derman olan Paşa, çaresiz kaldığı durumlarda karşısındakini dikkatle dinledikten sonra,
- Anladım ama ne? diye sorar. Bunun üzerine hasta derdini tekrar anlatır ancak Paşa, önce sorduğu soruyu tekrar eder:
- Anladım ama ne? Bu hal birkaç defa tekrar ettikten sonra ne söyleyeceğini bilemeyen hasta, paşanın yanından ayrılmak zorunda kalır.
Fatih Camii avlusunun duvarından Yavuz Selim’e kadar inen ana ve yan sokaklara kurulan Çarşamba Pazarı, kalabalığı, kargaşası, düzensizliği ile günümüze kadar ‘’Çarşamba pazarına dönmek’’ ‘’Çarşamba pazarı gibi’’ deyimi ile ulaşmıştır. Çarşamba pazarı hala kurulmaktadır.
İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e açılan kısmında yer alan Rumeli Kavağı ve Anadolu Kavağı, çok rüzgarlı ve akıntının kuvvetli olduğu yerlerdir. Balık tutmak burada imkansızdır. Balık fiyatlarının düşük olduğu zamanlarda şehirde tutulan balıklar, Kavaklar’a götürülüp satılırmış. Zamanla düşük ücretle balık almak isteyenlere balıkçılar ‘’o sizin dediğiniz ücret, balık kavağa çıkınca olur’’ derlermiş. Günümüze kadar gelen deyimde kavak kelimesi zamanla semt halinden ayrılarak ağaç zannedilmeye başlamıştır.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde