Yerleşim yeri(ikametgah) nedir adres değişikliği nasıl yapılır, gerekli belgeler nelerdir? İkametgah belgesi nereden alınır & belge değişikliği nasıl yapılır?
Hukuk ve gayrimenkul terimleri arasında sık sık karşılaştığımız yerleşim yeri en çok merak edilen konulardan biri. Yerleşim yeri nedir?, Yerleşim yeri belgesi nedir? tüm merak edilenler bu yazımızda...
Bir kişinin sürekli olarak ikamet ettiği alana yerleşim yeri denir. Yerleşim yerinin yasal çerçevesi ise Medeni Kanun'da belirlenmiştir.
Yasal yerleşim yeri bir kişinin sürekli kalma niyetinde olduğu yer olarak tanımlanıyor. Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre kişinin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamıyor. Bu kural ticari ve sınai kuruluşlar için uygulanmıyor. Bu gibi kuruluşların birden fazla yerleşim yeri olabiliyor.
Bir kişinin kendi iradesi ile ikamet etmek istediği yer yerleşim yeridir. Buna göre, bir yerin iradi yerleşim yeri kabul edilebilmesi için kişinin orada fiilen oturması gerekir. Yani kişinin bu yerde sürekli olarak kalmayı istemesi gerekmektedir.
İradi olarak yerleşim yeri olmayan kişilerin meskeni yasalar önünde yerleşim yeri olarak kabul edilir. İradi yerleşim yeri bulununcaya kadar bu durum kabul edilir.
Bu ilkeye göre her vatandaş mutlaka bir yerleşim yerine sahip olmalıdır. İradı olarak yerleşim yeri olayan kişilere devlet tarafından yerleşim yeri belirlenir.
Yerleşim yerinin değiştirilebilmesi için yeni yerleşim yerinin ilgili idare birimine bildirilmesi gerekir. Yasal yerleşim yerinin maddesi Medeni Kanun'da 21. madde içinde belirtilmiştir. Söz konusu maddeye göre, bir çocuğun yerleşim yeri velayet altında bulunan anne ve babanın yerleşim alanıdır. Anne ve baba ortak bir yerde yaşamıyorsa çocuğun tercihi yerleşim yeri olarak kabul edilir.
Yerleşim yeri belgesi ikamet edilen yerin adres, kapı numarası ve hane üyelerinin bilgilerini içeren resmi evraktır. Yerleşim yeri belgesi ikametgah belgesi olarak da bilinir.
Yerleşim yerinin değiştirilmesi yenisinin edinilmesine bağlıdır. Önceki yerleşim yeri belli olmayan veya yabancı bir ülkedeki yerleşim yerini bıraktığı halde Türkiye'de yerleşim yeri edinmemiş olan kişinin halen oturduğu yer yerleşim yeri olarak sayılır.
İkametgah alma işlemi artık e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.
E-Devlet şifresi ile yerleşim yeri belgesi alma işlemi yapıldığında, girdiğiniz vatandaşlık numarası doğru ise aradığınız kişinin şu anda nüfusa kayıtlı olduğu yer değil, ikamet ettiği yeri öğrenmiş olacaksınız. Sorgulamayı yaparken önemli olan kişinin 18 yaşından büyük olmasıdır. 18 yaşından büyük olan kişilerin E-Devlet yerleşim yeri belgesi sorgulama işlemini yapabilirsiniz.
E-Devlet yerleşim yeri belgesi diğer adıyla ikametgah belgesidir. Her vatandaşın sadece 1 adet ikametgah adresi vardır. Yasalara göre ticari ve sanayi işletmelerinin ikametgahları birden fazla olabilir. Ayrıca yazlık ve kışlık evleri ikinci adres olarak göstermek mümkündür. E-Devlet ikametgah belgesi devletin vatandaşlarının işlemlerini kolaylaştırıp hızlandırması ve kendi iş yükünü azaltma ihtiyacı ile doğmuş bir portaldır. Bu sistem kurulmadan önce vatandaşlar vakit ve güvenilirlik açısından büyük sorunlar yaşamıştı. Eskiden ikametgah belgesi alırken saatlerce sırada bekleyenler olurdu. E-Devlet bu açıdan vakit kaybı sorununu çözen bir uygulama olmuştur.
E-Devlet kurulmadan önce ikametgah belgesi muhtarlıklardan belirli bir ücret karşılığında alınabiliyordu. Günümüzde ise hem nüfus müdürlükleri hem de e-devlet sistemi üzerinden alınabiliyor. E-Devlet ikametgah belgesinin alırken herhangi bir ücret ödenmiyor.
Vatandaşlık numarasını bildiğiniz bir kişinin ikametgah adresini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yaparak, e-devlet ikametgah belgesi alanında T.C. kimlik numarası yazan bölüme kişinin vatandaşlık numarasını ve resim doğrulama kodunu girerek işleminize devam edebilirsiniz.
1- Yeni evinizin adresini gösteren size ait bir fatura, abonelik sözleşmesi veya noterden tasdikli kira sözleşmesi edinin.
2- Bu doküman ile birlikte İlçe Nüfus Müdürlüğüne (Kaymakamlık) başvurun.
3- Görevli memurun vereceği belgeyi alın.
4- Bu belgeyi yeni ikamet ettiğiniz yerin muhtarına götürün.
5- Muhtarın vereceği Form C belgesini alın.
6- Bu belgeyi de bina yöneticinize verin.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde