Emlak terimlerimde sık sık duyduğumuz hazine arazisi nedir, satışı nasıl yapılır? Hazine arazisi nasıl kiralanır, alınır? sorularının yanıtlarını sizler için derledik...
Tapuya tescili yapılmamış olan dağ, tepe, kaya, göl, nehir, buzul ve dereler hazine arazisi kapsamındadır. Hazine arazisi, mülkiyeti hazineye ait olan arazilere verilen addır.
Hazineye tescil edilmiş olan araziler özel mülkiyetli, tescili yapılmamış olan araziler ise genel mülkiyetli hazine arazisi olarak adlandırılır. Devletin hüküm ve tasarrufuna tabi yerler, tescilli hazine mallar, ormanlar, mera ve kışlak gibi orta malları da hazine araziler kapsamındadır.
Hazineye ait olan taşınmazların satışı ihale ile gerçekleşir. Satışa konu hazine arazisi için idare bedel takdir edebilir ya da bilirkişiye ettirebilir. İhale bedeli, bedel tespit komisyonu tarafından karara bağlanır. Hazine arazilerinin satışında açık ya da kapalı teklif usullerinden herhangi biri uygulanabilir. Özel kanunlarla hak sahiplerine doğrudan satış gerçekleştirilebilir. Genel Bütçe Kanunu ile tespit edilen tutarın altında kalan ihaleler açık teklif usulünde, bu tutarı geçen ihaleler ise kapalı teklif ile ihaleye çıkarılır.
Hazineye ait olan taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin kiraya verilmesinde Maliye Bakanlığı yetkilidir. Kiralama işlemleri 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve Hazineye Taşınmazlarının İdaresi Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür. İhale Kanunu'na göre spor, eğitim, ticari ya da sosyal amaçlı işletilecek taşınmazların kiralama amacına ve kiralanmak istenen taşınmazın sınırlarıyla ilgili dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Mal Müdürlüğüne başvuruda bulunulur.
Hazine arazisi satın almak isteyen kişilerin bir dilekçe ile taşınmazın bağlı olduğu ilçede Malmüdürlüğü, ilde ise Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğü'ne başvuru bulunmaları gerekiyor. Satın almak istenen taşınmazın özelliklerinin yer aldığı, açık adresini belirtir bir dilekçe ile başvuru edilmesi durumunda ihale günü ve saati başvuru eden kişiye bildirilir. Taşınmazın satış bedeli, ihale kararının veya satışın uygun olduğunun bildirilmesini takip eden günden itibaren 15 gün içinde peşin veya taksitle ödenebilir. Satış bedelinin taksitle ödenmesi durumunda, bedelin en az dörtte biri peşin, kalanı en fazla iki yılda, eşit taksitler ve üçer aylık dilimler halinde yasal faizi ile birlikte tahsil edilir. Hazine arazisi tapusu ile ilgili tüm merak ettiklerinizi Hazine arazisi tapusu nasıl alınır? yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Hazine arazisi kiralama ihale yoluyla gerçekleşir. Hazine arazileri ihale yoluyla kiralanırlar. Kiralama ihalelerinde tahmini kira bedelinin yüzde 10'undan az olmamak üzere yüzde 30'una kadar geçici teminat alınabilir. Kiracının, sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak için sözleşme yapılmasından önce müşteriden bir yıllık kira bedeli üzerinden yüzde 6 oranında kesin teminat alınır. İlk yıl kira bedelinin dörtte biri ihalenin onaylanmasına ilişkin kararın müşteriye tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde peşin olarak, kalanı üçer aylık dönemler halinde üç eşit taksitle, müteakip yıllar kira bedelleri ise üçer dönemler halinde dört eşit taksitle ödenir. Bir yıldan uzun süreli kira bedelleri, Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranında, tarımsal amaçlı sözleşmelerde ise ikinci ve izleyen yıllar bedelleri, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi oranında artırılır.
…………DEFTERDARLIĞINA
………....İli, …………………. İlçesi, ………………. Mah/Köy’de bulunan mülkiyeti Hazineye ait ……………Pafta,…….……..Ada……..Parsel numaralı ………………………….m2 yüzölçümlü taşınmazı kiralamak/İrtifak Hakkı Tesisi istiyorum.
Bilgi ve gereğini arz ederim ……./……../20.…
VALİLİK/KAYMAKAMLIK MAKAMINA …………….
Ekli krokide ada, pafta ve parsel numarası belirtilen ……. Dekarlık Hazine arazisi/Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazi üzerinde …………………… türleri ile özel ağaçlandırma/özel erozyon kontrolu/özel orman fidanlığı/özel imar-ihya/özel enerji ormanı çalışması yapmak istiyorum.
EKLER:
Ek-1 Harita/Kroki/Tapu
ADRES:
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde