Evler için kira sözleşmeleri genelde bir senelik yapılır ve sözleşmenin üstünde ödemeniz gereken kira ile bir senelik toplam kira bedeli belirtilir. Peki, hangi şartlarda kira zammı yapılabilir? İşte yanıtı...
Evler için kira sözleşmeleri genelde bir senelik yapılır ve sözleşmenin üstünde ödemeniz gereken kira ile bir senelik toplam kira bedeli belirtilir. Peki, hangi şartlarda kira zammı yapılabilir? İşte yanıtı...
Kira zam oranı, her ay TÜİK tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artış oranlarına göre belirleniyor. TÜİK'in açıkladığı bu oran, o ay yenilenecek kira sözleşmeleri için geçerlidir. Kira zammı bu oranların 12 aylık ortalaması alınarak belirlenir.
Kira zammı için en önemli şey kiracı ve ev sahibinin tabi olduğu kira sözleşmesidir. Ev sahibi kira sözleşmesi şartlarına uygun bir zam yapmışsa kiracının da o sözleşme şartlarına uyması gerekir. Sözleşmenin bitiş tarihi belli olduğu için kiracı, TÜİK'in belirlediği oranda bir artış beklentisi içine girebilir.
Ev sahibinin zam yapma hakkı vardır ama bu konuda bir zorunluluğu yoktur. Bazı durumlarda ev sahibi ve kiracı karşılıklı olarak anlaşarak sözleşmeyi eski kira bedeli üzerinden yenileyebilir. Yıllık sözleşmelerde ara dönemde herhangi bir zam söz konusu değildir ancak sabit sözleşmelerde maddelerde belirtilmişse altı ayda bir zam yapılması mümkündür.
Eski Borçlar Kanunu'na göre kiracı sözleşmeyi fesetmediği sürece her yıl kendiliğinden yenilenirdi. Ancak yeni kanun ile birlikte on yıllık sürenin sonunda ev sahibi sebepsiz fesih hakkını kullanabilir. Bu durumda da ev sahibinin kiracıya üç ay önceden yazılı bildirimde bulunması gerekiyor. Ayrıca, kiracı ve ev sahibi karşılıklı anlaşmadıkça ev sahibinin evi başkasına kiralama gibi bir hakkı yoktur.
Ödeyeceğiniz kira bir anda artırılırsa ev sahibinizin yasal olarak belirlenmiş orandan yüksek bir zam yapamayacağını belirterek ödemeniz gereken zammı kabul edin. Ev sahibiniz bu kirayı kabul etmezse size kira tespit davası açabilir ancak kontrata göre hareket eden siz olduğunuz için mahkeme sizi haklı bulacaktır. Kiracılık süreniz ise yeni kontrat yapmaya gerek kalmadan otomatik olarak uzayacaktır.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde