2013 yılında Yap-İşlet-Devret modeli ile düzenlenen ihalenin TMMOB itirazı ile yargıya taşınması sonrasında planları iptal edilen Haliçport için yeni İmar Planı hazırlandı. Yeni planlar 6 Kasım'a kadar askıda kalacak
2013 yılında yap-işlet-devret yöntemi ile ihalesi gerçekleştirilen Haliçport projesinde yeni planlar hazırlandı. TMMOB Şehir Plancıları Odası, Gemi Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası tarafından iptal başvurusunu görüşen İstanbul 11'inci İdare Mahkemesi'nin 1/1000 ölçekli planı iptal etmesinin ardından karar 31 Mayıs'da tebliğ edildi. Sözcü'de yer alan Özlem Güvemli imzalı habere göre yeni planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Yeni plan 6 Kasım 2018 tarihine kadar itirazlar için askıda kalacak.
Haliçport ile ilgili yeni kararda planların yüksekliği 24.50 metre ile sınırlanırken, tarihi tersane binalarının da lokanta ve perakende satış birimleri olarak kullanılması gündeme geldi. Planla ilgili raporda 2 Numaralı Koruma Kurulu'nun görüşlerine paralel olarak, yeni binaların hangi şekil ve değerlere bağlı tasarlanacağı hususu ile, inşaat tekniklerinin ortaya konmasının gerekliliğine dikkat çekilerek, binaların kat yükseklikleri, pencere kapı oranları, bina cephe boşluk oranlarının plana yansıtılması istenmişti.
Yeni planda ticaret ve turizm alanında emsal 1.50 olarak belirlenirken bina yüksekliklerinin de 24.50 metreyi geçmemesi karara bağlandı. Bölgenin tarihi yapılarından Çorlulu Ali Paşa Cami ve Şadırvanı'nın da özgün haliyle korunması planlanırken Aynalıkavak Kasrı'nda da özel uygulama yapılması planlandı. Plan doğrultusunda ayrıca 34 ve 35'inci blokların yeme içme mekanları gibi ticari bloklar olarak kullanılmasına karar verildi. Son fabrıka olarak kullanılan 36'ıncı blok da satış birimleri ve yeme içme mekanları olarak tasarlanırken, makina atölyesi ve marangozhane olan 37'inci blok da aynı ticari işleve sahip olacak.
Kamuoyunda "Haliçport" olarak bilinen, İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Özel Proje Alanı İmar Planı" TMMOB'ye bağlı 4 odanın İstanbul şubeleri tarafından mahkemeye taşınmıştı.
Kamuoyuna yaptıkları açıklama ile projeye ilişkin imar planlarına dava açıldığını belirten Gemi Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları odası hükümetin her fırsatta dile getirdiği "ecdadın mirasının" korunması vurgusunun "ranta dönüşümle" mümkün olamayacağını belirtmişti. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Mimarlar Odası İstanbul Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu, söz konusu projenin koruma imar planı olarak sunulduğunu belirterek, her fırsatta "ecdat yadigarı" diye tarihi mirasa vurgu yapan hükümetlerin bu önemli endüstri mirasını ranta açmak yerine korumaya alması gerektiği üzerinde durmuştu.
TMMOB Odaları'ndan yargı duyurusu
Konuyla ilgili olarak ortak bir açıklamada bulunan 4 TMMOB odası, Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından onaylanan, Haliç Tersaneleri'ne ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı değişikliklerinin yürütümesinin durdurulması için Kasım ayının 3'ünde yargıya müracaatta bulunulduğu belirtildi.
Açıklamada 6 asırlık Haliç Tersanelerinin, otel, apart otel, müstakil apart gibi tesisler, banka, finans kuruluşları ve çarşı gibi fonksiyonlar sonrasında büyük bir zarar göreceği belirtilerek, dava konusu olan imar planlarının dünya miras listesine aday olacak nitelikler taşıyan Haliç Tersanelerini parçalayacağının altı çizildi. Sermaye grupları ve rant amaçlı yapılaşmaya vurgu yapılan açıklamada söz konusu girişimin yeni emsaller yaratacağı da belirtilerek:
"Yani dava konusu planların, daha büyük çaplı bir rant odaklı dönüşümün önünü açacağı da ortadadır..." denildi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde