Bugünlerde doğudaki turizm bölgelerinden biri olan ve sular altında kalan Halfeti'de 2000'lere kadar yaklaşık 50 bin kişi yaşıyordu. Peki, Halfeti nasıl sular altında kaldı? İşte yanıtı...
Bugünlerde doğudaki turizm bölgelerinden biri olan ve sular altında kalan Halfeti'de 2000'lere kaar yaklaşık 50 bin kişi yaşıyordu. Peki, Halfeti nasıl sular altında kaldı? İşte yanıtı... Halfeti, Sanlıurfa'ya bağlı, merkeze 120 kilometre uzaklıkta bir ilçedir. Gaziantep'e daha yakın olması nedeniyle ekonomik ilişkiler Gaziantep'le kurulmuş.
İçinden Fırat'ın geçtiği sular altındaki şehir Halfeti, Romalılar tarafından Fırat'ın doğu tarafında Ekamia adı ile kurulmuş. Eski zamanlardan beri yerleşimin devam ettiği Halfeti, Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı topraklarına katılmış ve 1954 yılında ilçe olmuş. İlçenin toplam nüfusu, köyleri ile birlikte 50 bine yakın olarak biliniyor.
Kapadokya'daki yeraltı şehirleri için 'Kapadokya'da Kaç Yeraltı Kenti Bulunmaktadır?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
2000'li yıllara kadar adını çok fazla bilen olmasa da 1996 yılında Halfeti'de baraj inşaatı başlıyor. İlk kez tv ve gazetelerde görünen Halfeti'yi 2000 yılının sonlarına doğru sular basıyor. Köyler, yerleşim yerleri sular altında kalıyor. Caminin minaresi ise suyun üzerinde etrafı seyretmeye devam ediyor. Sular altında kalan Halfeti, zaman içerisinde turizmin en canlı noktası olmuş. İsterseniz sular altında kalan yeri tekne ile gezebiliyorsunuz. Suyun altında, mezarlar, camiler, yollar, evler, okullar sizi bambaşka bir dünyaya götürüyor.
Türkiye'deki batık şehirler için 'Türkiye'de Su Altında Kalan Batik Antik Şehirler' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Arazisinin büyük çoğunluğu Birecik Barajı suları altında kaldığından ilçenin yeni yerleşim alanı olarak Karaotlak bölgesi belirlenip ilçe yeniden inşa edilmiş. Şimdilerde sular altında kalan kısıma Eskihalfeti deniliyor. Saklı Cennet ve Kayıp Kent olarak anılmaya başlayan Halfeti, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini oldukça fazla çekiyor. Halfeti, Türkiye'den 9 şehrin, dünyada 154 şehrin dahil olduğı, Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında 'Sakin Şehir' ünvanı aldı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde