Haciz Nedir, Nasıl Durdurulur? E-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır? Hepsi ve daha fazlası bu yazımızda...
Haciz, kısaca ödenmeyen borç karşılığında borçlu kişinin taşınır veya taşınmaz mallarının bir kısmına devlet tarafından hukuki bir şekilde el konmasıdır.
Haciz nedir, nasıl durdurulur? Sorgulama nasıl yapılır? ayrıntılarıyla açıkladık.
Haciz, haciz bir icra hukuku tanımlamasıdır. Bir şahıs ve ya tüzel kişiliğin bir başka şahıs ve tüzel kişilikten alacaklı olması durumunda onu taşınır ve ya taşınmaz malları üzerine işlediği bir yaptırımdır.
Bu Yaptırım, bizim gayrimenkul hukukumuzda gayrimenkul haczi anlamına gelmektedir.
Örnek vermek gerekirse bir şahsın bir başka şahıstan alacaklı olması halinde o alacağını garanti etmek amacıyla var olan taşınmaz üzerine koyduğu tedbir niteliğindedir.
O tedbir eğer kişi borcunu ödemezse satışa konulmaktadır. Cebri icra, cebri ihale yoluna haciz aşaması sonrasına geçilmektedir. Dolayısıyla hukukumuzda bir icra hukuku tanımını içermektedir.
Haciz, borçlunun borcunu ödememesi durumunda, alacaklı kişinin borcun tahsilini yapmak için icra yolunu açmasıdır.
Yani haciz, alacaklının borcunun tahsilini sağlamak için başlattığı bir yasal süreçtir. Hukuki bir süreç olan haczin başlaması içinse, borçlunun borcunu ödememesi halinde alacaklının İcra Müdürlüğü'ne gitmesi gerekiyor.
Haciz müdürlüğünde takip talebinde bulunan alacaklının talebi doğrultusunda borçluya borcunu ödemesi için bildirimde bulunuluyor. Bundan sonrası için de borçlunun borcunu ödemesi gerekiyor.
Borçlunun sahip olduğu taşınır ve taşınmaz mallara konan haciz, İcra Müdürlüğü'nden gelen tebligatta yazan hükümlere uymayan kimselerin adresine geliyor. Gayrimenkul ve menkul malların rayiç bedelleri belirlenerek satışa sunulmak üzere mallara el konuyor.
Haczin kaldırılması konusu ancak alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda söz konusu olabiliyor. Haczin düşmesi için de şu şartların oluşması şart;
Haciz konusu olan mallar için satış talebi gelmediği takdirde söz konusu haciz düşüyor.
Haczedilen menkul malın satışı 1 yıl içince talep edilmiyorsa,
Haczedilen gayrimenkul malın ise satışı 2 yıl içinde talep edilmiyorsa haciz işlemi kanuna göre kendiliğinden düşmüş oluyor.
Haczin kaldırılması için öncelikle haciz tebligatındaki süre içerisinde borcun ödenmesi gerekiyor. Eğer bu borç ödenirse, haciz kaldırılmış olur.
Fakat borç ödenmediği takdirde haciz memurları, borca karşılık gelen malları tespit eder ve bu malları haczeder. Tabii her zaman haczedilmek için tespit edilen mallar borcu karşılamayabilir.
Bu durumda da borçlunun gayrimenkullerine el koyma işlemi başlar.
Aslında gayrimenkulü haczetmek kolay değildir. Çünkü borçlu kişinin sadece tek bir evi varsa ve bu ev lüks değilse, bu ev haczedilemez.
Ancak borçlu kişinin evi lüks kategorisine giriyorsa, bu durumda ev satılır ve borçtan kalan para kendisine iade edilerek, yeni bir ev alması sağlanır.
Gayrimenkul hacizlerinde önemli bir nokta daha vardır ki, o da haciz konulan evin 2 yıl içerisinde satışının gerçekleştirilememesi halinde, ev üzerindeki haczin kendiliğinden düşmesidir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ev üzerindeki haczin kaldırılması için en sağlıklı yol, borcun belirtilen süre içerisinde ödenmesidir.
Vadesi geçen vergi alacaklarınızın tahsili için devlet, elektronik ortamda haciz işlemi gerçekleştirebilir. Otomasyon sistemi yolu ile borcunu ödemeyen kişinin banka hesabı, gayrimenkul, araba ve diğer mal varlıklarını görerek bloke koyabilir.
Böylelikle E-haciz ile elektronik ortamda her türlü icra işlemleri yapılabilir.
E-haciz işleminin yapılabilmesi için vergi daireleri borçlu kişilere 6183 Sayılı Kanun'un 55. maddesine göre, Amme alacağını vadesinde ödemeyenlere, 7 gün içerisinde borçlarını ödemeleri ya da mal bildiriminde bulunmaları lüzumu bir ödeme emri ile tebliğ olunur.
7 gün içerisinde ödenmez ise ödeme emri kesinleşir. Kesinleştikten sonra ise vergi dairesi otomasyon programı uygulamaları gereğince borçlu mükellefin bilgileri liste olarak elektronik ortamda bağlı bulunduğu Vergi Dairesi Başkanlıklarına bildirilir.
Vergi Dairesi Başkanlıkları daha sonra bu listeyi elektronik ortamda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Grup Müdürlüğü'ne bildirir. Buradan da Gelir İdaresi borçlu mükellefleri için Türkiye'deki bankaların genel müdürlüklerine bildirir.
Banka Genel Müdürlükleri ise listedeki bilgilere göre elektronik haciz tatbik edebilir.
Haciz gelen eşyalarınızı nasıl geri alabilirsiniz? Detaylar için 'Haciz Edilen Eşyalar Nasıl Geri Alınır?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
E-hacizin kaldırılabilmesi için, haczedilen dosyadaki ilgili borcun ödenmesi gerekiyor. Borç ödendikten sonra ise hacizli mallar üzerinden haciz kalkar.
Ev satın almadan önce, konutun bağlı olduğu tağı müdürlüğüne tapu fotokopisi ile müracaat edilerek konut üzerinde şerh, haciz ya da önceden yapılmış olarak ipotek karşılığı kredi ile konutun teminat olarak verilip verilmediği öğrenilebilir.
Evin üzerinde herhangi bir ipotek var ise tapu dairesi satın alım sırasında uyarıları yapacaktır. Eğer icra işlemleri başlamışsa, evin satışı yapılamaz.
Haciz işlemi hangi mallara yapılamaz? Detaylar için 'Hangi Mallar Haczedilemez?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Haciz işlemlerinin ilk adımı, alacaklının İcra Müdürlüğü'ne bildirimiyle başlıyor. Alacaklı kişi, İcra Müdürlüğü'ne takip talebinde bulunursa, İcra Müdürlüğü bu talep doğrultusunda borçluya borcunu ödemesi için bildirimde bulunuyor.
Haciz işlemlerinin başlamasıyla birlikte akla gelen ilk sorulardan biri de, haczin nasıl düşeceği oluyor. Öncelikle belirtelim ki, haciz konusu olan mallar için satış talebi gelmediği takdirde haciz düşmüş sayılır. Yani;
Haczedilen menkul malın satışı 1 yıl içince talep edilmiyorsa,
Haczedilen gayrimenkul malın ise satışı 2 yıl içinde talep edilmiyorsa haciz işlemi kanuna göre kendiliğinden düşmüş olur.
Haciz işlemi, icra müdürlüğünden gelen tebligatta belirtilen süre içinde borcun kapatılması durumunda durduruluyor. Ayrıca haciz, alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda da durdurulabiliyor.
Haczin durdurulamaması durumunda, İcra Müdürü ile alacaklı, borçlunun evine gelerek, gayrimenkul ve menkul malların rayiç bedelleri belirlenerek satışa sunulmak üzere mallara el koyuyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde