Borçlu kişinin borçlarını ödeyememesi durumlarında haciz edilen eşyalar nasıl geri alınır? işte yanıtı...
Borçlu kişinin borçlarını ödeyememesi durumlarında haciz edilen eşyalar nasıl geri alınır? işte yanıtı...
Borçlarını ödeyemeyen kişilerin, taşınır ve taşınmaz mallarına, idari ve adli mahkeme kararı ile el konulması işlemine haciz denir. Haciz işleminin, ihtiyati haciz ve normal haciz olmak üzere iki çeşidi vardır.
Borçlu olan kişinin menkul malı varsa gayrimenkuller haczedilemez ama borcunun karşılanmaması gurumunda gayrimenkullere başvurulabilir. Adına kayıtlı araçlara, tapuda adına kayıtlı gayrimenkullere, ortaklığı olan şirkete, gösterilmiş olan ev ve iş adresine ya da diğer üçüncü şahıslardaki hak ve alacaklara haciz işlemine gidilir.
İcra ve İflas Kanununa göre, borçlu olan kişinin hayati ihtiyaçlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan eşyalar haciz konusu olamaz.
Buzdolabı, televizyon, çamaşır makinası gibi eşyalar haciz konusu olamıyor. Söz konusu eşyalardan birden fazla olması durumunda ise biri hariç diğerlerinin haczi gerçekleşebiliyor.
Haciz koyulan mallar daha sonra başka bir alacaklı tarafından haczedilebilir. Menkul değere çevrilen mallar alacaklılara pay edilir. Elde edilen paylar yeterli gelmez ise tekrar haciz işlemine gidilir. Satış işleminde artan para olursa boçlu olan kişiye iade edilir.
Haczedilen eşyalar nasıl geri alınır? sorusunun yanıtına gelecek olursak, haczedilen eşyalar, belirlenen süre içerisinde borcun kapanması durumunda geri alınabilir.
Bu gibi durumlarda mallar yediemin deposunda tutulur. Mallarını geri almak isteyen borçlu kişi, yediemin deposunun ücretini de ödemek zorundadır. Süre sonunda haczedilen eşyaların satışı açık arttırma ile yapılır.
Haciz masrafları ise önce alacaklı tarafından karşılanır. Bu masraf da dosyaya işlenerek borçlu kişiden tahsil edilir. Haczedilen eşyaları geri almak için önce masrafların da olduğu icra dosyasına olan borç kapatılmalıdır.
Sonrasında malların götürüldüğü depoya gidilir ve depo masrafları da karşılanarak mallar üzerindeki hak geri alınır.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde