Binaların çatı ve cephelerinde kurulan güneş panellerinde elde edilen ihtiyaç fazlası elektriğin satışını gerçekleştirenlere 'vergi muafiyeti taşıyan esnaf' tanımı sunan düzenleme bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi
İlk olarak Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından duyurulan 'güneş panellerinde' üretilen fazla elektriğin satışına ilişkin düzenleme yasalaştı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile birlikte binaların çatı ya da cephelerine inşa edilen güneş enerjisi panellerinin fazla elektriğinin satışı vergiden muaf kabul edildi
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı imzasıyla yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin İhtiyaç Fazlası Elektrik Enerjisinin Satışından Esnaf Muaflığı başlığını taşıyan ikinci bölümde, 7103 sayılı Kanun ile 193 sayılı kanunun esnaf muafiyetini düzenleyen 9'uncu maddesine ek yapıldı. Bu ekleme ile birlikte Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimine ilişkin önemli bir düzenleme gerçekleşti. Bu kapsamnad sahibi olunan ya da kiralanan konutları çatı ya da cephelerinde kurulan ve kuru güce asami 10 k!'ya kadar olan yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyacç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar kapsam dahiline alındı. Düzenlemeye kat maliklerince ana gayrimenkülün ortak elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulanlar da dahil edildi.
Esnaf muafiyetinin şartları ise ilgili tebliğinin 3. maddesi ile düzenlendi. Muafiyetten yararlanabilmek için üretim tesisinin sahip olunan yahut kiralanan konutun çatı ya da cephelerinde kurulu olması, üretim tesisinin kurulu gücünün de 10 kW ve üstü olması şartı getirildi. Diğer taraftan elektriğin sadece bir üretim tesisinde üretimi ve üretilen elektik enerjisinden ihtiyaç fazlasının ise son kaynak tedarik şirketine satılması şartı belirlendi. Tebliğin ilgili maddesinde elektrik enerjisi satışının devamlı olarak yapılmasının mnuafiyetten yararlanmaya engel teşkil etmeyeceği de belirtilerek, apartmanların çatı ya da cephelerine kurulan üretim tesisinin de muafiyete engel teşkil etmediğine vurgu yapıldı.
Apartmanlarda yer alan elektrik üretim tesikinin mülkiyet hakkı ise hisseleri oranında kat maliklerine ait olacak. İhtiyaç fazlası elektriğin son tedarik şirketine satışından elde edilen gelirler de vergi kanunları ölçüsünde yönetimin değil, kat maliklerinin geliri olarak kabul edilecek. İhtiyaç fazlası elektriğin son kaynak tedarik firmasına satışında her bir malik de muafiyetten ayrı ayrı yararlanacak. Elde edilen bu gelir apartman yönetimleri tarafından tahsil edilerek ortak giderlerin karşılanmasında kullanılabilecek. Tercihe uygun olarak gelirin kat maliklerine uygun olarak pay edilmesi durumunda da muafiyetten yararlanılabilecek. Bu durum apartmanların işyeri olarak kullanılan bağımsız bölümleri için de geçerli olacak.
Gerçek kişilerce kullanılan birin üzerinde fazla konutta elektrik üretim tesisinin kurulması durumlarda da yalnızca bir tesis için esnaf muafiyetinden faydalanılabilecek. Tebligin ilgili maddesinde: "Hangi tesis için esnaf muaflığından faydalanılacağı, ilgili son kaynak tedarik şirketine bildirilmek suretiyle serbestçe belirlenebilecektir." şeklinde konuştu.
Esnaf muaflığından faydalananların mükellefiyet tesisi, defter tutma, beyanname verme ya da belge düzenleme gibi yükümlülükleri bulunmayacak. Bu muafiyetten yararlananlar ise kendilerine düzenlenen gider pusulalarını ve bu faaliyetleri ile ilgili olarak satın aldığı mal ve giderlere ilişkin belgelerini kanunen belirlenen süre içinde saklama zorunluluğu getirildi.
Binalarda yalıtım zorunluluğu başladı. Ayrıntılar için tıklayın...
Maliye Bakanlığı, binaların çatı ve cephelerinde kurulan güneş panelleri aracılığıyla üretilecek elektriğin vergilendirilmesiyle ilgili vatandaşa kolaylık sağlayacak bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Fazla elektriğin sisteme aktarılması ile birlikte kaynakların doğru kullanımında önemli bir fayda yaratılmış olacağına dikkat çeken Maliye Bakanı Naci Ağbal, konuyla ilgili olarak bir Torba Yasa Düzenlemesi dahi yapılabileceğini söyledi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, binalarda üretimi gerçekleştirilen elektrikle ilgili olarak Enerji Piyasası Düzenleme Durumu'nun düzenlemesine destek verileceğini söyledi. EPDK'nın, bu noktalardan üretimi gerçekleştirilen ve ihtiyacın üzerindeki üretimin sisteme verilmesi konusundaki düzenlemeye paralel olarak hareket edeceklerini vurgulayan Naci Ağbal: "Buradan elde edilecek fazla elektrik üretimi enerji arzı ihtiyacına katkı sunacak. Bakanlığımız açısından ise paranın söz konusu olduğu her alanda verginin de gerekli olduğu gerçeği ortaya çıkıyor..." dedi.
Maliye Bakanı Ağbal, yapılan düzenlemesi sektör açısından oldukça önemli gördüklerini ve düzenlemenin uygulanması mümkün olan diyagramlar üzerinde yükseleceğini de belirterek: "Şimdi tutup vatandaşa ihtiyacının dışında ürettiği elektriği sisteme sat, sonra da fatura kes ve beyanname ver, desek bunu yapamaycak. Zor işler bunlar. Bu durumda vergi politikası tarafında da buradan oluşan kazançların vergiden istisn edilmesi mümkün olabilir. Yani bu yapılan teslimelrin KDV'den müstesna tutulması olası..." ifadelerini kullandı.
Düzenlemenin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından geliştirildiğini ve kendisinin de bu düzenlemeye destek vermek üzere devreye girdiğini söyleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu alanın desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ağbal, çalışma arkadaşlarına bu fikirlerini ilettiğini ve yetiştirilmesi ve Bakanlar Kurulu'nda da uygun görülmesi halinde Torba Yasa'ya dahi girebileceğini de belirterek: "Elbette hali hazırda 10 kilovata kadar sınır bulunuyor. Elbette burada temel esas vatandaşın kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir..." dedi.
Gelir İdaresi Başkanlığı ile EPDK'nin konuyla ilgili bir toplantı gerçekleştirdiğini ve kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesinin vergi elde etmekten daha önemli olduğuna da dikkat çeken Ağbal: "Bu nedenle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun düzenlemesine destek olacağız. Bu toplantıda EPDK Yetkilileri de vatandaşların binalarınnı çatı ve cephelerine yerleştirilen elektik üretimini sisteme aktarması için fature kesmesinin sektörde sıkıntıya sokacağı bilgisini verdik. Gleri İdaresi Başkanlığı'nı da bu konuda bilgilendirdik. Yetkililer iki tarafında sorunlarının çözümünde de birlikte hareket edecekler. İlgili mevzuatlarda değişiklik yapılacak ve çatı ve cephe tipi güneş panellerinin kullanımı da hızla yaygınlaşacak..." dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde