Global gelir dağılımı uçurumu tarihi seviyede

2000 yılında küresel hane halkı varlığının yüzde 45.5'ine sahip olan dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesimi, 2017'de payını yüzde 50.1'e çıkardı

Global bazda gelir dağılımı uçurumu, tarihin en yüksek düzeyine ulaştı. Yalnızca 17 yıl önce, 2000 yılında küresel hane halkı değerlerinin yüzde 45.5'ine sahip olan dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin payı, bugün yüzde 50.1'e çıktı. 

Credit Suisse açıkladı: En zengin yüzde 1, gelirin yüzde 50'sine sahip

Global dünya ekonomisinin yarattığı kaynak ve değerlerden en yüksek payı alan kesim ile diğer sosyal sınıflar arasındaki fark giderek açılııyor. İsviçre merkezli olarak çalışmalar yapan uluslararası finans kuruluşu Credit Suisse tarafından yayınlanan son veriler, küresel gelir dağılımı uçurumunun tarihi düzeye ulaştığını ortaya koydu. Kurum tarafından hazırlanan Küresel Refah Raporu, en zengin yüzde 1'lik kesimin 2017 yılı itibarıyla global ekonominin yarattığı değerlerin yüzde 1'lik bölümüne sahip olduğunu gösterdi. Bu kesimin toplam gelirler içindeki payı yalnızca 17 sene önce, yani 2000 yılında yüzde 45.5 seviyesindeydi. 

Global ekonomi kimin için?

Credit Suisse tarafından yayınlanan veriler, 2000 ile 2007 yılları arasında birey bazında ortalama refahın, bir diğer deyişle hane halkı varlıklarındaki toplamın yetişkin nüfusa oranının senelik periyotta ortalama yüzde 7 oranında artış gösterdiğine dikkat çekti. Buna karşın kişi başına refahın, yani yetişkin kişiler bazında değerlendirilen hane halkı değerlerinin en yüksekten en aza doğru sıralamasındın ortasında kalan varlık miktarının ise yüzde 12 düzeyinde arttığına vurgu yaptı. Raporun dikkat çeken bir diğer vurgusu ise Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ekonomilerin vatandaşlarının varlıklarındaki artışta önemli rol oynaması oldu. Ancak 2007 yılı sonrasında ABD'de başlayan kriz sonrasında gelen 10 senelik dönemde refah dağılımının ortalama nüfus aleyhine bozulmaya başladığına dikkat çeken raporda 9 yıllık dönemde medyan refahın Çin dışındaki dünyanın diğer bölgelerinde gerileme yaşadığı belirtildi.

Rapordan çaprıcı saptamalar

Credit Suisse tarafından yayınlanan raporda şu vurgular dikkat çekti:

- Raporun konusu olan 12 aylık dönemde refah artışı ve paylaşımındaki, ortalama nüfus aleyhine yaşanan bozulmada dikkate değer bir değişim yaşanmadı
- 2016 yıl sonu ile 2017 yılının ilk 10 aylık dönemine kadar geçen periyotta, hane halkı varlıkları global bazda 16.7 trilyon arttı ve toplamda 280 trilyona ulaştı. 
- Küresel refahtaki yüzde 6.4 oranındaki artış, nüfus artış oranını aştı.
- Bu ise yetişkin kişi başına ortalama refahın artış gösterdiğine işaret etti.
- Buna karşın yetişkin kişi başına  medyan refahın Afrika, Asya-Pasifik ve Latin Amerika gibi bölgelerde gerileme yaşadığı görüldü.
- Zengin ve fakirler arasındaki refah dağılımı bozuldu ve bölgesez eşitsizlikler yükseldi. 

Türkiye'de durum ne?

Türkiye'de son dönemde en yüksek gelir grubununun toplam gelirden aldığı payın yükseldiği açıklanmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan 2016 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'nı göre, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik kesimin toplam gelirden aldığı pay 2015 yılına kıyasla 0.7 puan yükselmiş ve yüzde 47.2 düzeyine ulaşmıştı. Diğer taraftan en yoksul yüzde 20'lik kesimin aldığı pay ise yüzde 6.2 olarak ölçüldü. TÜİK verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 14.3 'lük kesimi ise yoksulluk sınırının altında konumlanıyor. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR