Yatırımcıların İstanbul'a alternatif pazarlara yönelimi artıyor

İstanbul konut sektöründe yaşanan arz fazlası ve fiyatlardaki artış eğiliminin yavaşlaması konut yatırımcısının Trakya ve Güney Marmara'ya kaymasına yol açtı

İstanbul konut piyasasındaki problemler yatırımcıya yakın ve alternatif pazarlara yöneltti. Özellikle arz fazlası, kentsel dönüşüm belirsizliği, yüksek amortisman süreleri  ve konutun değerlenme eğilimindeki zayıflama üzerine konut yatırımcısının İstanbul'a yakın alternatif pazarlara doğru hareket ettiği gözlemlendi. Özellikle Bursa, Çanakkale ve Tekirdağ gibi bölgelere yönelik alımların güçlendiği saptandı. 

Yatırımcılar İstanbul'dan kopuyor mu?

Yatırımcıların özellikle son dönemde İstanbul'a yakın kentlerden arsa ve arazi yatırımlarını tercih ettiğini söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı: "Bu noktada Altın Daire içinde, köprüler arasında kalan illere yoğun talep alıyoruz. Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Kırklareli illeri bu dönem yatırımcıların yoğun radarında." ifadelerini kullandı.

İstanbul ilçelerinde konuta yapılan yatırımın geri dönüş süresi için İstanbul'da Amortisman Süreleri haberimizi inceleyebilirsiniz

Yalova ve Balıkesir'in yıldızı yükselen bölgeleri

Özelmacıklı, konut piyasasının hareketlilik kazanan pazarlar olarak Çanakkale, Balıkesir ve Yalova'nın İstanbul, İzmir ve Bursa gibi metropollere yakınlık avantajının bulunduğuna da dikkat çeken Özelmacıklı:  "Osmangazi köprüsü sonrasında Yalova ve Balıkesir’de hareketlilik var. Yalova için 29 Mayıs tarihinde açıklanan 1/50.000 ölçekli planlar ile yatırımcı açısından avantajlar daha da netleşmiş oldu. Yeni organize sanayi ve konut alanları ile geleceğin yıldızı o bölgede Çiftlikköy olacak" dedi.

Arap yatırımcıların Yalova'ya ilgisi büyüyor. Ayrıntılar için Araplardan Yalova'ya Yatırım haberimizi inceleyebilirsiniz

Çanakkale'ye yönelik güçleniyor

1915 Çanakkele Köprüsü bölgesinin gayrimenkul yatırımcısı açısından güçlü bir cazibe bölgesi oluşturduğunu ve Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu projesinin de bu eğilime önemli bir katkı yaptığını belirten Özelmacıklı: "Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir otoyol projesi ulaşımı önemli ölçüde kolaylaştıracak. Çanakkale merkezde ve Biga’da yer olan OSB’ler dışında, 50 bini aşan öğrenci sayısı ile de büyüme devam ediyor." ifadelerini kullandı. Özelmacılkı yalnızca Biga’da son 3 yılda konut fiyatlarının yüzde 106 artış gösterdiğini vurgulayarak: "Ayrıca Çanakkale’de 2018’de satılan sadece konut satış sayısı 3772 iken, diğer satışlar 12.129 adetle arsa ve arazide yoğunlaşıyor" dedi. 

Gelibolu ve Lapseki'de fiyat artışı sürüyor

1915 Çanakkale Köprüsü'nün temel atma töreni sonrasında bölgede konut fiyatlarında başlayan artış eğilimi devam ediyor. Konut fiyatlarındaki artış ivmesi özellikle Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde dikkat çekici bir düzeye ulaştı. Sahibinden.com verilerine göre son bir yıllık artış oranı Gelibolu'da yüzde 9.78 olarak ölçülürken, Lapseki'de yüzde 24.14 seviyesine ulaştı. Son 4 yılda ise Lapseki'de yüzde 125, Gelibolu'da ise yüzde 45'i aşan değerlenmelere tanıklık edildi. 

1915 Çanakkale Köprüsü fiyatları artırıyor

1915 Çanakkale Köprüsü'nün bölgede yer alan konut fiyatları üzerindeki etkisi sürüyor. 18 Mart'ta temelleri atılan ve 2022 yılında hizmete açılması planlanan mega yatırımın başat etkisi, bağlantı noktalarını oluşturan Lapseki ve Gelibolu ilçeleri üzerinde gerçekleşiyor. Sahibinden.com tarafından yayınlanan Şubat 2018 dönemine ait Emlak Endeksi'ne göre Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde konut fiyat artışları son bir yılda dikkat çekici bir düzeye ulaştı. Yapılan ölçümler, Gelibolu ilçesinde satılık konutların metrekare fiyatlarının son bir yıl içinde yüzde 9.78 oranında artış kaydettiğin gösterdi. Artış düzeyi Lapseki'de ise yüzde 24.14 seviyesine ulaştı.

Gelibolu ve Lapseki'de ortalama metrekare fiyatları

Yapılan son değerlendirmeler kayda geçen bu artışlarla birlikte Gelibolu ve Lapseki ilçelerindeki metrekare fiyatlarının da belirgin bir artış kaydettiğini ortaya koydu. Buna göre Gelibolu'da metrekare fiyatları 1.441 TL ortalamasına ulaşırken, Lapseki'de ise 2.111 TL seviyesinde ölçüldü. 

Son 4 yıllık çarpıcı değişim

Diğer taraftan son 4 yıllık periyotta da artış eğilimi çok daha çarpıcı düzeylere ulaştı. Şubat 2018 dönemi itibarıyla son 4 yıllık periyotta metrekare fiyatları Gelibolu'da yüzde 45.2, Lapseki'de ise yüzde 125.77 oranında artış kaydetti. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR