Geleneksel konut alma yöntemleri yeni teknolojilerin baskısı altında

HCBS tarafından yayınlanan bir rapor, gelişen teknolojilerin, konut satın almada kullanılan yöntemleri değiştirdiğine dikkat çekti. Gayrimenkul teknolojisini geliştiren firmalarına sağlanan finansman 2 milyar dolar düzeyine ulaştı.

Tüm dünya çapında konut satın almada kullanılan yöntemler özellikle son yıllarda gelişen ve farklılaşan teknolojik araçlarla farklılaşma eğilimine girdi. HCBC Grubu tarafından sürdürülen "Konut Sahibi Olma Eğlimileri: Konut Satın Almanın Geleceği" ismini taşıyan rapora göre konut satın alma süreçlerin önemli bir dönüşüm altına girmiş durumda.

İnsanların konut alma yöntemleri dijital alana kayıyor

Bireylerin konut sahibi olma doğrultusundaki talep ve ihtiyaçlarını incelemek amcıyla 9 ülkeden 9 binden fazla insan ile yapılan görüşmeler sonrasında oluşturulan rapora göre, yeni teknolojiler bireylerin konut satın alma yöntemlerini temelden değiştirmeye başladı. Bu değişimi yönlendiren gayrimenkul teknoloji firmalarına sağlanan finansman miktarı da 2012 yılında 221 milyon dolar seviyesinde iken, 2016 yılında 2 milyar doları aşmış durumda. Sunulan desteğe paralel olarak, web sitelerinin yapay zeka ve sanal gerçeklik gibi alanlardaki güçlenmesi yolunda önemli adımların atılması beklenirken, çok sayıda geleneksel hizmetin de büyük bir değişim içine girmesi bekleniyor. 

Emlak acentelerinin yerini web siteleri alacak

Hali hazırda gayrimenkul arayışlarının önemli bir kısmının online olarak yapıldığına dikkat çeken raporda, yakın zamanda konut satın alan bireylerde online işlem oranının yüzde 89'u bulduğuna dikkat çekilmişti. Diğer taraftan konut fiyatlarını online olarak araştıran kişi oranı ise yüzde 86'lar seviyesinde.  

Konut satın almanın en stresli kısmı insanlarla iletişim

Konut satın alan bireylerin yüzde 37'lik oranının emlak acenteleri, ev sahipleri ve hukuk danışmanları olmak üzere çok sayıda insanla iletişim kurarakkonut satın alma süreçlerini yönlendirdiklerine dikkat çeken araştırmada, insanlarla iletişimi konut satın almanın en stresli kısmı olarak tanımladıkları görülüyor.  Katılımcıların yüzde 27'lik kısmı ise fiyat pazarlığı, yüzde 28'i ise hizmet ücretleri pazarlığını en stresli bölüm olarak tanımlarken, yasal süreçleri en stresli bölüm olarak tanımlayan kişi oranı ise yüzde 24'ler seviyesinde.

Geleneksel yöntemler tarihte kaldı

Raporda görüşlerine yer verilen Gayrimenkul teknolojileri (PropTech) uzmanı James Dearsley de online araştırmaların fiziki ziyaretlerin tarihe karışmasına yol açtığını işaret ederek: "Muhtemel alıcılar için büyük veri analizini kullanarak daha fazla gayrimenkul seçeneği sunan web siteleri yakın zamanda gittikçe daha sofistike bir yapıya sahip olacak ve geleneksel emlak acentelerinin büyük ölçüde yerini alacaklar. Gelecekte beğendiğiniz bir konutu ziyaret etmek kısa zaman dilimleri ile sınırlı olmayacak. Alıcılar daha fazla sayıda konutu değerlendirip seçeneklerini daraltabilecekler ve hatta satın almadan önce birkaç gün evin sanal bir versiyonunda yaşayıp deneyimleme imkânları olacak" dedi. 

Robo-danışmanlar sektöre geliyor

Yine HSBC Grubu tarafından hazırlanan bir diğer "Teknolojiye Güven" isimli araştırmaya göre su sonuçlara ulaşıldı:

- Konut satın alan bireylerin yaklaşık dörtte üçü ( yüzde 74) finansman için online seçenekleri araştırıyor
- Konut kredisi danışmanlığı konusunda aracı şirketler (yüzde 41) ve bankalar (yüzde 35) halen en güvenilir kaynaklar olarak görülüyor
- Araştırmaya katılanların yüzde 11'i konut kredisine ilişkin olarak rehber robotlara danışma fikrini benimsemiş durumda. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR