İstanbul Boğazı'nın diğer iki köprüsüne kıyasla yüksek geçiş bedeli ve tamamlanmamış bağlantı yollarıyla yolcuları kilit halinde trafiğe mahkum eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı
Osman Gazi Köprüsü'nün ardından, devletin geçiş garantisi sunduğu bir diğer mega proje 3. Boğaz Köprüsü de hizmete açıldı. Ancak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün Hazine'ye yükü, Osman Gazi Köprüsü ile kıyaslanamayacak kadar ağır olacak gibi gözüküyor. Öncelikli olarak İzmit Körfezi'nden geçişi 3 dakikaya indiren Osman Gazi Geçiş Köprüsü'nde sunulan 40 bin araçlık geçiş garantisinin aksine Devlet, 3. Boğaz Köprüsü'nden 135 bin araçlık geçiş garantisi sunmuş durumda. Bu ise kolaylıkla tutturulamayacak bir hedef gibi gözüküyor. Zira 2015 yılı rakamlarına göre çift yönlü geçiş ücretinin 4.75 TL olduğu Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden günlük geçiş rakamı dahi 150 bin ortalamasını bulamamıştı.
135 bin aracın geçiş handikapı: Alternatif güzergahlar daha ucuz
Uzmanlara göre, söz konusu geçiş garantisinin en önemli handikapı, Körfez Köprüsü'nün aksine geçiş alternatiflerinin, Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün aktif bir biçimde hizmet veriyor olması... Çok daha önemlisi alternatifler, kent merkezine çok daha yakın ve geçiş ücretleri de çok daha düşük. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden yararlanmak isteyen bir araç için, otoyolları kullanma zorunluluğu getiren sistem ile maliyet 9.90 TL düzeyine yükseliyor. Bu ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanan bir aracı ödediği bedelin yaklaşık iki katına denk düşüyor.
3. Köprüyü seçmemek için bir neden daha
Kuşkusuz Devlet geçiş garantisini sağlamak adına özellikle ağır araçların zorunlu olarak 3. Köprüye yönlendirilmesi yönünde bir baskı da uyguluyor. Ancak bu baskı, özellikle Mahmutbey gibi lokasyonlarda trafiğin kilitlenmesi gibi çok daha ciddi problemlere yol açıyor. Bir diğer deyişle, ağır tonajlı olmayan araçların Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanmaması için belirleyici bir neden daha ortaya çıkmış oluyor.
Maliyetler vatandaşa yansıyacak
Zorunlu olarak 3. Köprü'ye yönlendirilen büyük araçların yarattığı trafik düğümünün diğer yanında ise Anadolu ve Gebze gibi gibi lojistik merkezlerinden gelen ya da 3. Havalimanı, Kanal İstanbul gibi mega projelere hafriyat taşıyan ağır tonajlı araçların günlük tarifelerindeki artış bulunuyor. Örneğin, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanmak zorunda kalan iki akslı bir kamyonetin Avrupa'da Asya'ya geçişi sırasında ödeyeceği mirkat 51.1 TL, Asya'dan Avrupa'ya geçişi sırasında ödeyeceği miktar ise 37.95 TL düzeyinde olacak. İki akslı araçların ödeyeceği toplam bedel 89.05 TL iken bu bedel üç akslı kamyon ya da otobüsler için ise 114. 60 TL'ye ulaşıyor. Uzmanlar ayda 300 bin TL'ye yılda ise 3.5 milyon TLye uzanan maliyet artışının, vatandaşa mutlak surette yansıyacağı uyarısında bulunuyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde