5 Haziran tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik sonrasında emlak alım satımı işlerini üstlenen işletmeler için başvurular 5 Eylül ile birlikte başladı. Yetki belgesi için başvurular 5 Aralık 2019 tarihi
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği ile birlikte emlak işletmelerinin taşınmaz ticaretini gerçekleştirebilmeleri adına zorunlu kılınan Yetki Belgesi uygulamasında başvurular 5 Eylül 2018 tarihi itibarıyla başladı. Yetki Belgesi başvurularının yapılacağı ttbs.gtb.gov.tr adresi hizmete açılırken, uzmanlar emlakçıların 5 Aralık 2019 tarihine kadar başvuruda bulunabileceklerine dikkat çekiyor.
- Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi sayfasına girilecek.
- Yetki belgesi başvuru sayfasında nüfus cüzdanı bilgileri ile üyelik kaydı oluşturulacak
- Girilen bilgilerin doğru olduğu da kimlik paylaşım sisteminden kontrol edilecek ve sisteme başarılı şekilde giriş sağlanacak
- Bu aşamadan sonra Yeni Başvuru Onaylanan Başvurular ve Reddedilen Başvurular'dan oluşan menü üzerinden Yetki Belgesi Başvurusu linki kullanılacak. Burada ticari ya da esnaf işletmesi tercihlerine bağlı olarak MERSİS üzerinden yetkili işletmeler görüntülenecek
- Buradaki kontrollerde işletmeye ait herhangi bir yanlış bilgi bulunuyorsa, işletmenin bağlı bulunduğu Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne başvurulaacak.
- Sisteme diploma, taşınmaz ticareti sertifikası ve mesle odası kayıt belgelerinin yüklenmesi gerekecek.
- İlgili belgelerin yüklenmesinin ardından Başvuruyu Tamamla butonuna basılacak.
- Tamamlanan başvurular incelenmek üzere ilgili Ticaret İl Müdürlüğü'ne gönderilecek. Onaylanan ve reddedilen başvurular ise yine bu sayfa üzerinden takip edilebilecek.
Yetki belgesi başvurularında herhangi bir ücretin talep edilmeyeceğini ve başvuruların TTMBS üzerinden yapılacağını söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yetki belgesinin de yine sistem üzerinden Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verileceğini belirtti. Özelmacıklı, sistem üzerinden yapılmayan başvuruların kabul edilmeyeceğini de vurgulayarak: ". 05 Haziran 2018 tarihinden önce taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların faaliyetlerine devam edebilmesi için en geç 05 Aralık 2019 tarihine kadar yetki belgelerini almaları gerekiyor" şeklinde konuştu.
5 Haziran tarihinde yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında, taşınmaz alım satımı ile ilgilenen işletmelerin yeterlilik belgesi zorunluluğunu karşılamaya yönelik başvuruları bugün itibarıyla başladı. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üçüncü ay kriterine bağlı olarak 5 Eylül tarihinde başlayacak başvurular kapsamında işletmelerde Yetki Belgesi zorunluluğu aranacak
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile birlikte emlakçıların Yetki Belgesi'ne sahip olma zorunluluğu bugün itibarıyla başladı. Yasa kapsamında emlakçıların yetki belgesi almak üzere Ticaret İl Müdürlükleri tarafından Bilgi Sistemi aracılığıyla başvurularını yapmaları gerekecek. Başvurunun devamında ise emlak işletmelerinin yasada belirlenen koşulları taşıyıp taşımadığının denetimi yapılacak. Bu kapsamda 7 gün içinde harekete geçilerek gerekli denetim prosedürünün tamamlanması, Ticaret İl Müdürlükleri tarafından sağlanan bir tutanakla yerinde gerçekleşecek. x;qBu denetim sonrasında yetki belgesi verilmesinde aranan yartlara sahip işletmeler başvuru tarihinden itibarın 10 gün içinde yetki belgesine sahip olabilecek.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu TEMFED Başkanı Hacı Ali Taylan, il müdürlüklerinin yetki belgesi vermek için gerekli alt yapıyı hazırlaması ve bilgi sistemini oluşturması gerekliliğine dikkat çekerek, emlak işletmeleri için de 5 Eylül'den itibaren yetki belgesi zorunluluğunun başladığını söyledi. Taylan, yetki belgesi almak için de 30 metrekarelik işletmeye sahip olma, meslek odası kaydı, vergi mütellefi olmanın yanı sıra eğitim gibi şartların bulunduğunu vurgulayarak: "Mevcut emlak işletmeleri ise metrekare ve eğitim gibi bazı şartlardan muaf tutulacak." şeklinde konuştu.
Taylan her önüne gelenin emlakçı olabildiği bir sisteme kendilerinin de karşı çıktığını ve mevcut emlakçılara çeki düzen verilirken temel sıkıntı olarak kaçak emlakçılara göz yumulduğuna da dikkat çekerek: "Bir apartman görevlisi, yahut site yöneticisi, manav ya da bakkal da bu işi yapıyor. Her lokanta camında satılık ya da kiralık ilanı görüyoruz. Bunlarla ilgili bir cezai müeyyide de bulunyuor. Odaya kayıtlı yasal işlerini yapanların işi zorlaşırken, kaçak çalışanlar ise kolaylıkla işlerini yürütüyor." dedi.
Yasa kapsamında Yetki Belgesi almak isteyen işletmeler ilgili bölgelerdeki Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Bilgi Sistemi aracılığıyla başvurularını yapacak. Başvuruyu takip eden süreçte de emlak işletmesinin yeterli şartları taşıyıp taşımadığını denetlemek üzere 7 gün içinde hareket geçilecek. Bu denetim Ticaret İl Müdürlüğü tarafından sağlanan bir tutanakla yerinde yapılacak. Bu denetim sonrasında yetki belgesi verilmesinde aranan yartlara sahip işletmeler başvuru tarihinden itibarın 10 gün içinde yetki belgesine sahıp olabilecek.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı yetki belgesi talebi reddedilen işletmelere ise durum gerekçesinin Bilgi Sistemi üzerinden bildirileceğine dikkat çekerek: "Bu belge her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve beş yıl boyunca geçerlilik taşıyacak." ifadelerini kullandı.
Özelmacıklı işletmenin yetki belgesine sahip olup olmamasının iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce de yerel yönetimler tarafından kontrol edileceğini ve yetki belgesi olmayan işletmelere de ruhsat verilmeyeceğini hatırlatarak: "5 Haziran sonrasında emlak ofisi açacak olanlar için en az net 30m2 alana sahip ayrı bir bağımsız bölüm şartı da söz konusu. Ayrıca içinde idari büro ve kabul yerinin yanı sıra dosyalama işleminin fiziksel olarak yapılması durumunda arşiv bölümü bulunması da zorunlu. Hizmetin düzenli, sistemli ve hızlı bir şekilde verilmesini sağlayacak miktar ve özellikte masa, dolap, koltuk ve benzeri malzeme ile bilgisayar, internet, telefon, tarayıcı ve faks gibi teknik donanıma sahip özellikler de kontrol edilecek. Bu düzenleme ile sanal ofis veya evden emlakçılık da yapılamayacak” ifadelerini kullandı.
5 Haziran tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınma Ticareti Hakkında Yönetmelik ile birlikte emlakçıların yeni döneme uyum çalışmaları da hız kazandı. Taşınmaz ticaretiyle uğraşan işletmelerin yetki belgelerinin bir kaç ay için verilmeye başlanması bekleniyor.
Yeni dönemde işletmelerin faaliyetlerini sürdürübilmeleri adına yasal kriterleri yerine getirmesi beklenecek. Yeni dönemde işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce işletmelerin kontrol edilecek ve yetki belgesi olmayan işletmelere de ruhsat verilmeyecek. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, taşınmaz ticareti yönetmeliğine göre her bir işletmeye yetki belgesi verileceğini belirterek:
"İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için, emlak işletmesinin bağımsız bölüm niteliğinde ve net alanının en az otuz metrekare olması gerekiyor. Bu da mevcut durumda sanal ofisler üzerinden emlakçılık yaparak haksız rekabete neden olan birçok aracının ortadan kalkmasını sağlayacak" dedi.
Emlakçılar ne kadar komisyon alacak? Ayrıntılar için Emlakçı Komisyonu konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Yeni dönemde faaliyetlerini sürdürecek emlakçılara ilişkin koşulların en az birini taşımayan işletmelerin yetki belgesinin iptal edileceğine de dikkat çeken Özelmacıklı: " Bu konuda meslek odaları ve ticaret odalarına da yetki verilmesi önemlidir. Ticaret İl Müdürlüklerinin tespit işlemi dışında, “İhbar Hattı” kurulmalı, gelen başvurular konusunda çalışmalar yapılarak Ticaret Müdürlüklerine bildirimler daha sağlıklı hale getirilmelidir. Bu “İhbar Hattı” sistemi sektörün düzenlenmesine katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de konut alım satım sürecinin en önemli öğelerinden "emlakçılar" ve "gayrimenkul danışmanları"nın aylardır beklediği yasal düzenleme bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik başlığı altında yayımlanan düzenleme, taşınmazların alım satımı ya da kiralanması veyahut tapu işlemlerine aracılık eden 'danışman' ya da 'yönetim hizmetleri' sunan gerçek ya da tüzel kişilerin bağlı olacağı yasal esasların belirlenmesine olanak tanıdı. Reel sektör düzenlemenin danışmanlık sektöründe çok ciddi problemlere yol açacağı eleştirisinde bulundu
Araplar emlakçılık yapmaya başladı... Ayrıntılar için Sektörü emlakçı ve müteahhit Araplar sıkıştırıyor konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Yayımlanan yönetmeliğin tartışmalara en çok konu olan maddesi "Hizmet Bedeli' başlığı ile Madde 20'de düzenlendi. Buna göre, alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranının alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin KDV hariç yüzde 4'ünden fazla olamayacağına hükmedildi. Yine kiralama işlemlerinde de hizmet beledilinin kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tuarından fazla olamayacağı belirtildi. İşletme bu hizmet bedeline 'tapu siciline tescil' ya da kiralayan ile kiracı arasındaki kira sözleşmesinin kurulmasıyla birlikte hak kazanacak. Hizmet bedeli, alıcı ve satıcı arasında, aksi yazılı olarak kararlaştırılmadığı sürece eşit biçimde paylaştırılacak.
Diğer taraftan taşınmazın yetkilendirme sözleşmesi süresi içinde taşınmaz gösterme belgesini düzenleyen işletmenin bertaraf edilerek doğrudan iş sahibinden satın alınması ya da kiralanması halinde de işletme hizmet bedeline hak kazanacak.
Emlakçı yasası ile ilgili detaylar için 'Emlakçı Yasası Neler Getiriyor, Emlakçı Yasası Ne Zaman Çıkacak?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin İkinci Bölümü, aracılık işlemlerini yürüten kişilerin yetki ve yeterliliklerine ilişkin usülleri düzenledi. Buna göre, taşınmaz ticaretini yönlendiren tacir, esnaf ya da sanatkarların "yetki belgelerini' işletmelerin bulunduğu İl Müdürlüklerinden ve Bilgi Sistemi üzerinden edinecekleri açıklandı. 5 yıllık geçerlilik süresine sahip olacak yetki belgesi, her işletme için bir tane yeterli olmak üzere ayrı ayrı düzenlenecek ve başka bir kişi ya da kuruma devredilemeyecek. Bu belge, herkes tarafından görülebilecek bir yerde sergilenecek.
Yasanın İkinci Bölümü'nün 6'ınca maddesi ise işletmeye yetki belgesinin verilmesine ilişkin şartları belirledi. Buna göre yetki belgesi almak isteyen bir işletme meslek odasına kaydını yaptırmak, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak ve yetkili kişileri istihdam etmek gibi kriterleri yerine getirmek zorunda olacak.
Girişimlerin gayrimenkul ticaretindeki faaliyetleri yürütmek amacıyla görevlendirdikleri ve yetkilendirdikleri temsile yetkili kişiler ya da şubelerde de şube müdürlerinin 18 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu, iflas etmemiş, konkordato ilan etmemiş olması, yasada düzenlenen adli kayıtlara uygun kişi niteliği taşıması gerekecek. Diğer taraftan yetkili kişilerden en az birinin 'sorumlu emlak danışmanı' yani 'seviye 5' olarak isimlendirilen ulusal yeterliliği dayalı mesleki yeterlilik belgesine sahip olması istenecek. Konuyla ilgili eğitimler Bakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı, uygun görülen kamu kurumları, üniversiteler, meslek kuruluşları ya da mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarca verilecek.
Yasa ile birlikte danışmanlık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde bağımsız bölüm niteliği olarak belirlenen en az 30 metrekarelik net alana sahip bir alana sahip olması istenecek. Birden fazla profesyonelin çalışması halinde bu ölçü her bir kişi için yüzde 20 oranında artırılacak. Çalışma alanında dosyalama işlemlerine olanak tanıyan arşiv bölümünün bulunması zorunlu hale getirilirken, yeterli teknik donanıma sahip olması istenecek. Bu teknik donanım içinde, masa, dolap, koltuk vb malzeme ile internet, telefon, faks, tarayıcı ve bilgisayar da zorunlu hale getiriliyor.
Danışmanların verebilecekleri hizmetler yönetmeliğin 13'üncü maddesi ile belirlendi. Buna göre danışmanların vereceği hizmetler:
- Satım ve kiralama konusunda pazarlama faaliyeti ve aracılık
- Araştırma ve raporlama
- Satış ve kira bedelleri hakkında bilgi sunmak
- Tapu işlemleri aracılığı
- Sözleşme imzalamak. Kira bedeli ödemeleri, abonelik işlemleri takibi, taşınmazın bakım onarım ve takibi ve bu hususlarda bilgi vermek
- Taşınmazlarla ilgili danışmanlık ve yönetim hizmeti sunmak
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde