Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birlikte bilinirliği artan Garipçe Köyü Sarıyer'de yer alıyor
İstanbul Sarıyer ilçesine bağlı olan Garipçe Köyü, Rumelikavağı ile Rumelifeneri'nin arasında yer almaktadır. Sarıyer’e 10 km uzaklıkta bulunan Garipçe Köyü’nün Antik Çağdaki adının "gyropolis" olduğu bilinir.
Sessiz sedasız bir şekilde varlığına devam eden Garipçe Köyü, 3.Köprü’nün güzergahı belli olunca dikkatleri üzerine çekmiştir. Üçüncü Köprü’nün Avrupa Yakasında yapıldığı yer olan Garipçe Köyü’nde bundan dolayı konut ve toprak fiyatlarında artış olmuştur.
Birçok tarihi yapının da yer aldığı Garipçe Köyü’nde yaşayanlar geçimini balıkçılıkla sağlamaktadır. Garipçe Köyü tarihi yapıları arasında Garipçe Kalesi, Gözetleme Kulesi, Hacı Osman Suyu ve Soğuksu Çeşmesi yer alır.
1.Garipçe Kalesi: Cenevizlilerden kalmıştır. Macar asıllı Fransız mimar Baron François de Tott’a Padişah III. Mustafa tarafından yaptırılmıştır. Mimari yapısı ile dikkat çeken ve muhteşem bir boğaz manzarasına sahip olan kale, 15. yüzyıla aittir.
2.Gözetleme Kulesi: Köyün en yüksek tepesindedir. Ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Kuleye çıkan araç yolu yoktur, fakat yürüyerek çıkılabilen bir yol mevcut durumdadır.
3.Hacı Osman Suyu ve Soğuksu Çeşmesi: Deniz kenarındaki çeşme; Osmanlı döneminde kullanılan, fakat hiçbir kalıntısı bulunmayan tersane için 1199’da Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Garipçe Köyü ve Yerleşim
İmar izni olmayan Garipçe Köyü sürekli göç vermektedir. Sarıyer’in en küçük yerleşim yeri olarak bilinen Garipçe Köyü’nde ilk yerleşimin liman yapımı sonrası başladığı bilinir. Köyde yaşayan halk, 93 harbi (1877 Rusya Harbi) nedeniyle meydana gelen büyük göçle köyün yerli halkının büyük çoğunluğunu Trabzonlular ile Rizelilerden meydana gelmektedir.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü - Garipçe Köyü
Garipçe Köyü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü
2012 yılında ihalesi gerçekleşen Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Boğaz Köprüsü) temeli 29 Mayıs 2013 tarihinde atıldı. İçtaş-Astaldi ortaklığının kazandığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ihalesi sonrasında, Yavuz Sultan Selim Köprüsü güzergahı hakkında birçok farklı seçenek duyuldu. 2015 yılında hizmete açılması beklenen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün İstanbul Avrupa Yakasındaki ayağı Garipçe Köyü’ne yapıldı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapılması ile birlikte Garipçe Köyü satılık ev ve arsa fiyatlarında artışa sebep oldu.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü özellikleri
Güzergah uzunluğu: 260 km
Özel arazi: Yüzde 16
Orman arazisi: Yüzde 48
2B arazisi: Yüzde 11
Hazine arazisi: Yüzde 16
Askeri arazi: Yüzde 11
Kamulaştırılacak bina sayısı: 222
Kamulaştırma bedeli: 1-1.5 milyar $
Toplam proje bedeli: 6 milyar $
3. Köprü maliyeti: 1 milyar dolar
Ayaklar arası uzunluk: 1.275 metre
FSM 1.090, Boğaziçi 837 metre
Garipçe Köyü’ndeki inşaat firmaları
İmar izni olmayan Garipçe Köyü’ne Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapılması ile birlikte birçok inşaat firması yatırım yapmaya başladı. İmar iznini bekleyen ve proje üretmeyi hedefleyen inşaat firmalarından bazıları şunlar: Osmanlı Yapı, Yapı Kredi Koray, Doğuş Grubu, Sabancı grubu yöneticileri, Genpa, Galatasaray.
Garipçe Köyü nerede?
Garipçe Köyü'ne toplu taşımayla sadece Hacıosman metro durağından hareket eden Sarıyer üzerinden geçen 150 numaralı İETT otobüsleriyle gidebilirsiniz. Başka herhangi bir seçeneğiniz yoktur.
Proje Bilgisi: Köy
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde