Galata Kulesi nerede, nasıl gidilir?

Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak inşa ettirilmiş olan Galata Kulesi nerede, nasıl gidilir? İşte yanıtı...

Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak inşa ettirilmiş olan Galata Kulesi nerede, nasıl gidilir? İşte yanıtı... 

69,90 metre yüksekliğinde 

Bodrumu ile birlikte 12 katlı olan Galata Kulesi'nin yerden çatısına kadar olan yüksekliği 69,90 metredir. Kalın gövresi işlenmemiş moloz taşından olan Galata Kulesi'nin yapılan hesaplamalara göre ağırlığı 10 bin ton civarındadır. Bugün, kulenin üçüncü katını dışarıdan dolaşan tuğladan iki kuşak, beşinci kattaki pencerelerin sivri kemerleri ve kulenin üstündeki sivri çatı Osmanlı uslübünü yansıtmaktadır. 

 

1446 yılında yükseltildi

Bizanslıların Büyük Burç, Cenevizlilerin İsa Kulesi olarak adlandırdıkları yığma taştan yapılmış olan ilk kule, Galata Kulesi'nin esasını teşkil etmektedir. Cenevizliler, Galata Kulesi'ni Bizans İmparatorluğu'na karşı savunma amaçlı kullanmışlardır. Kule, 1446 yılında yükseltilmiştir. 

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u kuşatmasında Bizans'ı destekleyen Cenevizlilerin üssü de bu kulededir. Fetihten sonra Fatih Sultan Mehmet, Galata surlarının bir kısmı ve kuleyi de 7.5 m. kadar yıktırmıştır. 1509 yılında Küçük Kıyamet olarak adlandırılan depremde büyük hasar gören Galata Kulesi, 1510 yılında onarılmıştır. 

 

Kullanımı 2000'li yıllara kadar sürekli değişti

1638 yılında IV. Murat döneminde, Hazerfan Ahmet Çelebi, tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takarak, Galata Kulesi'nden Üsküdar Doğancılar'a kadar uçarak tarihe geçmiştir. 1717 yılında itibaren kös vurularak gece yarısını haber vermede kullanılmıştır. 1794 yılında ve 1831 yılında çıkan yangınlardan zarar gören Galata Kulesi, II. Mahmut tarafından 1832 yılında yeniden yaptırılmıştır. Kule'nin kullanımı 2000'li yıllara kadar sık sık değişmiştir. 

2000 yılında tekrar restorasyon geçiren Galata Kulesi, restorasyon sonrasında turizme açılmıştır. Kulenin son iki katına kadar asansörle çıkılmakta, son iki kat için ise merdiven kullanılmaktadır. Dokuzuncu kattaki mekan kafe ve restoran olarak hizmet vermektedir. 

 

 

Galata Kulesi nerede, nasıl gidilir? 

İstanbul Galata'da bulunan Galata Kulesi'ne özel araçla gitmek isteyeler Tarlabaşı yolundan Taksim'e çıkarken sol tarafta Galata Kulesi tabelasını takip ederek ulaşabilirler. Toplu taşıma ile ise Taksim'e gelerek, Ardından İstiklal Caddesi'ni baştan sona geçerek caddenin sonundan 500 metre aşağıda kalan Galata Kulesi'ne ulaşabilirsiniz. Eminönü tarafından ise Karaköy yolu üzerinden Bankalar Caddesi'nden yokuşu geçerek ulaşım sağlayabilirsiniz. 

 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri

Güncel Nisan 2019 Kira Artış Oranı/Zammı

İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?

Asgari ücretli konut kredisi alabilir mi?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR