Galata Köprüsü tarihi

İstanbul'da Eminönü ve Karaköy'ü birbirine bağlayan Galata Köprüsü tarihini biliyor muydunuz? İşte Galata Köprüsü tarihi...

İstanbul'da Eminönü ve Karaköy'ü birbirine bağlayan Galata Köprüsü tarihini biliyor muydunuz? İşte Galata Köprüsü tarihi... Galata Köprüsü, Yeni İstanbul ve Eski İstanbul'u birbirine bağladığı için iki kültürü birbirine bağlayan köprü özelliği taşımaktadır. 

Dünden bugüne Haliç'in köprüleri 

Tarih boyunca Haliç'in iki yakasını birbirine bağlayan pek çok köprü yapılmıştır. Bizans tarihçilerine göre Haliç üzerindeki ilk köprü Aghios Khalinikos Köprüdü'dür. Yeni tam olarak bilinmese de 12 kemerden oluşan taş köprünün, Eyüp - Sütlüce arasında olduğu tahmin ediliyor. Fatih Sultan Mehmet'te İstanbul'un fethi sırasında Haliç'e bir köprü yaptırmış, 1453 yılında İstanbul düştüğünde, orduların Altın Boynuz'un bir tarafından diğerine geçebilmesi için kullanılmıştır. 

 

 

Sonrasında Sultan II. Beyazıt Haliç üzerinde ilk kalıcı kurma teşebbüsünde bulunmuş ve Leonardo Da Vinci'den tasarım yapmasını istemiştir. Da Vinci, tek açıklıklı, 240 metre uzunluğunda, 24 metre genişliğinde bir Haliç Köprüsü tasarımı sunmuştur. Bu tasarım padişahın onayını alamamış ve hayata geçmemiştir. Köprü yapımı için Michelangelo'ya da teklif görümüş fakat teklif geri çevrilmiştir. Bundan sonra Haliç'e köprü yapma düşüncesi bir süreliğine kaldırılmıştır. II. Mahmut döneminde Azapkapı ve Unkapı arasına uzun bir köprü yaptırılmıştır. Eski Köprü olarak bilinen köprü, 1986 yılında açılmıştır. 500 - 540 metre uzunluğunda olan bu köprü de 1912 yılında yıkılmıştır. 

 

 

İlk modern Galata Köprüsü ise 1845 yılında Sultan Abdülmecit zamanında annesi Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından yaptırılmış ve 18 yıl kullanılmıştır. Ahşap olan köprüye; Cisr-i Cedid, Valide Köprüsü, Yeni Köprü, Büyük Köprü ve Güvercinli Köprü isimleri verilmiştir. İkinci köprü ise Sultan Albülaziz'in emri ile III. Napolyon'un İstanbul ziyaretinden önce inşa edilmiş ve 1863 yılında yerleştirilmişti. Üçüncü köprü ise 1875 yılında tamamlanmış ve 1912 yılına kadar kullanılmıştır. Dördüncü Köprü, 1912 yılında inşa edilmiş ve 1992 yılında çıkan yangına kadar kullanılmıştır. 

 

 

Galata Köprüsü tarihi

Yanan köprü onarıldıktan sonra Balat - Hasköy arasında yerleştirilmiş ve yerine bugün Galata Köprüsü olarak bilinen köprü yapılmıştır. Galata Köprüsü STFA şirketi tarafından inşa edilmiş ve yapımı 1994 yılı Aralık ayında tamamlanmıştır. Yeni Galata Köprüsü, her biri 2 metre çapında, 75-80 metre uzunluğunda 114 çelik kazık üzerine oturtulmuştur. 490 metre uzunluğunda ve 80 metrelik kısmı açılabilen baskül köprünün baskül açıklığı 80 metredir. Baskül 3,5 dakikada açılmaktadır. Galata Köprüsü'nde her yöne doğru 3 şeritli bir yol ve bir yaya yolu bulunmaktadır. Uzatılan Kabataş tramvay hattı ile birlikte köprünün ortasındaki iki şerit tramvay yoluna ayrılmıştır. Galata Köprüsü altındaki lokanta ve marketler ise 2003 yılında açılmıştır. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri

Güncel Nisan 2019 Kira Artış Oranı/Zammı

İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?

Asgari ücretli konut kredisi alabilir mi?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR