Gaiplik nedir, gaiplik kararı nasıl alınır? Gaiplik kararı dilekçe örneği ve daha fazlası tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Gaiplik kararı, yokluk yok olma anlamına gelmektedir. Bir kişi kendisinden haber alınamayacak şekilde yok olmuşsa gaip olarak tanımlamaktadır hukukumuzda bazı şartları taşıması kaydıyla. Gaiplilk kararı alınabilmesi için bir kişinin bir yıl süreyle esaslı bir olay meydana gelmesi sonrasında kendisine ulaşılamaması hiç bir şekilde kendisinden haber alınamaması gerekir. İlgili kişi, mirascı mahkemeye baş vurarak ve ya ilgili devlet kuruluşu mahkemeye baş vurarak bu kişinin gaip olduğunu artık yok olduğunu ve hukukende öldüğünü aslında gaiplik kararıyla tanımlamaktadır. Gaiplik kararı alındıktan sonra da o kişinin mülkiyeti ve mallarıyla ilgili kararlar her zaman alınabilmektedir.
Medeni Kanunun 31. maddesine göre, bir kimse, ölümüne kesin gözle bakılmayı gerektiren durumlar içinde kaybolursa, cesedi bulunamamış olsa bile gerçekten ölmüş sayılır.
Medeni Kanunun 32. maddesine göre, ölüm tehlikesi içinde kaybolan kişiler ile veya ölüm tehlikesi içinde kaybolmamış dahi olsa kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.
Medeni Kanunun 35. maddesine göre, yapılan ilana rağmen kişiden haber alınamazsa mahkeme gaipliğe karar verir. gaipliğe karar verilmesi ile kişinin yakınları, ölüm tehlikesinin gerçekleştiği veya son haberin alındığı günden başlayarak, geriye doğru mirasçılık haklarını kazanırlar.
Medeni kanunun 584. maddesine göre, gaibin mirasçıları veya mirasında hak sahibi olan kişiler, ileride ortaya çıkabilecek üstün hak sahiplerine veya gaibin kendisine geri vereceklerine ilişkin güvence göstermek zorundadırlar.
Medeni kanunun 585. maddesine göre, gaip ortaya çıkarsa veya üstün hak sahibi olduklarını ileri sürenler bu sıfatlarını ispat ederlerse, gaibin mallarını teslim almış olanlar, aldıkları malları zilyetlik kuralları uyarınca geri vermekle yükümlüdürler.
Medeni Kanunun 131. maddesine göre, gaipliğine karar verilen kişinin eşi, mahkemeden evliliğin feshine karar verilmesini de istemelidir. gaipliğine karar verilen kişinin kocası veya karısı, mahkemeden evliliğin feshi kararı getirmedikçe yeniden evlenemez.
Gaiplik kararı ile mirasçılar, mirası ancak teminat karşılığında alabilirler. Mirası kesin olarak kazanabilmeleri için gaiplik kararının veriliş şekline göre zaman geçmesi gerekir. Ölüm tehlikesinden dolayı verilen kararın üstünden 5 yıl, uzun süreden beri haber alınamama halinde verilen kararın üstünden ise 15 yıl geçmesi gerekir. Gaiplik kararı görevli mahkeme Sulh Hukuk mahkemeleridir.
Mahkeme ilanından kişiye dair haber alınamaması durumunda gaiplik kararı verilir. Karar ile ölümle meydana gelen haklar kullanılabilir. Gaiplik kararı ile ölümle olan haklara dair hükümler, ölüm teklikesine bağlı kayıp ya da haber alınan son tarih itibariyle işletilir. Gaiplik kararı verilmiş kişinin yasal mirasçıları ya da mirastan hak iddia edenler, üstün hak sahipleri ya da gaibin ortaya çıkması durumunda edindikleri mal ya da hakları geri vereceklerine dair güvence göstermek ile mükelleftir.
Gaiplik kararı verilmesi istemi dilekçesi
.............. MAHKEMESİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI : Hasımsız
KONU : Gaiplik Kararı Verilmesi Talebi.
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilimin eşi …, …/…/… tarihinde sabah işe gitmek için evinden ayrılmıştır.
2-) Bu tarihten itibaren … yıl geçmesine rağmen müvekkilim eşi … ‘dan hiçbir haber alamamıştır. Müvekkilim eşini bulmak için elinden geleni yapmasına rağmen olumlu bir sonuç elde edememiştir.
3-) Müvekkilimin eşi … ‘nin ne yazık ki ölmüş olması ihtimal dahilindedir. Bu nedenlerden dolayı dava açılması zorunlu hale gelmiştir
HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 32 ve ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları ve diğer deliller.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarda açıkladığımız nedenlerle, müvekkilimin eşi … hakkında gaiplik kararı verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim.
…/…/…
Davacı Vekili
Av.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde