Gaiplik Nedir? Gaiplik Kararı Nasıl Alınır?

Gaiplik nedir, gaiplik kararı nasıl alınır? Gaiplik kararı dilekçe örneği ve daha fazlası tüm detaylarıyla bu yazımızda!

 

Gaiplik Kararı Nedir?

Gaiplik kararı, yokluk yok olma anlamına gelmektedir. Bir kişi kendisinden haber alınamayacak şekilde yok olmuşsa gaip olarak tanımlamaktadır hukukumuzda bazı şartları taşıması kaydıyla. Gaiplilk kararı alınabilmesi için bir kişinin bir yıl süreyle esaslı bir olay meydana gelmesi sonrasında kendisine ulaşılamaması hiç bir şekilde kendisinden haber alınamaması gerekir. İlgili kişi, mirascı mahkemeye baş vurarak ve ya ilgili devlet kuruluşu mahkemeye baş vurarak bu kişinin gaip olduğunu artık yok olduğunu ve hukukende öldüğünü aslında gaiplik kararıyla tanımlamaktadır. Gaiplik kararı alındıktan sonra da o kişinin mülkiyeti ve mallarıyla ilgili kararlar her zaman alınabilmektedir.

Gaiplik Karinesi nedir, nasıl alınır? 

Medeni Kanunun 31. maddesine göre, bir kimse, ölümüne kesin gözle bakılmayı gerektiren durumlar içinde kaybolursa, cesedi bulunamamış olsa bile gerçekten ölmüş sayılır.
Medeni Kanunun 32. maddesine göre, ölüm tehlikesi içinde kaybolan kişiler ile veya ölüm tehlikesi içinde kaybolmamış dahi olsa kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.
Medeni Kanunun 35. maddesine göre, yapılan ilana rağmen kişiden haber alınamazsa mahkeme gaipliğe karar verir. gaipliğe karar verilmesi ile kişinin yakınları, ölüm tehlikesinin gerçekleştiği veya son haberin alındığı günden başlayarak, geriye doğru mirasçılık haklarını kazanırlar.
Medeni kanunun 584. maddesine göre, gaibin mirasçıları veya mirasında hak sahibi olan kişiler, ileride ortaya çıkabilecek üstün hak sahiplerine veya gaibin kendisine geri vereceklerine ilişkin güvence göstermek zorundadırlar.
Medeni kanunun 585. maddesine göre, gaip ortaya çıkarsa veya üstün hak sahibi olduklarını ileri sürenler bu sıfatlarını ispat ederlerse, gaibin mallarını teslim almış olanlar, aldıkları malları zilyetlik kuralları uyarınca geri vermekle yükümlüdürler.
Medeni Kanunun 131. maddesine göre, gaipliğine karar verilen kişinin eşi, mahkemeden evliliğin feshine karar verilmesini de istemelidir. gaipliğine karar verilen kişinin kocası veya karısı, mahkemeden evliliğin feshi kararı getirmedikçe yeniden evlenemez.

 

Gaiplik kararı nasıl alınır?

Gaiplik kararı ile mirasçılar, mirası ancak teminat karşılığında alabilirler. Mirası kesin olarak kazanabilmeleri için gaiplik kararının veriliş şekline göre zaman geçmesi gerekir. Ölüm tehlikesinden dolayı verilen kararın üstünden 5 yıl, uzun süreden beri haber alınamama halinde verilen kararın üstünden ise 15 yıl geçmesi gerekir. Gaiplik kararı görevli mahkeme Sulh Hukuk mahkemeleridir. 

Galiplik kararında miras 

Mahkeme ilanından kişiye dair haber alınamaması durumunda gaiplik kararı verilir. Karar ile ölümle meydana gelen haklar kullanılabilir. Gaiplik kararı ile ölümle olan haklara dair hükümler, ölüm teklikesine bağlı kayıp ya da haber alınan son tarih itibariyle işletilir. Gaiplik kararı verilmiş kişinin yasal mirasçıları ya da mirastan hak iddia edenler, üstün hak sahipleri ya da gaibin ortaya çıkması durumunda edindikleri mal ya da hakları geri vereceklerine dair güvence göstermek ile mükelleftir. 

 

Gaiplik kararı dilekçe örneği 

Gaiplik kararı verilmesi istemi dilekçesi

..............  MAHKEMESİNE

 

 

DAVACI    :

 

VEKİLİ    :

 

DAVALI   : Hasımsız

 

KONU     : Gaiplik Kararı Verilmesi Talebi.

 

AÇIKLAMALAR    :

 

1-) Müvekkilimin eşi  …, …/…/… tarihinde sabah işe gitmek için evinden ayrılmıştır.

 

2-) Bu tarihten itibaren …  yıl geçmesine rağmen  müvekkilim eşi … ‘dan hiçbir haber alamamıştır. Müvekkilim eşini bulmak için elinden geleni yapmasına rağmen olumlu bir sonuç elde edememiştir.

 

3-)  Müvekkilimin eşi … ‘nin ne yazık ki ölmüş olması ihtimal dahilindedir. Bu nedenlerden dolayı dava açılması zorunlu hale gelmiştir

 

HUKUKİ NEDENLER  : 4721 S. K. m. 32 ve ilgili mevzuat.

 

HUKUKİ DELİLLER  : Nüfus kaydı, tanık beyanları ve diğer deliller.

 

SONUÇ VE İSTEM   : Yukarda açıkladığımız nedenlerle, müvekkilimin eşi … hakkında gaiplik kararı verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim.  

…/…/…

 

Davacı Vekili

Av.

 


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

DAP Yapı’dan ‘Hababam’ sıcaklığı’nda Validebağ Konakları

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Haciz Nedir?

İzale-i Şuyu Nedir? İzale-i Şuyu Davası Nasıl Açılır?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR